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Legend 
 
A  = ----------------------- 
   ------------------------- 
 
B  = --------------------- 
   ------------------------- 
 
C  = ------------------------ 
   ------------------------- 
 
Trust  = -------------- 
   ----------------------- 
 
State1  = ------------- 
 
State2  = --------- 
 
Foundations = ------------------------------------------------------ 
   ---------------------------------------------- 
   ----------------------------- 
 
Dear  ------------------: 
 
 This responds to a letter dated October 28, 2005, submitted on behalf of A, A’s 
father B, and A’s brother C by their authorized representative, requesting rulings under 
§§ 671 and 2501 of the Internal Revenue Code. 
 

FACTS 
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 According to the information submitted, on D1, A, a resident of State1, executed 
Trust, which is governed by the laws of State2.  A State2 corporate trustee is appointed 
as trustee. 
 
 Article 4.1 of Trust provides that during the lifetime of A, the trustee shall pay 
over or apply such sums of net income and principal, including all or none thereof, as 
(a) the Distribution Committee by unanimous agreement shall appoint, or (b) A and one 
member of the Distribution Committee by unanimous agreement shall appoint, to or for 
the benefit of one or more members of the “Class.”  The “Class” is defined in Article 3.3 
as consisting of A, A’s spouse (if and when A marries), A’s father B, A’s mother, any 
descendant’s of A’s father or mother, including A’s descendants, A’s brother C, any 
descendants of C, and any Qualified Charity (defined as an organization described in 
§§ 170(c), 2055(a) and 2522(a)).  Any net income not so paid over or applied shall be 
accumulated and added to the principal of Trust at least annually and thereafter shall be 
held, administered and disposed of as a part of the Trust corpus. 
 
 Article 4.2 provides that upon the death of A, the residue of the Trust, after 
providing for payment of estate taxes, is to be distributed in accordance with A’s 
exercise of a limited testamentary power to appoint the Trust property.  A may exercise 
the power in any valid manner provided that: (a) the power may not be exercised in 
favor of A, A’s estate, A’s creditors or the creditors of A’s estate; and (b) A must 
expressly refer to and exercise the power in a valid will or codicil in order for the 
appointment to be effective.  A may, at any time and from time to time during A’s life, by 
a written, acknowledged instrument delivered to the trustee, release the power of 
appointment with respect to any or all of the property subject to the power or may 
further limit the persons or entities in whose favor or the extent to which the power may 
be exercised. 
 
 Trust provides that if, or to the extent that, A does not effectively exercise A’s 
power of appointment, the residue of Trust is to be distributed as follows: (a) if B and C 
survive A, then one half to each of them outright and free of trust, or 100% to the 
survivor; or (b) if neither B nor C survive A, then to A’s descendants who survive A, per 
stirpes.  If none of A’s descendants are then living, then the residue is to be distributed 
to Foundations in a specified order, or if none of the Foundations are then in existence, 
to Qualified Charities to be selected by the trustee. 
 
 Article 8.1 provides that the Distribution Committee shall initially consist of B and 
C.  During A’s lifetime, there shall always be two members of the Distribution 
Committee, each of whom must be an adult member of the Class; provided that (1) 
neither A nor A’s spouse may be a member of the Distribution Committee; and (2) if 
there are less than two competent adult individual members of the Class, a parent or 
guardian (other than A or A’s spouse) of any member of the Class who is a minor or not 
a competent adult may serve as a member of the Distribution Committee.  In the event 
that either B or C predeceases A, then A’s oldest living descendant who is not a 
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member of the Distribution Committee shall become the successor member of the 
Distribution Committee.  If no living descendant of A is able to serve, the surviving 
member of the Distribution Committee is to appoint a successor.  Neither A nor any 
member of the Distribution Committee shall exercise the powers of appointment granted 
under Article 4 in a fiduciary capacity and none of them shall be deemed to be a 
fiduciary owing any fiduciary duties to themselves or any other person. 
 
 The following rulings have been requested: 
 
1.  So long as the Distribution Committee is serving, no portion of the items of income, 
deductions, and credits against tax of Trust shall be included in computing the taxable 
income, deductions, and credits of A under § 671. 
 
2.  The contribution of property to Trust by A will not be a completed gift subject to 
federal gift tax. 
 
3.  Any distribution of property from Trust to A by the Distribution Committee will not be 
a completed gift subject to federal gift tax. 
 
Ruling 1 
 
 Section 671 provides that where it is specified in subpart E of Part I of 
subchapter J that the grantor or another person shall be treated as the owner of any 
portion of a trust, there shall then be included in computing the taxable income and 
credits of the grantor or the other person those items of income, deductions, and credits 
against tax of the trust which are attributable to that portion of the trust to the extent that 
such items would be taken into account under chapter 1 in computing taxable income or 
credits against the tax of an individual. 
 
 Section 672(a) provides, for purposes of subpart E, the term “adverse party” 
means any person having a substantial beneficial interest in the trust which would be 
adversely affected by the exercise or nonexercise of the power which he possesses 
respecting the trust. 
 
 Section 673 through 677 specify the circumstances under which the grantor is 
treated as the owner of a portion of a trust. 
 
 Section 673(a) provides that the grantor shall be treated as the owner of any 
portion of a trust in which the grantor has a reversionary interest in either the corpus or 
the income therefrom, if, as of the inception of that portion of the trust, the value of such 
interest exceeds 5 percent of the value of such portion. 
 
 Section 674(a) provides, in general, that the grantor shall be treated as the owner 
of any portion of a trust in respect of which the beneficial enjoyment of the corpus or the 
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income therefrom is subject to a power of disposition, exercisable by the grantor or a 
nonadverse party, or both, without the approval or consent of any adverse party. 
 
 Section 674(b)(3) provides that § 674(a) shall not apply to a power exercisable 
only by will, other than a power in the grantor to appoint by will the income of the trust 
where the income is accumulated for such disposition by the grantor or may be so 
accumulated in the discretion of the grantor or a nonadverse party, or both, without the 
approval or consent of any adverse party. 
 
 Under § 675 and applicable regulations, the grantor is treated as the owner of 
any portion of a trust if, under the terms of the trust agreement or circumstances 
attendant to its operation, administrative control is exercisable primarily for the benefit of 
the grantor rather than the beneficiary of the trust. 
 
 Section 676(a) provides that the grantor shall be treated as the owner of any 
portion of a trust, whether or not he is treated as such owner under any other provision 
of part I, subchapter J, chapter 1, where at any time the power to revest in the grantor 
title to such portion is exercisable by the grantor or a nonadverse party, or both. 
 
 Section 677(a) provides, in general, that the grantor shall be treated as the owner 
of any portion of a trust, whether or not he is treated as such owner under § 674, whose 
income without the approval or consent of any adverse party is, or, in the discretion of 
the grantor or a nonadverse party, or both, may be (1) distributed to the grantor or the 
grantor’s spouse; (2) held or accumulated for future distribution to the grantor or the 
grantor’s spouse; or (3) applied to the payment of premiums on policies of insurance on 
the life of the grantor or the grantor’s spouse. 
 
 Based solely on the facts and representations submitted, we conclude an 
examination of Trust reveals none of the circumstances that would cause A to be 
treated as the owner of any portion of Trust under §§ 673, 674, 676, or 677. 
 

We further conclude that an examination of Trust reveals none of the 
circumstances that would cause administrative controls to be considered exercisable 
primarily for the benefit of A under § 675.  Thus, the circumstances attendant on the 
operation of Trust will determine whether A will be treated as the owner of any portion of 
Trust under § 675.  This is a question of fact, the determination of which must be 
deferred until the federal income tax returns of the parties involved have been examined 
by the office with responsibility for such examination.  
 
RULINGS 2 AND 3 
 
 Section 2501(a)(1) provides for the imposition of a gift tax on the transfer of 
property by gift.  Section 2511(a) provides that the gift tax applies to a transfer by way of 



 
PLR-155267-05 
 

 

5 

gift whether the transfer is in trust or otherwise, whether the gift is direct or indirect, and 
whether the property is real or personal, tangible or intangible. 
 
 Section 25.2511-2(b) of the Gift Tax Regulations provides that a gift is complete 
as to any property with respect to which the donor so parted with dominion and control 
as to the leave the donor with no power to change the disposition of the property, 
whether for the donor’s own benefit, or for the benefit of another.  But if upon a transfer 
of property (whether in trust or otherwise) the donor reserves any power over its 
disposition, the gift may be wholly incomplete, or may be partially complete and partially 
incomplete, depending upon all the facts in the particular case.  Accordingly, in every 
case of a transfer of property subject to a reserved power, the terms of the power must 
be examined and its scope determined. 
 
 Section 25.2511-2(b) provides an example where the donor transfers property in 
trust to pay the income to the donor, or accumulate it in the discretion of the trustee, and 
the donor retains a testamentary power to appoint the remainder among the donor’s 
descendants.  The regulation concludes that no portion of the transfer is a completed 
gift.  However, if the donor had not retained a testamentary power of appointment, but 
had instead provided that the remainder should go to X or his heirs, the entire transfer 
would be a completed gift. 
 
 Section 25.2511-2(f) provides that the relinquishment or termination of a power to 
change the beneficiaries of transferred property, occurring otherwise than by death of 
the donor, is regarded as the event which completes the gift and causes the gift tax to 
apply.  See also, Estate of Sanford v. Commissioner, 308 U.S. 39 (1939). 
 
 Section 2514(b) provides that, in the case of a power of appointment created 
after October 21, 1942, the exercise or release of the general power of appointment 
shall be deemed a transfer of property by the individual possessing such power. 
 
 Section 2514(c) provides that the term “general power of appointment” means a 
power exercisable in favor of the individual possessing the power, the individual’s 
estate, the individual’s creditors, or the creditors of the individual’s estate. 
 
 Section 25.2514-1(c)(1) provides that a power of appointment is not a general 
power if by its terms it is exercisable only in favor of one or more designated persons or 
classes other than the possessor or his creditors, or the possessor’s estate or the 
creditors of the estate. 
 
 Section 2514(c)(3)(B) provides that, in the case of a power of appointment 
created after October 21, 1942, which is exercisable by the possessor only in 
conjunction with another person, if the power is not exercisable by the possessor except 
in conjunction with a person having a substantial interest in the property subject to the 
power, which is adverse to the exercise of the power in favor of the possessor, then the 
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power is not a general power of appointment.  For purposes of § 2514(c)(3)(B), a 
person who, after the death of the possessor, may be possessed of a power of 
appointment (with respect to the property subject to the possessor’s power) which he 
may exercise in his own favor shall be deemed as having an interest in the property and 
such interest shall be deemed adverse to such exercise of the possessor’s power. 
 
 Section 25.2514-3(b)(2) provides that a co-holder of a power of appointment has 
no adverse interest merely because of his joint possession of the power nor merely 
because he is a permissible appointee under a power.  However, a coholder of a power 
is considered as having an adverse interest where he may possess the power after the 
possessor's death and may exercise it at that time in favor of himself, his estate, his 
creditors, or the creditors of his estate.  Thus, for example, if X, Y, and Z held a power 
jointly to appoint among a group of persons which includes themselves and if on the 
death of X the power will pass to Y and Z jointly, then Y and Z are considered to have 
interests adverse to the exercise of the power in favor of X. Similarly, if on Y's death the 
power will pass to Z, Z is considered to have an interest adverse to the exercise of the 
power in favor of Y. 
 
 Section 25.2514-1(b)(2) provides that the term “power of appointment” does not 
include the powers reserved by a donor to himself or herself.  However, no provision of 
§ 2514 or the applicable regulations is to be construed as limiting the application of any 
other Code section or provision of the regulations. 
 
 In this case, A has retained a limited testamentary power to appoint the Trust 
corpus and accumulated income to any persons (other than A’s estate, etc.).  In view of 
this retained power, A’s transfer of property to Trust will not be a completed gift subject 
to federal gift tax.  See § 25.2511-2(b). 
 
 In addition, B and C, as members of the Distribution Committee, have the power 
to distribute Trust income and corpus to themselves.  However, B’s power can only be 
exercised with the consent of C, or with the consent of A, and C’s power can only be 
exercised with the consent of B, or with the consent of A.  Further, on the death of either 
B or C, the deceased’s power will devolve to the surviving Committee member and A 
jointly (and a new committee member will be appointed).  Therefore, B and C will not 
have a general power of appointment by reason of the joint distribution power.  See 
§ 25.2514-3(b)(2).  Accordingly, during the period the Distribution Committee consists of 
B and C, neither B nor C will be treated as making a taxable gift if Trust income or 
corpus is distributed to A under the terms of Trust.   
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Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the federal tax consequences of the facts described above under any other 
provision of the Code. 
 
 This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it.  Section 6110(k)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
 In accordance with the power of attorney on file with this office, a copy of this 
letter is being sent to the taxpayers’ authorized representative. 
 
 
       Sincerely, 
 
 
       Audrey W. Ellis 
       Senior Counsel, Branch 1 
       Office of the Associate Chief Counsel 
       (Passthroughs and Special Industries) 
 
Enclosures (2) 
 
Copy of this letter 
Copy for section 6110 purposes 


