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Gentlemen:

This is in response to the April 22, 2005, letter, as supplemented, in which your
authorized representative, on your behalf, requests several rulings under section 408 of
the Internal Revenue Code (“Code”). The following facts and representations support your
ruling request.

Taxpayer A, whose date of birth was Date 7, 1936, died on Date 1, 2003, without

having attained age 70 2. His wife, Taxpayer B, predeceased him having died on Date 2,
2003. At his death, Taxpayer A was a resident of State U.

Taxpayer A was survived by his son, Taxpayer C, whose date of birth was Date 4,
1962, by a grandson, Taxpayer D, whose date of birth was Date 5, 1991, and by another
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grandson, Taxpayer E, whose date of birth was Date 6, 1993. Thus, Taxpayer C is the
eldest of Taxpayers C, D, and E.

At his death, Taxpayer A maintained an individual retirement account (“IRA”), IRA
X, with Company M. it has been represented that IRA X was/is qualified within the
meaning of section 408(a) of the Code. By means of a beneficiary designation dated Date
8, 1999, Taxpayer A named Taxpayer B as the primary beneficiary of his IRA X, and
named Trust T as the secondary beneficiary of his IRA X. It has been represented that
Trust T was/is valid under the laws of State U. Furthermore, section 2.3(a) of Trust T
provides that only Taxpayer A had the power to revoke said trust.

As noted above, Taxpayer B predeceased Taxpayer A, thus, IRA X passed to Trust
T. It has also been represented that, as of the date of Taxpayer A’s death, Trust T
remained the beneficiary of Taxpayer A’s IRA X. Taxpayer F and Taxpayer G are the co-
trustees of Trust T.

As of Taxpayer A’s date of death, the value of IRA X approximated Amount 1.

It has been represented that, as of September 30, 2004, all of the debts, expenses
and taxes associated with the death of Taxpayer A and with the administration of Taxpayer
A’s estate had been paid.

Relevant provisions of Trust T established Subtrust U to benefit Taxpayer C;
Subtrust V to benefit Taxpayer D; and Subtrust W to benefit Taxpayer E. Relevant
provisions of Trust T provide that 2/3 of the trust assets shall be paid to Subtrust U; 1/6 to
Subtrust V; and 1/6 to Subtrust W. It has been represented that said provisions apply to
Taxpayer A’s IRA X. It has also been represented that Sub-trusts U, V, and W are valid
under the laws of State U. Finally, it has been represented that a copy of Trust T, as
amended, was provided to Company M prior on Date 9, 2003.

Sections 3.6 and 3.7 of Trust T, as amended, govern Sub-trusts U, V, and W.
Pursuant to said sections of Trust T, Taxpayers C, D, and E are the sole individuals who
can receive distributions from Taxpayer A’s IRA X.

Based on the above facts and representations, you, through your authorized
representative, request the following letter rulings:

1. That, as represented above, IRA X is a valid IRA within the meaning of Code
section 408(a); thus, distributions from said IRA X are subject to the rules of
Code section 408(a)(6);
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2. that Trust T, as amended, and Subtrusts U, V, and W constitute valid “See-
Through” trusts within the meaning of section 1.401(a)(9) of the “Final” Income
Tax Regulations;

3. that Taxpayers C, D, and E, are the sole individuals whose life-expectancies
must be considered for purposes of determining who, if anyone, is the Code
section 401(a)(9) “designated beneficiary” of Taxpayer A’'s IRA X; and

4. that Subtrust U, Subtrust V, and Subtrust W are eligible for “separate share
treatment”, as that term is defined in section 1.401(a)(9) of the “Final”
regulations. Thus, as a result, the beneficiary of each subtrust may compute
his Code section 401(a)(9) minimum required distributions based on his life
expectancy without regard to the life expectancy of the beneficiary of either of
the other two subtrusts.

With respect to your ruling requests, Code section 401(a)(9)(A) provides, in
general, that a trust will not be considered qualified unless the plan provides that the entire
interest of each employee --

(i) will be distributed to such employee not later than the
required beginning date, or

(i) will be distributed, beginning not later than the required
beginning date, over the life of such employee or over the lives
of such employee and a designated beneficiary or over a period
not extending beyond the life expectancy of such employee or the
life expectancy of such employee and a designated beneficiary.

Section 401(a)(9)(C) of the Code provides, in relevant part, that, for purposes of
this paragraph, the term "required beginning date" means April 1 of the calendar year
following the calendar year in which the IRA holder attains age 70 1/2.

Code section 401(a)(9)(B)(ii) provides, in general, that if a plan participant (IRA
holder) dies before the distribution of his interest has begun in accordance with
subparagraph (A)(ii) (prior to his required beginning date), then his entire interest must be
distributed within 5 years of his death.

Code section 401(a)(9)(B)(iii) provides an exception to the 5-year rule (above). In
general, pursuant to the exception, if any portion of the interest of a deceased plan
participant (IRA holder) is payable to (or for the benefit of a designated beneficiary), such
portion will be distributed beginning not later than 1 year after the date of the deceased’s
death (or a later date as prescribed by the Secretary under Regulations) in accordance
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with regulations over the life of the designated beneficiary (or a period not extending
beyond the life expectancy of the beneficiary). '

Code section 401(a)(9)(E) defines “designated beneficiary” as any individual
designated as a beneficiary by the employee (IRA holder).

Code section 408(a)(6) provides that, under regulations prescribed by the
Secretary, rules similar to the rules of section 401(a)(9) and the incidental death benefit
requirements of section 401(a) shall apply to the distribution of the entire interest of an
individual for whose benefit an IRA trust is maintained.

With further respect to your ruling requests, "Final" Income Tax Regulations under
Code sections 401(a)(9) and 408(a)(6) were published in the Federal Register at 67
Federal Register 18987-19028 (April 17, 2002), and in the Internal Revenue Bulletin at
2002-19 I.R.B. 852 (May 13, 2002). The Preambile to the "Final" Regulations, in relevant
part, provide that the regulations apply for determining required minimum distributions for
calendar years beginning after January 1, 2003[.]

In addition, the “Final” Regulations have been modified in part (See 2004-26 |.R.B.
1082, 1098 (June 28, 2004)). The modification to the “Final” Regulations may also be
relied upon with respect to required distributions for the 2003 and subsequent calendar
years.

Section 1.401(a)(9)-3 of the “Final” regulations, Q&A-3(a) provides, in general, that,
with respect to the life expectancy exception to the 5-year rule described in Code section
401(a)(9)(B)(iii), and in A-1, distributions are required to begin to a non-spouse beneficiary
on or before the end of the calendar year immediately following the calendar year in which
the employee died. This rule also applies if another individual is a designated beneficiary
in addition to the employee’s (IRA holder’s) surviving spouse.

Section 1.401(a)(9)-3 of the “Final” regulations, Q&A-4(a), provides, in relevant part,
that in the absence of a plan provision to the contrary, with respect to an individual who
dies prior to reaching his required beginning date, if said individual has designated a
beneficiary, distributions from his plan or IRA are to be made in accordance with the life
expectancy rule of Code sections 401(a)(9)(B)(iii) and (iv).

Section 1.401(a)(9)-5 of the “Final” regulations, Q&A-5(b), provides, in general, that
if an employee dies before his required beginning date, in order to satisfy the requirements
of Code section 401(a)(9)(B)(iii) or (iv) and the life expectancy rule described in A-1 of
section 1.401(a)(9)-3, the applicable distribution period for distribution calendar years after
the distribution calendar year containing the employee’s date of death is determined in
accordance with paragraph (c) of this A-5.

Section 1.401(a)(9)-5 of the “Final” regulations, Q&A-5(c)(1), provides, in general,
that, with respect to a non-spouse beneficiary, the applicable distribution period measured
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by the beneficiary’s remaining life expectancy is determined using the beneficiary’s age as
of the beneficiary’s birthday in the calendar year immediately following the calendar year of
the employee’s death. In subsequent calendar years, the applicable distribution period is
reduced by one for each calendar year that has elapsed after the calendar year
immediately following the calendar year of the employee’s death.

Section 1.401(a)(9)-4 of the “Final” regulations, Q&A-1, provides, in relevant part,
that a designated beneficiary is an individual who is designated as a beneficiary under a
plan either by the terms of the plan or by an affirmative election by the employee. A
beneficiary designated under the plan is an individual who is entitled to a portion of an
employee’s benefit contingent on the employee’s death or another specified event. A
designated beneficiary need not be specified by name in the plan or by the employee to
the plan in order to be a designated beneficiary so long as the individual who is to be the
beneficiary is identifiable under the plan. Q&A-1 further provides that a person who takes
under a will or otherwise under applicable state law will not be a designated beneficiary
unless that individual also takes under a plan.

Section 1.401(a)(9)-4 of the "Final" regulations, Q&A-4, provides, in relevant part,
that in order to be a designated beneficiary, an individual must be a beneficiary as of the
date of (the employee's or IRA holder's) death. Generally, an employee's designated
beneficiary will be determined based on the beneficiaries designated as of the date of
death who remain beneficiaries as of September 30 of the calendar year following the
calendar year of death. Consequently, any person who was a beneficiary as of the date of
the employee’s death, but is not a beneficiary as of that September 30 (e.g. because the
person receives the entire benefit to which the person is entitled before that September 30)
is not taken into account in determining the employee’s designated beneficiary for
purposes of determining the distribution period for required minimum distributions after the
employee’s death. Accordingly, if a person disclaims entitlement to the employee’s benefit
pursuant to a disclaimer that satisfies section 2518 by that September 30 thereby allowing
other beneficiaries to receive the benefits in lieu of that person, the disclaiming person is
not taken into account in determining the employee’s designated beneficiary.

Section 1.401(a)(9)-5 of the “Final” regulations, Q&A-7(a) provides, in relevant part,
that, except as otherwise provided in paragraph (c) of this A-7 (not pertinent to this ruling
request), if more than one individual is designated as a beneficiary with respect to an
employee as of the applicable date for determining the designated beneficiary, the
designated beneficiary with the shortest life expectancy will be the designated beneficiary
for purposes of determining the applicable distribution period.

Section 1.401(a)(9)-8 of the “Final” regulations, Q&A-2(a)(2) provides that, if an
employee’s/IRA holder's benefit in a defined contribution plan is divided into “separate
accounts” in accordance with the conditions contained therein, distributions from the
separate account may be based on the life expectancy of the beneficiary of the “separate
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account” without regard to the life expectancies of the beneficiaries of other separate
accounts.

Section 1.401(a)(9)-5 of the “Final” regulations, Q&A-7(b) provides, in short, that
except as provided in paragraph (c)(1) of this A-7, if a beneficiary’s entittlement to an
employee’s benefit after the employee’s death is a contingent right, such contingent
beneficiary is nevertheless considered to be a beneficiary for purposes of determining
who, if anyone, is the employee’s designated beneficiary.

Section 1.401(a)(9)-5 of the “Final” regulations, Q&A-7(c) provides, in relevant part,
that a person who has any right (including a contingent right) to an employee’s benefit
beyond being a mere potential successor in the interest of one of the employee’s
beneficiaries upon that beneficiaries death, must be considered for purposes of
determining who, if anyone, is the employee’s designated beneficiary. Q&A-7(c) provides
an example pursuant to which a principal remainderman of an income beneficiary of an
employee’s interest must be considered for purposes of determining who, if anyone, is the
employee’s designated beneficiary.

Section 1.401(a)(9)-4 of the "Final" regulations, Q&A-3, provides that only
individuals may be designated beneficiaries for purposes of section 401(a)(9). A person
who is not an individual, such as the employee's estate, may not be a designated
beneficiary. However, Q&A-5 of section 1.401(a)(9)-4 provides that beneficiaries of a trust
with respect to the trust's interest in an employee's benefit may be treated as designated
beneficiaries if the following requirements are met:

(1) the trust is valid under state law or would be but for the fact there is no corpus.

(2) the trust is irrevocable or will, by its terms, become irrevocable upon the death
of the employee.

(3) the beneficiaries of the trust who are beneficiaries with respect to the trust's
interest in the employee's benefit are identifiable within the meaning of A-1 of this
section from the trust instrument.

(4) relevant documentation has been timely provided to the plan administrator.

Section 1.401(a)(9)-4 of the “Final” regulations, Q&A-5(c), provides, in relevant part,
that the “separate account rules of A-2 of section 1.401(a)(9)-8 are not available to trust
beneficiaries with respect to the trust's interest in the employee’s (IRA holder’s) benefit”.

Section 1.401(a)(9)-4 of the “Final” Regulations, Q&A-6(b), provides in relevant
summary, that, at a minimum, documentation sufficient to enable an IRA custodian to
identify beneficiaries of an IRA must be provided by a trustee to the custodian by October
31 of the calendar year immediately following the calendar year in which the IRA owner
died.
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Section 1.401(a)(9)-9 of the “Final” Regulations, Q&A-1, sets forth the “Single Life
Table” to be used to determine the life expectancy of an individual. The “Single Life Table”
indicates that the life expectancy of a 42-year old is 41.7 years.

Code section 408(a) provides the rules governing IRAs. Code section 408(d)(1)
provides that except as otherwise provided in this subsection, any amount paid or
distributed out of an individual retirement plan shall be included in gross income by the
payee or distribute, as the case may be, in the manner provided under section 72.

With specific reference to your first ruling request, it has been represented that IRA
X is, and has been at all times relevant to this ruling request, valid within the meaning of
Code section 408(a). Additionally, with specific reference to your second ruling request, it
has been represented that Trust T, and the sub-trusts created under its terms, are valid
under the laws of State U and became irrevocable at the death of Taxpayer A.
Furthermore, it has been represented that a copy of the documentation required under the
“Final” Regulations promulgated under Code section 401(a)(9) was timely given to the
custodian of IRA X. Finally, the identity of the beneficiaries of Trust T may be determined
by perusing its terms.

Thus, in response to your initial two ruling requests, we conclude as follows:

1. That, as represented above, IRA X is a valid IRA within the meaning of Code
section 408(a); thus, distributions from said IRA X are subject to the rules of
Code section 408(a)(6); and

2. That Trust T, as amended, and Subtrusts U, V, and W constitute qualified “See-
Through Trusts” within the meaning of section 1.401(a)(9)-4 of the “Final”
Income Tax Regulations, Question and Answer-5.

With respect to your third and fourth ruling requests, since Trust T, and its sub-
trusts, constitute valid “See-Through Trusts”, it is necessary to determine who, if anyone, is
the designated beneficiary, within the meaning of Code sections 401(a)(9) and 408(a)(6),
of Taxpayer A’s IRA X. In this regard, we note that IRA X is initially payable to Trust T
prior to being divided among the beneficiaries of the three subtrusts created under the
provisions of Trust T.

As noted above, Taxpayers C, D and E are the only beneficiaries of Trust T's
subtrusts who will receive the amounts distributed from Taxpayer A’s IRA X, and the only
beneficiaries who must be considered for purposes of determining who is the designated
beneficiary, within the meaning of Code section 401(a)(9), of IRA X. As noted previously,
Taxpayer C is older than either Taxpayer D or Taxpayer E.
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Thus, with respect to your third and fourth ruling requests, based on the above, we
conclude as follows:

3. that Taxpayers C, D, and E, are the sole individuals whose life-expectancies
must be considered for purposes of determining who, if anyone, is the Code
section 401(a)(9) “designated beneficiary” of Taxpayer A’'s IRA X; and

4. since distributions from Taxpayer A’s IRA X will be made to Taxpayer A’s Trust
T prior to being distributed to either Taxpayer C, Taxpayer D, or Taxpayer E,
distributions from IRA X are not eligible for “separate share” treatment as
provided in Section 1.401(a)(9)-8 of the “Final” regulations, Q&A-2(a)(2). Thus,
Code section 401(a)(9) minimum required distributions to each subtrust,
referenced herein, and the beneficiary of each, must be calculated
based on the life expectancy of Taxpayer C, the eldest of Taxpayers C, D, and
E, using the Single Life Table found in the “Final” regulations.

This ruling letter is based on the assumption that IRA X meets the requirements of
Code section 408(a) at all times relevant to. Furthermore, this ruling letter rests on the
assumption that Trust T, and its related sub-trusts, are valid under the laws of State U as
represented. It also assumes the correctness of all facts and representations contained
therein.

A copy of this letter has been sent to your authorized representatives in accordance
with a power of attorney on file in this office.

If you have any questions concerning this letter ruling, please contact
, Esquire (ID: ) who may be reached at (not a
toll-free number) or (FAX).

Sincerely yours,

rances V. Sloa/r\/é/J

Employee Plans Technical Group 3

Enclosures:
Deleted copy of this letter
Notice of Intention to Disclose




