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Dear              : 
 
This is in response to your letter dated -----------------requesting an information letter under 
section 3.06 of Rev. Proc. 2006-4, 2006-1 I.R.B. 132, 136 relating to the federal tax status of a 
single-member limited liability company. 
 
Assume that a corporation, “C,” was established as a nonprofit corporation under the laws of the 
State of “X” and that the Internal Revenue Service has recognized C as an organization 
described in section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.  Assume further that “L” was 
formed under the laws of the State of X as a limited liability company and that C is the sole 
member of L.  L has filed no election on Form 8832 to be treated as a corporation or partnership 
separate from C.  
 
Section 301.7701-1 of the Procedure and Administration Regulations provides that whether an 
organization is an entity separate from its owners for federal tax purpose is a matter of federal 
tax law and does not depend on whether the organization is recognized as an entity under local 
law. 
 
Section 301.7701-1(a)(1) of the regulations provides that the Code prescribes the classification 
of various organizations for federal tax purposes. 
 
Section 301.7701-1(a)(4) of the regulations provides that under section 301.7701-2 and 301-
7701-3, certain organizations that have a single owner can choose to be recognized or 
disregarded as entities separate from their owners. 
 
Section 301.7701-2(a) of the regulations states: "A business entity with only one owner is 
classified as a corporation or is disregarded; if the entity is disregarded, its activities are treated 
in the same manner as a sole proprietorship, branch or division of the owner.” 
 
Section 301.7701-3(a) of the regulations provides that a business entity that is not otherwise 
classified as a corporation (under section 301.7701-2(b)(1), (3), (4), (5), (6), (7) or (8)), is eligible 
to elect its classification for federal tax purposes.  
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Section 301.7701-3(a) of the regulations also provides, in part, that an eligible entity with a 
single owner can elect to be classified as an association or to be disregarded as an entity 
separate from its owner.  
 
Section 301.7701-3(b) of the regulations provides a default classification for an eligible entity 
that does not make an election.  Section 301.7701-3(b)(1) provides that unless the entity elects 
otherwise, a domestic eligible entity is disregarded as an entity separate from its owner if it has 
a single owner. 
 
Section 301.7701-3(c) of the regulations provides that an eligible entity may elect to be 
classified other than as provided in section 301.7701-3(b) by filing Form 8832. 
 
Announcement 99-102, 1999-43 I.R.B. 545, provides that when the owner of an eligible entity 
that is treated as a disregarded entity is exempt from taxation under section 501(a) of the Code, 
it must include, as its own, information pertaining to the finances and operation of the 
disregarded entity in its annual information return. Announcement 99-102 further states: "When 
an entity is disregarded as separate from its owner, its operations are treated as a branch or 
division of the owner." 
 
The Internal Revenue Service has recognized C as an organization described in section 
501(c)(3) of the Code.  Although L is a separate legal entity under applicable state law, since L’s 
sole member is C and L has made no election to be treated as a corporation or partnership 
separate from C, for federal tax purposes, L is disregarded and treated as a component of C.   
 
We also suggest referring to Internal Revenue Service Publication 3402 (Rev. 7-2000) “Tax 
Issues for Limited Liability Companies.” 
 
This information letter is advisory only and has no binding effect on the Internal Revenue 
Service.  See section 3.06 of Rev. Proc. 2006-4, 2006-1 I.R.B. 132, 136. 
 
If you have any questions about this letter, please contact the person whose name and 
telephone number are shown in the heading of this letter. 
 
 
    Sincerely, 
 
 
 
    Steven Grodnitzky 
    Manager, Exempt Organizations 
      Technical Group 1 
 
 
 
 


