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This Chief Counsel Advice responds to your request for our advice on whether § 67(e) 
of the Internal Revenue Code applies to the administrative expenses of an individual 
debtor’s estate in bankruptcy.  In accordance with § 6110(k)(3), this advice may not be 
used or cited as precedent.  
 
ISSUE 
 
Whether § 67(e) of the Internal Revenue Code applies to the administrative expenses of 
an individual debtor’s estate in bankruptcy.   
 
CONCLUSION  
 
Section 67(e) applies to an individual debtor’s estate in bankruptcy.  Therefore, 
deductions for expenses paid or incurred in connection with the administration of an 
individual’s estate in bankruptcy that would have not been incurred if the property were 
not held by the bankrupt estate is treated as allowable in arriving at adjusted gross 
income.  
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LAW AND ANALYSIS   
 
Subchapter B 
 
Section 67(a) provides that for an individual taxpayer miscellaneous itemized 
deductions are allowed only to the extent that the aggregate of such deductions 
exceeds 2 percent of adjusted gross income.  Section 67(b) lists the itemized 
deductions that are not miscellaneous itemized deductions and thus not subject to the 2 
percent floor.  
 
Section 67(e) provides that the adjusted gross income of an estate or trust shall be 
computed in the same manner as in the case of an individual.  However, § 67(e)(1) 
provides that the deductions for costs paid or incurred in connection with the 
administration of an estate or trust that would not have been incurred if the property 
were not held in such trust or estate shall be treated as allowable in arriving at adjusted 
gross income.  
 
In addition, § 67(e)(2) provides that deductions allowable under §§ 642(b), 651, and 
661, shall be treated as allowable in arriving at adjusted gross income.  The final 
sentence of § 67(e) states that under regulations, appropriate adjustments shall be 
made in the application of part I of subchapter J of this chapter to take into account the 
provisions of this section.1  
 
Subchapter V 
 
Section 1398 describes the treatment of an individual debtor’s estate in bankruptcy.  
Section 1398(c)(1) provides the general rule that the taxable income of the estate is 
computed in the same manner as for an individual.  Section 1398(e)(3) states that, 
except as otherwise provided in this section, the determination of whether any amount 
paid or incurred by the estate is allowable as a deduction shall be made as if the 
amount were paid or incurred by the debtor and as if the debtor were still engaged in 
the trade or businesses, and in the activities, the debtor was engaged in before the 
commencement of the case.   
 
Section 1398(h)(1) provides, in part, that any administrative expense allowed under 
section 503 of the Bankruptcy Code, 11 U.S.C. § 503, is allowed as a deduction to the 
extent not disallowed by another provision of the Internal Revenue Code.  
 

                                            
1 Section 67(e) was amended in 1988 to add the treatment, for purposes of § 67, of deductions under §§ 
651 and 661 (relating to certain amounts distributed by a trust or estate).  See H.R. Rep. No. 795, 100th 
Cong., 2d Sess. 10 (1988).  In re Miller, discussed below, concluded that the exception in § 67(e) applied 
to a subchapter V bankruptcy estate, as well as other estates governed by subchapter J.  The bankruptcy 
court noted that the 1988 amendment to § 67(e), which added the reference to Subchapter J, did not alter 
the text acknowledging the “above-the-line” deduction.  252 B.R. at 115.   
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In re Miller  
 
In re Miller, 252 B.R. 110 (Bankr. E.D. Tex. 2000), addressed the deductibility of 
administrative expenses by an individual’s estate in bankruptcy.  On its return the estate 
deducted the expenses from gross income in arriving at adjusted gross income.  In its 
post-hearing brief the IRS contended that § 67(e) was inapplicable to an estate in 
bankruptcy, that deductibility of the expenses was limited to the amounts that the debtor 
could have deducted under § 1398(e)(3), and that the expenses could be deducted only 
as miscellaneous itemized deductions. The court rejected this position, concluding that 
§ 67(e) was applicable and that § 1398(h)(1) was an exception to the general rule that a 
bankruptcy estate is only entitled to a deduction if the debtor would have been able to 
take such a deduction.  A deduction was allowed for the expenses in arriving at 
adjusted gross income.   
 
Discussion  
 
We agree with the bankruptcy court’s conclusion in In re Miller, that a bankruptcy estate 
is a "trust or estate" within the meaning of 67(e).  We believe that the exception in § 
67(e) applies to subchapter V bankruptcy estates, as well as other estates governed by 
subchapter J.  Therefore, applying § 67(e) to a debtor’s estate in bankruptcy, the 
deduction for expenses paid or incurred in connection with administration of an estate in 
bankruptcy that would not have been incurred had the property not been held in such 
estate is treated as allowable in arriving at adjusted gross income.   
 
Publication 908 
 
Internal Revenue Service Publication 908, Bankruptcy Tax Guide (1996), at page 4, 
states that ”the bankruptcy estate is allowed a deduction for administrative expenses 
and any fees or charges assessed it.  These expenses are generally deductible as 
itemized deductions subject to the 2% floor on miscellaneous itemized deductions.  
However, administrative expenses attributable to the conduct of a trade or business by 
the bankruptcy estate or the production of the state’s rents or royalties are deductible in 
arriving at adjusted gross income.”  We recommend revising Publication 908 to reflect 
the conclusion of In re Miller, that deductions for expenses that would not have been 
incurred if the property were not held by the bankrupt estate are allowable in arriving at 
adjusted gross income.  

 

   
 
 


