2006 2503s

DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

Number: 200625035

Release Date: 6/23/06
Date: 3/28/2006 Contact Person:

& /L.- § | 20 o -0 ID Number:

Telephone Number:

Employer Identification Number:

Legend:

:

—ITIOIMIMOI0|m

Dear

This is in response to your ruling request as to the proper treatment of certain revenue
under section 512(a)(1) of the Internal Revenue Code.

You are exempt from federal income tax under section 501(c)(3) of the Internal
Revenue Code and classified as a private non-operating foundation under section 509(a).
You provide theological education at various levels to your students and scholars.

You provide living quarters in buildings that you own for your students and faculty. You
provide temporary living quarters for family members of your students and faculty, potential
students and their parents, guests who are speakers at your institution, and guests of other
non-affiliated non-profit organizations(B-1) in your immediate geographic area who are
speakers or musical performers at your institution, and members of the general public.

You have requested the following rulings:

1. Revenue generated from providing living quarters in buildings that you own to
your students and faculty; and temporary living quarters to family members of
your students and faculty; potential students; family members of potential
students; guests who are speakers at your institution; and guests of other non-
affiliated non-profit organizations(B-I) in your immediate geographic area who
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are also speakers or musical performers at your institution do not constitute
unrelated business taxable income under section 512(a)(1) of the Code.

2. Revenues generated by you from the renting of rooms to individuals who are
not described in (1) above, i.e., members of the general public, constitute
unrelated business taxable income under section 512(a)(1) of the Code.

LAW:

Section 501(a) of the Code provides an exemption from federal income tax for
organizations described in section 501(c)(3) which are organized and operated exclusively
for charitable, educational, etc., purposes provided no part of the organization’s net
earnings inure to the benefit of any private shareholder or individual.

Section 511(a)(1) provides that provides that, unless specifically excepted, a
domestic or foreign organization described in section 501(c)(3) is a private foundation and
subject to the excise taxes of Chapter 42.

Section 511(a)(2)(A) of the Code provides that the organizations subject to the tax
imposed by section 511(a)(1) are any organization (other than a trust described in
subsection (b) or an organization described in section 501(c)(1)) that is exempt, except as
provided in this part of part Il (relating to private foundations), from taxation under this
subtitle by reason of section 501(a).

Section 512(a) of the Code provides that, except as otherwise provided in this
subsection, the term “unrelated business taxable income” means the gross income derived
by any organization from any unrelated trade or business (as defined in section 513)
regularly carried on by it, less the deductions allowed by this chapter that are directly
connected with the carrying on of such trade or business, both computed with the
modifications provided in subsection (b).

Section 512(b)(3) of the Code excludes from unrelated business income rents from
real property and rents from personal property leased with real property if the rents
attributable to personal property are incidental to the total amount of rents received or
accrued under the lease, determined at the time the personal property is placed into
service. However, rents from real property will be subject to unrelated business income if
more than 50 percent of total rent received or accrued under the lease is attributable to
personal property or if the determination of the amount of such rent depends in whole or in
part on the income or profits derived by any person from the property leased (other than an
amount based on a fixed percentage or percentages of receipts or sales).

Section 513(a)(2) of the Code provides the term “unrelated trade or business” does
not include any trade or business which is carried on by the organization primarily for the
convenience of its members, students, patients, officers or employees.
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Section 1.512(b)-1(c)(5) of the Income Tax Regulations provides that payments for the
use or occupancy of rooms and other space where services are also rendered to
occupant, such as for the use or occupancy of rooms or other quarters in hotels, boarding
houses, or apartment houses furnishing hotel services, or in tourist camps or tourist homes,
motor courts or motels, or for the use or occupancy of space in parking lots, warehouses or
storage garages, does not constitute rent from real property.

The regulation also states that, generally, services are considered rendered to the
occupant if they are primarily for his convenience and are other than those usually or
customarily rendered in connection with the rental of rooms or other space for occupancy
only. The supplying of maid service, for example, constitutes such service; whereas the
furnishing of heat and light, the cleaning of public entrances, exits, stairways and lobbies,
the collection of trash, etc...are not considered as services rendered to the occupant.

Section 513(a) of the Code provides that in the case of an organization that is subject
to tax on unrelated business income, the term “unrelated trade or business” means any
trade or business the conduct of which is not substantially related to the exercise or
performance of the organization’s tax-exempt purpose.

Section 1.513-1(d)(2) of the regulations provides that a trade or business is “related”
to exempt purposes only when the conduct of the business activities has a causal
relationship to the achievement of its exempt purposes. It is “substantially related” only if
the causal relationship is a substantial one. To be substantially related, the production or
distribution of the good or the performance of the services from which the gross income is
derived must contribute importantly to the accomplishment of those purposes.

Section 1.513-1(d)(3) of the regulations provides that, in determining whether
activities contribute importantly to the accomplishment of an exempt purpose, the size and
extent of the activities involved must be considered in relation to the nature and extent of
the exempt function that they purport to serve, Thus, when income is realized by an exempt
organization from activities that are in part related to the performance of its exempt
functions, but that are conducted on a larger scale than is reasonably necessary for
performance of such functions, the gross income attributable to that portion of the activities
in excess of the needs of exempt functions constitutes gross income from the conduct of an
unrelated trade or business. Such income is not derived from the production or distribution
of goods or the performance of services that contribute importantly to the accomplishment
of any exempt purpose of the organization.

Section 1.513-1(d)(4)(iii) of the regulations provides that, in certain cases, an asset or
facility necessary to the conduct of exempt functions may also be employed in a
commercial endeavor. In such cases, the mere fact of the use of that asset or facility in
exempt purposes does not, by itself, make the income from the commercial endeavor
gross income from an unrelated trade or business. The test instead, is whether the
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activities productive of the income in question contribute importantly to the accomplishment
of the exempt purposes.

Assume for example, that a museum described in section 501(c)(3) has a theater
auditorium that is specially designed and equipped for showing educational films in
connection with its program of public education in the arts and sciences. The theater is a
principal feature of the museum and is in continuous operation during the hours the
museum is open to the public. If the organization were to operate the theater as an
ordinary motion picture theater for public entertainment during the evening hours when the
museum was closed, gross income from such operation would be gross income from the
conduct of the unrelated trade or business.

Rev. Rul. 69-69, 1969-1 C.B. 159, provides that leasing studio apartments and
operating a dining hall by an exempt organization constitute unrelated trades or businesses
when occupancy in the apartments is not primarily for the convenience of its members. The
apartments are not made available to the tenants on the basis of membership in the club or
any criteria that would further the exempt purpose of the organization. Thus, neither the
leasing of the apartments nor operating the dining hall by the organization has a substantial
causal relationship to the achievement of its exempt purposes. Because substantial
services are rendered to the tenants, the payment by the tenants are not “rents” within the
meaning of section 1.512(b)-1(c)(2) of the regulations.

Rev. Rul. 76-33, 1976-1 C.B. 169, provides that renting dormitory rooms and similar
residential accommodations primarily to people under age 25 by an exempt organization
whose purpose is to provide for the welfare of young people is substantially related to the
purpose of constituting the basis for the organization’s
exemption. Furthermore, the activity does not constitute an unrelated trade or business
within the meaning of section 513 of the Code. The residence units are operated on and
as part of the same premises in which the organization carries on its social, recreational,
and guidance programs. Membership in the organization for which a nominal fee is
charged is required of those seeking room accommodations.

RATIONALE:

Based upon the information presented, your renting of rooms in the manner
described above, is a trade or business regularly carried on within the meaning of section
512 of the Code.

Your activities consist of providing education at various levels to your students and
faculty. Your provision of living quarters for your students is within the meaning of the
convenience exception under section 513(a)(2) of the Code. The provision of living
quarters for your faculty has a substantial causal relationship to furthering your exempt
purpose as well as the provision of temporary living quarters to family members of your
students and faculty, potential students, family members of potential students, and guest
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who are speakers at your institution would further your exempt purposes.

There are situations where your educational activities are furthered when guests of
B-I conduct speeches or music at your facility. Therefore, the rental of room space to
guests of B-I furthers your exempt purposes, and would not be an unrelated trade or
business under section 513(a) of the Code and be subject to unrelated business income
tax as described in section 511(a) of the Code. See Rev. Rul. 76-33, supra and section
1.513-1(d)(2) of the regulations.

Any provision of room rental to individuals that are not guests of B-l and the general
public is carried on in a regular commercial manner traditionally carried on by profit making
organizations. Such use does not contribute importantly to your exempt purposes of
advancing education and is not primarily for the convenience of persons described in
section 513(a)(2), and would be considered to be income from an unrelated trade or
business. See section 1.513-1(d) and Rev. Rul. 69-69, supra.

Section 512(b)(3) of the Code generally excludes “all rents from real property” from
the definition of unrelated business taxable income. However, section 1.512(b)-1(c)(5) of
the regulations provides, in part that, “payments for the use or occupancy of rooms and
other space where services are also rendered to the occupant, such as for the use of
occupancy of rooms or other quarters in hotels, does not constitute rents from real property.
The supplying of maid service, for example constitutes such service. Because the general
public renting rooms from you will receive personal services such as maid services, then
the rents received by you will not come within the section 512(b)(3) exception. See
sections 1.512(b)-1(c)(5) and 1.513-1(d)(4)(iii) of the regulations, supra.

Based on the following we rule as follows:

1. Revenue generated from providing living quarters in buildings that you own to your
students and faculty; and temporary living quarters to family members of your students
and faculty; potential students; family members of potential students; guests who are
speakers at your institution; and guests of other non-affiliated non-profit organizations
(B-l) in your immediate geographic area who are also speakers or musical performers
at your institution do not constitute unrelated business taxable income under section
512(a)(1) of the Code.

2. Revenues generated by you from the renting of rooms to individuals who are
not described in (1) above, i.e., members of the general public, constitute unrelated
business taxable income under section 512(a)(1) of the Code.

These rulings are based on the understanding that there will be no material changes in
the facts upon which they are based.

These rulings are directed only to the organization that requested them. Section
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6110(k)(3) of the Code provides that they may not be used or cited by others as precedent.

These rulings do not address the applicability of any section of the Code or
regulations to the facts submitted other than with respect to the sections described.

This ruling will be made available for public inspection under section 6110 of the
Code after certain deletions of identifying information are made. For details, see enclosed
Notice 437, Notice of Intention to Disclose. A copy of this ruling with deletions that we
intend to make available for inspection is attached to Notice 437. If you disagree with our
proposed deletions, you should follow the instructions in Notice 437.

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name
and telephone number are shown in the heading of this letter.

Please keep a copy of this ruling in your permanent records.
Sincerely,
Steven B. Grodnitzky
Acting Manager,

Exempt Organizations
Technical Group 1




