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LEGEND:
Taxpayer A:
Taxpayer B:
Individual C:
State C:

IRA 1:

Trust E:
Date F
Company G:

Amount H:

Dear :

This is in response to the , letter, as supplemented by
correspondence dated , submitted by your authorized
representative on your behalf, in which you request a private letter ruling under sections
401(a)(9) and 408(d)(3) of the Internal Revenue Code. The following facts and
representations support your ruling request.

Taxpayer A died on February 28, 2003, a residenf of State C. Taxpayer A had
reached his required beginning date on Date F. Taxpayer A was survived by his wife,
Taxpayer B.
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At the time of his death, Taxpayer A was the owner of IRA 1 which he maintained
with Company G. IRA 1 met the requirements of Internal Revenue Code section 408,
Trust E was the beneficiary of Taxpayer A's IRA 1. Upon the death of Taxpayer A,
Taxpayer B and Individual C became the Co-trustees of Trust E. Individual C is the son of
Taxpayer A and Taxpayer B.

Trust E provides that Taxpayer B should receive during her lifetime amounts of net
income necessary for her health, support, welfare and necessary maintenance. Upon
Taxpayer B's death the remaining principal and any accumulated income of the Trust E is
to be distributed to Taxpayer A’s children and grandchildren free of trust.

After Taxpayer A’s death, Taxpayer B and Individual C employed an attorney to
close out the estate, prepare the necessary filings and provide professional advice on the
administration of the estate. The Co-trustees were advised the total balance in IRA 1 had
to be withdrawn and placed in a non-IRA account under Trust E's name and identification
number. Individual C, relying on the attorney’s advice, filled out the paperwork in his
capacity of Co-Trustee of Trust E. The amount in the IRA account on July 10, 2003, the
date of distribution was, Amount H. Trust E received a 1099-R for the year
indicating Amount H as a taxable amount. Taxpayer B died on January 13,

Based on the above facts and representations, you, through your authorized
representative, request the following letter ruling:

1. Individual C, as executor of the estate of Taxpayer B, requests the waiver of the 60
day rollover requirement and asks the Service to permit a period of time, not to
exceed 60 days as measured from the date of this letter ruling, to contribute the
amounts distributed from IRA 1 on or about July 10, 2003, into another individual
retirement arrangement (IRA) described in section 408(a) of the Internal Revenue
Code.

With respect to your ruling requests, Code section 408(d)(1) provides that except
as otherwise provided in this subsection, any amount paid or distributed out of an
individual retirement plan shall be included in gross income by the payee or distributee, as
the case may be, in the manner provided under Code section 72.

Code section 408(d)(3) provides that section 408(d)(1) does not apply to a rollover
contribution if such contribution satisfies the requirements of sections 408(d)(3)(A) and

(d)(3)(B).

Code section 408(d)(3)(A)(i) provides that section 408(d)(1) does not apply to any
amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the account is
maintained if the entire amount received (including money and any other property) is paid
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into an IRA (other than an endowment contract) for the benefit of such individual not later
than the 60th day after the day on which he receives the payment or distribution.

Code section 408(d)(3)(C)(i) provides, in pertinent part, that, in the case of an
inherited IRA, section 408(d)(3) shall not apply to any amount received by an individual
from such account (and no amount transferred from such account to another IRA shall be
excluded from income by reason of such transfer), and such inherited account shall not be
treated as an IRA for purposes of determining whether any other amount is a rollover
contribution.

Code section 408(d)(3)(C)(ii) provides that an IRA shall be treated as inherited if
the individual for whose benefit the account is maintained acquired such account by
reason of the death of another individual, and such individual was not the surviving
spouse of such other individual. Thus, pursuant to Code section 408(d) (3)(C)(ii), a
surviving spouse who acquires IRA proceeds from and by reason of the death of her
husband, may elect to treat those IRA proceeds as her own and roll them over into her
own IRA. A surviving spouse may also elect to roll over IRA proceeds into another IRA set
up and maintained in the name of the deceased for the benefit of the surviving spouse.

Pursuant to Code section 408(d)(3), a surviving spouse may roll over a distribution
from an IRA into another IRA, either set up and maintained in the name of the surviving
spouse or set up and maintained in the name of the deceased for the benefit of the
surviving spouse, as long as the surviving spouse is the sole payee or distributee of the
distributing IRA (or a defined portion thereof). In this case, IRA 1 was allocated to Trust E,
Taxpayer B was the decedent's widow. Trust E provided said widow Taxpayer B was only
entitled to receive the portion of net income deemed necessary for her health, support,
welfare and necessary maintenance. As a result, Taxpayer B cannot be treated as the
sole “payee” or “distributee” of said IRA 1.

Thus, with respect to your ruling requests, based on the specific set of facts
presented in this case, since Taxpayer B was not the sole individual entitled to receive
amounts from IRA 1 at the death of Taxpayer A, she was not eligible to roll over the IRA 1
distribution she received on or about July 10, 2003 into another IRA. Thus, the 60-day
rollover period found in Code section 408(d)(3)(A) did not apply to said distribution. As a
result, the Service cannot grant an extension thereto.

Pursuant to the power of attorney on file in this office, a copy of this letter ruling is
being sent to your authorized representative.
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Sincerely yours,

Manager Employee Plans Technical Group

Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Form 437




