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Estate = -------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------ 
 

Decedent = -------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------- 
 

Charities = -------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------- 
 

D1 = ---------------- 
 
Dear -----------------: 
 
 This responds to a letter dated December 13, 2005, submitted on behalf of 
Estate by its authorized representative, requesting a ruling under § 691 of the Internal 
Revenue Code. 
 
 The information submitted states that Decedent died on D1, owning a non-
qualified deferred annuity contract which had not yet reached its annuity starting date 
(the Annuity), which Decedent had purchased after October 21, 1979.  Decedent had 
not designated a beneficiary of the Annuity.  The executor of Decedent’s estate (Estate) 
represents that under relevant state law, Estate is therefore the beneficiary of the 
Annuity.  The executor of Estate proposes to assign the Annuity to named charities 
(Charities) designated in Decedent’s will (the Will) in partial satisfaction of Charities’ 
shares of the residue of Estate.  The Will does not specifically provide that the 
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executors of Estate shall have the power to make in-kind or non-pro rata distributions, 
but the executor represents that this power is granted under relevant state law.  
 

Section 691(a)(1) of the Code provides that the amount of all items of gross 
income in respect of a decedent (IRD) which are not properly includible in respect of the 
taxable period in which falls the date of the decedent=s death or a prior period (including 
the amount of all items of gross income in respect of a prior decedent, if the right to 
receive such amount was acquired by reason of the death of the prior decedent or by 
bequest, devise, or inheritance from the prior decedent) shall be included in the gross 
income, for the taxable year when received, of: (A) the estate of the decedent, if the 
right to receive the amount is acquired by the decedent=s estate from the decedent; (B) 
the person who, by reason of the death of the decedent, acquires the right to receive 
the amount, if the right to receive the amount is not acquired by the decedent=s estate 
from the decedent; or (C) the person who acquires from the decedent the right to 
receive the amount by bequest, devise, or inheritance, if the amount is received after a 
distribution by the decedent=s estate of such right. 

 
Section 691(a)(2) provides that if a right, described in § 691(a)(1), to receive an 

amount is transferred by the estate of the decedent or a person who received such right 
by reason of the death of the decedent or by bequest, devise, or inheritance from the 
decedent, there shall be included in the gross income of the estate or such person, as 
the case may be, for the taxable period in which the transfer occurs, the fair market 
value of such right at the time of such transfer plus the amount by which any 
consideration for the transfer exceeds such fair market value.  For purposes of this 
paragraph, the term “transfer” includes sale, exchange, or other disposition, or the 
satisfaction of an installment obligation at other than face value, but does not include 
transmission at death to the estate of the decedent or a transfer to a person pursuant to 
the right of such person to receive such amount by reason of the death of the decedent 
or by bequest, devise, or inheritance from the decedent. 

 
Section 1.691(a)-4(b) of the Income Tax Regulations provides that if the estate of 

a decedent or any person transmits the right to IRD to another who would be required 
by § 691(a)(1) to include such income when received in his gross income, only the 
transferee will include such income when received in his gross income.  In this situation, 
a transfer within the meaning of § 691(a)(2) has not occurred. 

 
Section 1.691(a)-4(b)(2) provides that if a right to IRD is transferred by an estate 

to a specific or residuary legatee, only the specific or residuary legatee must include 
such income in gross income when received. 

 
Rev. Rul. 2005-30, 2005-20 I.R.B. 1015, holds that if the owner-annuitant of a 

deferred annuity contract dies before the annuity starting date, and the beneficiary 
receives a death benefit under the annuity contract, the amount received by the 
beneficiary in excess of the owner-annuitant’s investment in the contract is includible in 
the beneficiary’s gross income as IRD, whether the amount received is in the form of a 
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lump sum or periodic payments.  This holding applies for deferred annuity contracts 
purchased on or after October 21, 1979. 
 
 Based solely on the facts and representations submitted, we conclude that the 
assignment of the Annuity to Charities in partial satisfaction of their shares of the 
residue of Estate will not be a transfer within the meaning of § 691(a)(2).  Only Charities 
will include the amounts of IRD in the Annuity in their gross income when the 
distribution or distributions from the Annuity are received by Charities. 
 

Except as specifically ruled above, we express no opinion concerning the federal 
tax consequences of the transaction described above under any other provisions of the 
Code, including whether the Charities are § 501(c)(3) organizations.   
 

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it.  Section 6110(j)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent. 

 
Pursuant to a power of attorney on file, a copy of this letter is being sent to 

Estate’s authorized representative. 
 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
J. THOMAS HINES 
Chief, Branch 2 

          Office of the Associate Chief Counsel 
(Passthroughs & Special Industries) 

 
Enclosures: 2 
 Copy of this letter 
 Copy for § 6110 purposes 


