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Dear

This is in response to your letter dated , as supplemented on
, in which you request a waiver of the 60-day rollover requirement

contamed in section 402(c)(3)(A) of the Internal Revenue Code (the Code).

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in support
of the ruling requested:

Taxpayer A is married to Taxpayer B. Neither Taxpayer A nor Taxpayer B has attained age 70
Y. Taxpayer B formerly participated in Plan X which was sponsored by Company V. Company
W was the custodian of Plan X.

During calendar year . Company V terminated Plan X. During said year, Company W sent
a check in the amount of Amount D and an accompanying Form 1099-R, Distributions From
Pensions, Annuities, Retirement or Profit-Sharing Plans, IRAs, Insurance Contracts, etc., to

Taxpayer B at Address A. Taxpayer B asserts that she had not resided at Address A since
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calendar year and she also asserts that she never received said check. Company W
eventually forwarded the full Amount D to the Internal Revenue Service (“Service”) which was
also provided a copy of the Form 1099-R relating to Taxpayer B’s Plan X distribution. On or
about Date 1, Taxpayers A and B were sent a CP2000 Notice relating to calendar year

which asserted that they had failed to take Taxpayer B’s calendar year Plan X
distribution into income for After receipt of the CP 2000 Notice, Taxpayer B requested,
and received, from the Service a copy of the above-referenced Form 1099-R. This request for
an extension of the 60-day rollover period soon followed.

Based on the above facts and representations, you request that the Service waive the 60-day
rollover requirement with respect to the distribution of Amount D because the failure to waive
such requirement would be a hardship and against equity or good conscience.

With respect to your request to waive to 60 day rollover requirement, section 402(a)(1) of the -
Code provides that, except as otherwise provided in section 402, any amount distributed out of
an employees' trust described in section 401(a) that is exempt from tax under section 501(a) shall
be taxable to the distributee, in the taxable year of the distributee in which distributed, in the
manner provided under section 72 of the Code (relating to annuities).

Section 402(c) of the Code provides rules governing rollovers of amounts from exempt trusts to
eligible retirement plans including IRAs.

Code section 402(c)(3)(A) provides that, except as provided in subparagraph (B), paragraph (1)
(which excludes rolled over amounts from gross income) shall not apply to any transfer of a
distribution made after the 60th day following the day on which the distributee received the

property distributed.

Section 402(c)(3)(B) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day requirement
under section 402(c)(3)(A) of the Code where the failure to waive such requirement would be
against equity or good conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the
reasonable control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occurred
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 402(c)(3)(B) of the Code.

Section 402(c)(4) of the Code provides that an eligible rollover distribution shall not include any
distribution to the extent such distribution is required under section 401(a)(9).

Section 401(a)(31)(A) of the Code provides that a trust shall not constitute a qualified trust under
this section unless the plan of which such trust is a part provides that if the
distributee of any eligible rollover distribution-

(i) elects to have such distribution paid directly to an eligible retirement plan, and
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(ii) specifies the eligible retirement plan to which such distribution is to be paid (in such form
and at such time as the plan administrator may prescribe), such distribution shall be made in the
form of a direct trustee-to-trustee transfer to the eligible retirement plan so specified.

Section 401(a)(31)(E) of the Code provides that, for purposes of Code section 401 (a)(31), the
term "eligible retirement plan" has the meaning given such term by section 402(c)(8)(B) with an
exception not pertinent to this ruling request. Thus, a direct transfer defined in Code section

401(a)(31), may be made into an IRA.

Section 1.401(a)(31)-1 of the Income Tax Regulations, Question and Answer-5, provides, in
relevant part, that a direct rollover described in Code section 401(a)(31) is a distribution and
rollover of the eligible rollover distribution and not a transfer of assets and liabilities. Thus, for
example, the consent and requirements of Code sections 401(a)(11), 411(a)(11), and 417 apply to
transactions described in Code section 401(a)(31).

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 LR.B. 359 (January 27, 2003), provides that in determining
whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 402(c)(3)(B),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1) errors committed by
a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization,
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error, (3) the use of the amount
distributed (for example, in the case of payment by check, whether the check was cashed); and
(4) the time elapsed since the distribution occurred.

The information presented and documentation submitted by Taxpayer B asserts that her failure to
accomplish a timely rollover was caused by her not receiving either the check for Amount D or
the accompanying Form 1099-R until she was notified by the Service that it had been sent the
entire Plan X distribution due her, totaling Amount D, by Company w.

Thus, based on the above, the Service hereby waives the 60-day rollover period found in Code
section 402(c)(3)(A) with respect to Amount D distributed from Plan X during calendar year

As a result, Taxpayer A is granted a period not to exceed 60 days as measured from the
date of this ruling letter to roll over an amount not to exceed Amount D into one or more IRAs
described in Code section 408(a) set up and maintained in her name.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein under the
provisions of any other section of either the Code or regulations which may be applicable
thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) of the Code
provides that it may not be used or cited as precedent.
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Pursuant to a power of attorney on file with the Service, the original of this letter ruling is being
sent to you and a copy to your authorized representatives.

If you wish to inquire about this ruling, please contact , Esq. (L.D. #
at . Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T3.
o ~~~Sincerely yours,

Frances V. Sloan, Manager
Employee Plans Technical Group 3

Enclosures: '
Deleted copy of letter ruling
Notice of Intention to Disclose




