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This letter is in response to your ruling request dated September 30, 2005, in which
your authorized representative requested a ruling on your behalf concerning the
determination of the maximum deductible limits allowable under section 404(a)(7) of the
Internal Revenue Code (“Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in
support of the ruling request.

The Taxpayer maintains a multiemployer defined benefit plan (Plan A) and a
multiemployer defined contribution plan (Plan B), for the benefit of its eligible
employees.

Plan A is not fully funded and was in existence prior to [Jllll Plan B was established in

Plan A participants who terminated employment prior to. never became
eligible to participate in Plan B. Plan A participants hired after are eligible to
participate in Plan B.

The Taxpayer proposes having Plan A transfer, in a spin-off transaction, the assets and
liabilities attributable to former employees who never were eligible to participate in Plan
B, into a newly established multiemployer defined benefit plan (Plan C). The spin-off
would comply with the provisions of Section 4231 of the Employee Retirement Income
Security Act, as amended, and result in three plans. Plan A and Plan B would cover
only active employees and former employees who currently participate or were eligible
to participate in Plan B. Plan C would cover only the former employees of Plan A who
terminated before- and were never eligible to participate in Plan B.
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Based on these facts and représentations, you requested the following rulings:

1) Contributions to Plan A and Plan B will continue to be subject to the overall
deductible contribution limit of section 404(a)(7); and

2) Contributions to Plan C will be subject only to the deductible contribution limit of
section 404(a)(1)(A) and will not be subject to the overall deductible limit of
section 404(a)(7). ‘

Section 404(a) of the Code provides that if contributions are paid by an employer to or
under a stock bonus, pension, profit-sharing, or annuity plan, or if compensation is paid
or accrued on account of any employee under a plan deferring the receipt of such
compensation, such contributions or compensation shall not be deductible under
Chapter | of the Code; but, if they would otherwise be deductible, they shall be
deductible under section 404, subject, however, to the limitations therein as to the
amounts deductible in any year.

Section 404(a)(1)(A) of the Code provides that deductible contributions under section
404 made by an employer to a pension trust shall be deductible, in general, in the
taxable year when paid, if the contributions are paid into a pension trust, (other than a
trust to which paragraph (3) applies), and if such taxable year ends within or witha
taxable year of the trust for which the trust is exempt under section 501(a), in an amount
determined as follows: (i) the amount necessary to satisfy the minimum finding
standard provided by section 412(a) for plan years ending within or with such taxable
year (or for any prior plan year), if such amount is greater than the amount determined
under clause (ii) or (i) (whichever is applicable with respect to the plan), (ii) the amount
necessary to provide with respect to all of the employees under the trust the remaining
unfunded cost of their past and current service credits distributed as a level amount or a
level percentage of compensation, over the remaining future service of each such
employee, as determined under regulations prescribed by the Secretary, but if such
remaining unfunded cost with respect to any 3 individuals is more that 50 percent of
such remaining unfunded cost, the amount of such unfunded cost attributable to such
individuals shall be distributed over a period of at least 5 taxable years, (iii) an amount
equal to the normal cost of the plan, as determined under regulations prescribed by the
Secretary, plus, if past service or other supplementary pension or annuity credits are
provided by the plan, an amount necessary to amortize the unfunded costs attributable
to such credits in equal annual payments (until fully amortized) over 10 years as
determined under regulations prescribed by the Secretary.

Section 404(a)(3)(A) of the Code provides that deductible contributions under section
404 made by an employer to a profit-sharing trust shall be deductible in the taxable year
when paid, if the contributions are paid into a such bonus or profit sharing trust, and if
such taxable year ends within or with a taxable year of the trust with respect to which
the trust is exempt under section 501(a), in an amount not in excess of the greater of (l)
25 percent of the compensation otherwise paid or accrued during the taxable year to the
beneficiaries under the stock bonus or profit-sharing plan, or (Il) the amount such
employer is required to contribute to such trust under section 401(k)(11) for such year.
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Section 404(a)(7) of the Code provides, in part, that if amounts are deductible under
paragraphs (1) and (3), in connection with two or more trusts, the total amount
deductible in a taxable year under such trusts and plans shall not exceed the greater of
25 percent of the compensation otherwise paid or accrued during the taxable year to the
beneficiaries of the trusts or plans, or the amount of contributions made to or under the
trusts or plans to the extent such contributions do not exceed the amount of employer
contributions necessary to satisfy the minimum finding standard provided by section 412
for the plan year which ends with or within such taxable year (or for any prior plan year).
This paragraph, however, shall not have the effect of reducing the amount otherwise
deductible under paragraphs (1) and (3) if no employee is a beneficiary under more
than one trust.

Section 1.404(a)-13 of the Income Tax Regulations provides, in part, that the provisions
of Section 404(a)(7) apply only to deductions for overlapping trust or plans, i.e., for all
trusts or plans for which deductions are allowable under section 404(a)(1), (2), or (3)
except (1) any trust or plan for which deductions are allowable under section 404(a)(1)
or (2) and which does not cover any employee who is also covered under a trust for
which deductions are allowable under section 404(a)(3), and (2) any trust for which
deductions are allowable under section 404(a)(3) and which does not cover any
employee who is also covered under a trust or plan for which deductions are allowable
under section 404(a)(1) or (2). The limitations under section 404(a)(7) for any taxable
year of the employer are based on the compensation otherwise paid or accrued during
the year by the employer to all employees who, in such year, are beneficiaries of the
funds accumulated under one or more of the overlapping trusts or plans.

Section 1.404(a)-14(c) of the Income Tax Regulations provides, in part, that although
the deductible limit for a defined benefit plan applies for an employer’s taxable year, the
deductible limit is determined on the basis of a plan year.

Section 404(a)(12) states that the term “compensation” shall include amounts treated as
- “participant’s compensation” under subparagraph (C) or (D) of section 415(c)(3).

After the spin-off is complete, there will continue to be active and inactive participants
that are benefiting from both Plan A and Plan B. Pursuant to Section 1.404(a)-13 of the
Income Tax Regulations, Plan A and Plan B are overlapping plans.

The participants benefiting from Plan C will not be eligible to benefit from either Plan A
or Plan B. Pursuant to section 1.404(a)-13 of the Income Tax Regulations, Plan C does
not overlap with Plan A or Plan B because no employee who is a beneficiary under the
trust or plan for which deductions are allowable under section 404(a)(1) is also a
beneficiary under the trust for which deductions are allowable under sections 404(a)(3).

Accordingly, with respect to your first requested ruling, Plan A and Plan B together, will
continue to be subject to the limitation of section 404(a)(7) pertaining to allowable
deductions when there exists a combination of a defined contribution plan and a defined
benefit plan. Further, with respect to your second requested ruling, Plan C will be
subject to the limitations of section 404(a)(1) pertaining to a pension trust, but will not be
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subject to the limitation of section 404(a)(7). Further, the contributions to Plan C will not
affect the section 404(a)(7) limit that is applicable to Plan A and Plan B.

This ruling is directed only to the Taxpayer and is applicable in determining the
deductible limit with regard to the first full and all subsequent plan years that follow the
plan year which contains the spin-off. Section 6110(k)(3) of the Code provides that it
may not be used or cited by others as precedent. A copy of this letter is being sent to
your authorized representative in accordance with the power of attorney on file in this
office. ’

If you wish to inquire more about this ruling, please contact -
""" Please address all correspondence to

Sincerely yours,

), o

Donna M. Prestia, Manager
Employee Plans Actuarial Group 2




