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subject: Section 303(a)(2)(B)(iii) of GOZA and section 6404(g) of the Code 
 

This Chief Counsel Advice responds to your e-mail dated January 11, 2006, with 
respect to section 303(a)(1) of the Gulf Opportunity Zone Act of 2006, Pub. L. 109-135, 
which modifies paragraph 2 of section 903(d) of the American Jobs Creation Act of 
2004.  This advice may not be used or cited as precedent. 
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ISSUES 

1.  Whether the reference to the Secretary of the Treasury in this provision means that 
the Secretary must personally exercise the authority described in the statute. 
 
2.  What is the scope of interest relief for listed and certain reportable transactions 
under the amendments in section 303(a)(1) of GOZA? 

CONCLUSIONS 

1.  Given the plain language of the amendment to the off-Code provision, the Secretary 
of the Treasury must personally exercise the authority described. 
 
2.  To qualify for relief under the amendment to 903(d)(2)(B)(ii)(II), taxpayers must have 
legally binding settlement agreements by January 23, 2006.   

LAW AND ANALYSIS 

Section 303(a) amends section 903(d)(2)(B)(iii) to read: “TAXPAYERS ACTING IN 
GOOD FAITH.--The Secretary of the Treasury may except from the application of 
clause (i) any transaction in which the taxpayer has acted reasonably and in good faith.”  
You have asked for our opinion whether the reference to the Secretary of the Treasury 
in this provision means that the Secretary must personally exercise the authority 
described in the statute.  As you know, section 7701(a)(11)(A) provides that “the term 
‘Secretary of the Treasury’ means the Secretary of the Treasury, personally, and shall 
not include any delegate of his.”  Section 7701(a) applies only to Title 26, however.  
Because section 903(d) is an off-Code provision, section 7701(a) does not apply.  We 
must, therefore, look instead to the language of the provision and apply the normal rules 
of statutory construction.  We note that section 903(d)(2)(B)(iii) reads “[t]he Secretary of 
the Treasury may…” and the neighboring section 903(d)(2)(B)(ii) uses the term “[t]he 
Secretary of the Treasury or the Secretary’s delegate…” (Emphasis added).  The fact 
that Congress expressly provided for delegation by the Secretary of the Treasury in 
section 903(d)(2)(B)(ii) and did not do so in section 903(d)(2)(B(iii), is an indication that 
Congress consciously chose not to allow delegation in latter provision.  Applying the 
rules of statutory construction, we conclude that the better interpretation of the term 
“Secretary of the Treasury” excludes a delegate.  We have found no other statutory or 
case law that would allow the Secretary to delegate his authority to sign the waivers 
under section 903(d)(2)(B)(iii).    
 
The Joint Committee’s discussion of the provision does not indicate one way or the 
other whether Congress intended for the Secretary of Treasury to personally make 
these good faith determinations.  (See Technical Explanation of the Revenue Provisions 
of H.R. 4440, The “Gulf Zone Opportunity Zone Act of 2005”, p.67)  We note that the 
Joint Committee’s discussion of the provision does refer to the “Secretary” not the 
“Secretary of the Treasury.”  If used in a Title 26 provision subject to section 7701(a), 
the use of the term Secretary in the legislative history might suggest an alternative 
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reading if the statutory language were ambiguous.  This is not a Title 26 provision, 
however, and the plain language of the statute does not appear ambiguous.  It is our 
opinion based on that language that the Secretary of the Treasury must personally 
exercise this authority. 
 
We can suggest that the Treasury Department seek a technical correction of this 
provision on the grounds that, despite the plain language, we believe that Congress 
may not have intended to prevent delegation of the authority.  There is no assurance, 
however, that such a technical correction will occur or, if it does, that it will occur in time 
to resolve the immediate problems the Service faces in dealing with the many 
outstanding cases where settlements are pending.   
 
You have also asked for our opinion regarding the scope of interest relief.  We initially 
read section 903(d)(2)(B)(ii) of the AJCA as limited to those participating in the 
settlement initiative described in Announcement 2005-80.  After further review of the 
legislation as it developed, however, we now conclude that a broader group of initiatives 
qualify, both those offered through published guidance and those select initiatives that 
were undertaken by directly contacting targeted groups of all known taxpayers who 
participated in a tax shelter promotion, but where the initiative was not formally 
published.  In order to qualify under section 903(d)(2)(B)(ii)(II), “the taxpayer [must 
have] entered into a settlement agreement…as of January 23, 2006.”  To have entered 
into a settlement agreement, both parties must have reached a meeting of the minds.  
The Service’s practice is to make settlement agreements, usually on Form 906, 
effective only when the taxpayer has first signed and the Service has countersigned the 
document.  In addition, initiatives sometimes specifically require signed closing 
agreements to effectuate the settlement.  Prior to that point, the agreements typically 
are not binding on the parties and either party can withdraw.  Consequently, we believe 
that to qualify under this provision, taxpayers must have legally binding settlement 
agreements by January 23, 2006.   
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
Please call (202) 622-7950 if you have any further questions. 
 
 
 


