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Dear ------------------: 
  
  This is in reply to your rulings request of May 18, 2004, submitted by your 
authorized representatives, requesting rulings concerning the proposed sale of real 
property by A to D. 
 
Facts 
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A was established by B and was amended and restated on several occasions during 
B's lifetime.  On April 4, 2002, B died and A became irrevocable. 

At the time of B's death, A owned several parcels of real estate located in F.  (These 
parcels were previously transferred to A by B.)  A provides that a specific bequest be 
made upon B's death, as follows:  The residue of A is to be allocated to the trustees of 
E, a private foundation formed by B during her lifetime.     

E has received a determination letter from the Internal Revenue Service that it is 
exempt from federal income tax under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code 
and is a private foundation under section 509(a) of the Code.  The current trustees of E 
are C and D.  D is the grandchild of B.   

The primary purpose of E is making grants to other section 501(c))(3) organizations 
supporting their activities.     

A plans to sell the  residue of the real property it holds in F to D for cash.  E is 
concerned that if it receives the F real property, it will not have sufficient liquid assets to 
retain and maintain this real estate, make the required minimum grants under the 
federal tax laws for a private foundation, and pay its administrative expenses.  Thus, E 
is in favor of selling the F real property for cash, in order to support E’s ongoing 
charitable operations.    

Professional appraisers have appraised the F real property to determine its fair 
market value as of the date of B’s death.  There are two appraisals of the F real 
property:  one appraisal values the property at $xx, and the other appraisal values the 
property at $yy.  For federal estate tax purposes, the executors of B’s estate valued the 
F real property at $zz.  (the average of the two appraisals.)  The appraisers have since 
updated these amounts in preparation of this ruling request.  The new appraisals still 
value the F real property at $xx and $yy, with an average of $zz.   

A authorizes its trustees to sell any real or personal property held in A.   

A plans to sell the F real property to D for $aa in cash, which is an amount in excess 
of $zz.   

The trustees of A have filed a petition with the F Court of Common Pleas, Probate 
Division, for approval of the proposed sale.  The F Court of Common Pleas, Probate 
Division is the probate court having jurisdiction over A with respect to the F real 
property.    

With respect to the proposed transaction, you represent the following:  

 a.  The trustees of A possess the power of sale with respect to the F real 
property;  

b.  The transaction will not take place until it has been approved by the F Court of                                                                                                                               
Common Pleas, Probate Division, the probate court having jurisdiction over A; 

 c.  The transaction will occur before A is subject to section 4947 of the Code; 
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 d.   A will receive interests or expectancies at least as liquid as the ones it gives 
up; and  

e.   A will receive amounts which equal the fair market values of its interest in the 
F real property.     

The following rulings are requested: 

1.  The sale of the F real property by A to D will not constitute an act of self-
dealing as to A under section 4941(d) of the Code; and   

2.  A will not be subject to taxes under section 4941of the Code with respect to 
the proposed transaction.   

 
Law 

Section 4941(a)(1) of the Internal Revenue Code imposes a tax on acts of self-
dealing between a disqualified person as defined in section 4946(a)(1) and a private 
foundation. 

Section 4941(d)(1) of the Code provides, in part, that the term "self-dealing" means 
any direct or indirect-(A) sale or exchange, or leasing, of property between a private 
foundation and  

a disqualified person; and (E) transfer to, or use by or for the benefit of, a disqualified 
person of the income or assets of a private foundation. 

Section 4946(a)(1) of the Code provides, in part, that the term “disqualified person” 
means, with respect to a private foundation, a person who is: (A) a substantial 
contributor to the foundation, (B) a foundation manager, (D) a member of the family of 
any individual described in subparagraphs (A) or (B), or (G) a trust or estate in which 
persons described in subparagraph (A), (B), or (D) hold more than 35% of the beneficial 
interest.   

Section 4946(b) of the Code provides that a “foundation manager” is an officer, 
director, or trustee of a foundation.   

Section 4946(d) of the Code provides that for purposes of section 4946(a)(1), the 
family of any individual shall include only his spouse, ancestors, children, grandchildren, 
great grandchildren, and the spouses of children, grandchildren, and great 
grandchildren.   

Section 507(d)(2) of the Code provides that the term “substantial contributor” 
includes the creator of the trust.   

Section 53.4941(d)-1(b)(3) of the Foundation and Similar Excise Tax Regulations 
provides that the term indirect self-dealing shall not include a transaction with respect to 
a private foundation's interest or expectancy in property held by a revocable trust which 
has become irrevocable on the grantor's death, if the following conditions are met:   
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a.  The executor of an estate or trustee of a revocable trust possesses a power of sale 

with                                          respect to the property or has the power to reallocate 
the property to another beneficiary;  

b.  Such transaction is approved by the probate court having jurisdiction over the state 
or by another court having jurisdiction over the estate, trust, or private foundation, 

c. The transaction occurs before the state is considered terminated for Federal income 
tax purposes pursuant to Reg. section 1.641(b)-3(a), or in the case of a revocable 
trust, before it is considered subject to section 4947;  

d.  The estate or revocable trust receives an amount that equals or exceeds the fair 
market value of the private foundation’s interest or expectancy in the property at the 
time of the transaction; and  

e.  The estate or revocable trust receives an asset that is at least as liquid as the 
property it sells, or receives an asset related to the active conduct of the private 
foundation’s tax-exempt  purposes.   

 
      In Rockefeller v. U.S., 718 F.2d 290 (8th Cir. 1983), cert. den., 104 S.Ct. 2180 
(1984), the Court of Appeals affirmed a lower court decision holding that the purchase 
of stock from an estate by a son of the decedent constituted an indirect act of self 
dealing between a disqualified person and a private foundation that was established by 
a decedent’s bequest.  
 
Analysis 
  
 B is a disqualified person with respect to E, within the meaning of section 
4946(a)(1) of the Code, and a substantial contributor with respect to E,  because she 
was the creator and sole donor of assets to E.   

D is a disqualified person with respect to E, within the meaning of section 4946(a)(1) 
of the Code, because D is the grandchild of B, and is also a trustee (and thus, 
foundation manager) of E.   

The prohibition against indirect self-dealing applies here to the proposed sale by A to 
D, as a result of E’s interest or expectancy in the F real estate.  See  Rockefeller v. 
U.S., supra.    However, this proposed sale does not constitute a prohibited act of self-
dealing under section 4941 of the Code because it meets all of the requirements of 
section 53.4941(d)-1(b)(3) of the regulations , as follows:    

a.  The trustees of A possess the power of sale over the F real estate pursuant to 
paragraph H of article VII of this trust;  

b.  The transaction will not take place without the approval of the probate court having 
jurisdiction over A;  

c.  The transaction will occur before A is subject to section 4947;  
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d.  A will receive an amount equal to the fair market value of the F real estate; and  

e.  A will receive interests or expectancies at least as liquid as the one it gives up.    

Therefore, neither A nor D will be subject to excise taxes under section 4941of the 
Code with respect to the proposed transaction.  
 
Conclusion 
 
      Accordingly, we rule that: 
 

 1.  The sale of the F real property by A to D will not constitute an act of self-
dealing      as to A under section 4941(d) of the Code; and   

2.  A will not be subject to taxes under section 4941of the Code with respect to 
the proposed transaction.   

  
     This ruling is based on the understanding there will be no material changes in the facts 
upon which it is based. 
 
     This ruling does not address the applicability of any section of the Code or regulations 
to the facts submitted other than with respect to the sections described. 
 
      This ruling is directed only to the organization that requested it.  Section 6110(k)(3) 
of the Code provides it may not be used or cited by others as precedent. 
 
      This ruling will be made available for public inspection under section 6110 of the 
Code after certain deletions of identifying information are made.  For details, see 
enclosed Notice 437, Notice of Intention to Disclose.  A copy of this ruling with deletions 
that we intend to make available for public inspection is attached to Notice 437.  If you 
disagree with our proposed deletions, you should follow the instructions in Notice 437.    
      
      If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name 
and telephone number are shown in the heading of this letter.    
 
      In accordance with the Power of Attorney currently on file with the Internal Revenue 
Service, we are sending a copy of this letter to your authorized representative. 
   

Sincerely,  
        Lawrence M. Brauer 

Debra J. Kawecki 
Manager, Exempt Organizations  
  Technical Group 1  

Enclosure 
     Notice 437 


