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DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

TAX EXEMPT AND
GOVERNMENT ENTITIES

DIVISION MAY 12 2005
— //7/

Uniform Issue List 414.07-00

Attn:

Legend:

Employer A =
State B | =
Plan X =

Statute M =

Dear:

This is in response to a ruling request dated November 16, 2004, as
supplemented by correspondence, dated February 4, 2005 and March 8, 2005,
from your authorized representative, concerning the pick up of certain employee
contributions to Plan X under section 414(h)(2) of the Internal Revenue Code
(the “Code”).

The following facts and representations have been submitted:

Employer A, a political subdivision of State B, sponsors Plan X for the benefit of
certain of its public transportation employees. Plan X meets the qualification
requirements of Code section 401(a).

Statute M enabled Employer A to establish and maintain Plan X. Under Plan X,
Employer A is required to withhold a certain percentage of each employee’s
salary who participates in Plan X and pay the amount withheld directly to Plan X.
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Plan X provides that Employer A may elect to reduce the current salary of Plan X
participants and pay the mandatory employee contribution directly to Plan X in
lieu of contributions by the individual participants.

The Retirement Allowance Committee adopted an amendment (sec. 7.6) to Plan
X on I hich provided for the pick-up of mandatory employee
contributions by Employer A. The plan amendment provides, in part, that:
Employer A shall pick up the mandatory contribution to Plan X; Employer A shall
reduce eligible employees’ current salary by the amount picked up by Employer
A: and employees of Plan X shall not be given the option to receive cash directly

in lieu of contributions. The pick-up of contributions was implemented under Plan
X by Employer A in IR

Based on the foregoing facts and representations, you have requested the
following rulings:

1. That the mandatory employee contributions “picked up” by
Employer A shall be excluded from the gross income of eligible
participants in the taxable year in which they are contributed.

2. The “picked up” contributions paid by Employer A will be treated as
employer contributions for federal income tax purposes.

3. That the “picked up” contributions paid by Employer A are not
wages from which tax must be withheld under section 3401(a)(12)(A)
of the Code for the taxable year in which contributed to Plan X.

Code section 414(h)(2) provides that contributions, otherwise designated as
employee contributions, shall be treated as employer contributions if such
contributions are made to a plan described in Code section 401(a), established
by a state government or a political subdivision thereof, or any agency or
instrumentality of any one of the foregoing, and are picked up by the employing
unit.

The federal income tax treatment to be accorded contributions which are picked
up by the employer within the meaning of Code section 414(h)(2) is specified in
Revenue Ruling 77-462, 1977-2 C.B. 358. In that revenue ruling, the employer
school district agreed to assume and pay the amounts employees were required
by state law to contribute to a state pension plan. Rev. Rul. 77-462 concluded
that the school district's picked up contributions to the plan are excluded from the
employees’ gross income until such time as they are distributed to the
employees. The revenue ruling held further that under the provisions of Code
section 3401(a)(12)(A), the school district’s contributions to the plan are excluded
from wages for purposes of the Collection of Income Tax at Source on Wages;
therefore, no withholding is required from the employees' salaries with respect to
such picked up contributions.




> 200531029

The issue of whether contributions have been picked up by an employer within
the meaning of Code section 414(h)(2) is addressed in Rev. Rul. 81-35, 1981-1
C.B. 255 and Rev. Rul. 81-36, 1981-1 C.B. 255. These revenue rulings
established that the following two criteria must be met: (1) the employer must
specify that the contributions, although designated as employee contributions,
are being paid by the employer in lieu of contributions by the employee; and (2)
the employee must not be given the option of choosing to receive the contributed
amounts directly instead of having them paid by the employer to the pension
plan. Furthermore, it is immaterial, for purposes of the applicability of Code
section 414(h)(2), whether an employer picks up contributions through a
reduction in salary, an offset against future salary increases, or a combination of
both.

In Rev. Rul. 87-10, 1987-1 C.B. 136, the Internal Revenue Service considered
whether contributions designated as employee contributions to a

governmental plan are excludable from the gross income of the employee. The
Service concluded that to satisfy the criteria set forth in Rev. Ruls. 81-35 and 81-
36 with respect to particular contributions, the required specification of
designated employee contributions must be completed before the period to which
such contributions relate.

The amendment to Plan X satisfies the criteria set forth in Code section 414(h)(2)
and Rev. Ruls. 81-35, and 81-36 by providing that Employer A will make
contributions in lieu of contributions by eligible employees and that no employee
will have the option of receiving the contribution instead of having it contributed to
Plan X.

Accordingly, we conclude the amounts picked up by Employer A for employees
shall be treated as employer contributions and will not be includable in
employees’ gross income for the taxable year in which such amounts are
contributed.

Because we have determined that the picked up amounts are to be treated as
employer contributions, they are excepted from wages as defined in Code
section 3401(a)(12)(A) for Federal income tax withholding purposes. Therefore,
no withholding of Federal income tax is required from employees’ salaries with
respect to such picked up amounts.

This ruling is based on the assumption that Plan X will be qualified under Code
section 401(a) at the time of the proposed transactions.

In accordance with Rev. Rul. 87-10, this ruling does not apply to any contribution
to the extent it relates to compensation earned before the later of the effective
date of the amendment, the date the pick-up election is executed, or the date it is
put into effect.
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No opinion is expressed as to whether the amounts in question are subject to tax
under the Federal Insurance Contributions Act. No opinion is expressed as to
whether the amounts in question are paid pursuant to a “salary reduction
agreement” within the meaning of Code section 3121(v)(1)(B).

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Code section
6110(k) provides that it may not be used or cited by others as precedent.

For any questions regarding this ruling, please contact...........

A copy of this ruling is being sent to your authorized representative pursuantto a
power of attorney on file in this office.

Sincerely yours,

<] Qe Py

pr, Donzell Littlejohn, Manager
Employee Plans
Technical Branch 4




