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Dear :

This is in response to your letter dated December 15, 2004, as supplemented by
correspondence dated February 25, 2005, submitted on your behalf by your
authorized representative, in which you request a waiver of the 60 day rollover
requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the
Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of your request.

Taxpayer A maintains an individual retirement arrangement, IRA X, with
Company P. Taxpayer A states that on August 6, 2004, he requested a
distribution from IRA X in the amount of Amount D. Taxpayer A further states
that on August 10, he requested another distribution from IRA X in the amount of
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Amount E. In a letter dated September 25, 2004 to Company M, Taxpayer A's
financial advisor, Taxpayer A enclosed a check in the amount of Amount F (the
sum of Amount D and Amount E) and directed that Company M reinvest these
funds within the 60-day rollover period. Taxpayer A submitted a copy of the
check dated September 25, 2004, in the amount of Amount D, which is made
payable to Company P. The “note” on the check indicates that the amount
represents a reinvestment of the August 6 and August 10, 2004 distributions and
includes the IRA X account number into which the check proceeds should be
deposited. Taxpayer A mailed the check and gave instructions to Company M to
reinvest the proceeds into IRA X within the 60-day rollover period for the two
distributions from IRA X. Taxpayer A, however, failed to include Company M’s
suite number in the address and Taxpayer A states that he received the returned
letter on or about October 20, 2004.

Upon receipt of the letter, Taxpayer A states that on October 20, 2004, he again
attempted to mail a check to Company P in the amount of Amount F, but forgot to
endorse the check. Company P returned the check to him under a letter dated
October 25, 2004. In an effort to complete the rollover, Taxpayer A, on October
26, 2004, wired Amount F to IRA X. Documentation submitted by Taxpayer A
with this request shows that a transfer in the amount of Amount F was made to
IRA X on October 26, 2004. The errors committed in mailing the check to
Company P resulted in Amount F not being rolled over within the 60-day rollover
period.

Based upon the foregoing facts and representations, you request that the Service
waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
D and Amount E from IRA X.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does
not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for
whose benefit the IRA is maintained if-

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60"
day after the day on which the individual received the payment or
distribution; or




s, | 3 900523031

- (i)  the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60™ day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(AXi)
from an IRA which was not included in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity and good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(I) of
the Code. :

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R. B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(i),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time
elapsed since the distribution occurred.

The information submitted in this case shows that Taxpayer A received a
distribution from IRA X on August 6, 2004 and August 10, 2004, in the amount of
Amount D and Amount E, respectively. Documentation submitted by Taxpayer A
also shows that within the 60-day rollover period, he demonstrated his intent to
complete a rollover as indicated in his September 25, 2004 letter to Company M
in which he included a check in the amount of Amount F (the sum of Amount D
and Amount E), gave specific instructions to Company M to reinvest Amount F
within the 60-day rollover period, and provided the IRA X account number into
which the proceeds should be deposited. Even though Amount F was not
redeposited into IRA X within the 60-day rollover period because of errors
committed in mailing the check to Company M, Taxpayer A’s letter of September
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25, 2004 to Company M demonstrates his intent to preserve Amount F as part of
his retirement savings.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(I) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
D and Amount E from IRA X. Documentation submitted by Taxpayer A shows
that on October 26, 2004, Amount F (the sum of Amount D and Amount E) was
transferred to IRA X. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the
Code, except the 60-day requirement, are met with respect to such contribution,
Amount F will be considered a rollover contribution within the meaning of section
408(d)(3) of the Code. '

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be
distributed to Taxpayer A by section 401(a)(9) of the Code.

This ruling assumes that IRA X satisfies the qualification requirements of Code
section 408 at all times relevant to this transaction.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto. '

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

A copy of this ruling is being sent to your authorized representative in
accordance with a power of attorney on file in this office.

If you have any questions concerning this ruling, please contact
********************SE:T:EP:RA:TZ.

‘Sincerely yours,

(signed) JOYCRB B. FLOY U

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice 437




