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February 10, 2005 

      
In re: Revised Schedule of Ruling Amounts 
 --------------------------------------------------------------------- 
 
 
LEGEND: 
 
Taxpayer  =  ------------------------------------------ 

------------------------ 
Plant   = --------------------------------------------------------------------- 
Intermediate 1 = ------------------------------------- 
Intermediate 2 =  --------------------------------------- 

------------------------ 
Former Name = ------------------------------ 
Parent   =  ---------------------- 
Electric Company = ------------------------------------------ 
Director   = ---------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Location  = -------------------------------------------------- 
Commission  = ------------------------------------------- 
Method  = ---------------------------------------------------- 
Order   = --------------------------------------------------------------- 

a  = ----- 
b  = ----------------------- 
c  = ---------------------- 
d  = -------------------------------------- 
e  = ------ 
f  = --------------------- 
g  = -------------------------------- 
h  = -------------------------------- 
i  = ---------------------------------------- 
j  = ---------------------------------------- 
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k  = ----- 
Dear -------------: 
 
 This letter responds to your request, dated November 5, 2004, for a revised 
schedule of ruling amounts under 1.468A-3(i) of the Income Tax Regulations for the 
Taxpayer's nuclear decommissioning fund ("Fund") with respect to the Plant.  The 
required information for the schedule of ruling amounts was submitted on behalf of the 
Taxpayer pursuant to section 1.468A-3(h)(2). 
 

The Taxpayer has represented the following facts and information relating to the 
ruling request: 
 

Taxpayer is, through entities that Taxpayer represents are disregarded for tax 
purposes, a wholly-owned subsidiary of Intermediate 1.  Intermediate 1 is a wholly-
owned subsidiary of Intermediate 2 (formerly known as Former Name).  Electric 
Company is also a wholly-owned subsidiary of Intermediate 2.  Intermediate 1 is a 
partnership for Federal tax purposes and files a partnership return, on which are 
contained the activities of Taxpayer.  Parent files a consolidated tax return, which 
includes Electric Company and reflects the activities of Intermediate 1 and all of its 
constituent parts, including Taxpayer, under the audit jurisdiction of the Director.   
 

The Plant is situated in Location.  The collection of decommissioning costs for 
the Plant with respect to Taxpayer’s a percent interest in the Plant is subject to the sole 
regulatory jurisdiction of the Commission.  The operating license for the Plant is 
scheduled to expire in b.  The method for decommissioning the Plant is the Method.   
 

On c, Parent underwent a corporate restructuring that resulted in the current 
organization of Parent and its subsidiaries.  As part of this restructuring, Intermediate 2 
transferred the Plant, along with all related assets and liabilities (including the nuclear 
decommissioning funds maintained with respect to the Plant and the liability for 
decommissioning the Plant) to Taxpayer, and transferred its retail electric distribution 
operations to Electric Company.  Beginning on c, in accordance with Order, Electric 
Company collects the decommissioning amounts under a non-bypassable charge 
imposed on its retail customers.  Pursuant to Order and to Parent’s business separation 
plan as approved by Commission, all nuclear decommissioning amounts collected by 
Electric Company must be paid to Taxpayer. 

 
On --------------------------, Intermediate 2 contributed a 1 percent interest in 

Intermediate 1 to a newly-formed corporate subsidiary.  This contribution caused 
Intermediate 1 to be treated as a partnership for Federal tax purposes.  On -----------------
------------, Intermediate 1 issued exchangeable, subordinated notes treated as an equity 
interest in Intermediate 1 to certain investors not members of the affiliated group 
including Parent.  The notes held by investors not members of the consolidated group 
were purchased by Parent on -------------------.  Intermediate 1 continues to be a 
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partnership.  At all times, the ownership share of Taxpayer and Intermediate held by 
Parent and other members of the affiliated group was never less than eighty percent. 

In determining the decommissioning costs for the Plant, the Commission used an 
estimated base cost of d.  This base cost escalated annually at a rate of e percent 
results in a future decommissioning cost of f. 
 

Taxpayer represents that under the section 468A regulations the defined level 
funding limitation period extends g and the defined funding period extends h.  The 
estimated period for which the Fund will be in effect is i and the estimated useful life of 
the Plant is j.  Therefore, the qualifying percentage is k percent.  
 

Section 468A(a) of the Internal Revenue Code provides that a taxpayer may 
elect to deduct the amount of payments made to a qualified decommissioning fund.  
However, section 468A(b) limits the amount paid into such fund for any taxable year to 
the lesser of the amount of nuclear decommissioning costs allocable to this fund which 
is included in the taxpayer's cost of service for ratemaking purposes for the tax year or 
the ruling amount applicable to this year. 
 

Section 468A(d)(1) of the Code provides that no deduction shall be allowed for 
any payment to the nuclear decommissioning fund unless the taxpayer requests and 
receives from the Secretary a schedule of ruling amounts.  The "ruling amount" for any 
tax year is defined under section 468A(d)(2) as the amount which the Secretary 
determines to be necessary to fund that portion of nuclear decommissioning costs 
which bears the same ratio to the total nuclear power plant as the period for which the 
nuclear decommissioning fund is in effect bears to the estimated useful life of the plant.  
This term is further defined to include the amount necessary to prevent excessive 
funding of nuclear decommissioning costs or funding of these costs at a rate more rapid 
than level funding, taking into account such discount rates as the Secretary deems 
appropriate. 
 

Section 468A(g) of the Code provides that a taxpayer shall be deemed to have 
made a payment to the nuclear decommissioning fund on the last day of the tax year if 
the payment is made on account of this tax year and is made within 2 ½ months after 
the close of the tax year.  Additionally, a taxpayer that files for a schedule of ruling 
amounts and receives such schedule of ruling amounts after the 2 ½ month deadline for 
making a payment to a nuclear decommissioning fund, must make such payment to the 
fund within 30 days after the date that the taxpayer receives the schedule of ruling 
amounts for the tax year.   
 

Section 1.468A-1(a) of the regulations provides that an eligible taxpayer may 
elect to deduct nuclear decommissioning costs under section 468A of the Code.  An 
"eligible taxpayer," as defined under section 1.468A-1(b)(1) of the regulations, is a 
taxpayer that has a "qualifying interest" in, among other things, a direct ownership 
interest, including an interest as a tenant in common or joint tenant. 
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Section 1.468A-2(b)(1) of the regulations provides that the maximum amount of 
cash payments made (or deemed made) to a nuclear decommissioning fund during any 
tax year shall not exceed the lesser of (i) the cost of service amount applicable to the 
nuclear decommissioning fund for such tax year; or (ii) the ruling amount applicable to 
the nuclear decommissioning fund for such tax year.  If the amount of cash payments 
made (or deemed made) to a nuclear decommissioning fund during any tax year 
exceeds the limitation of paragraph (b)(1), the excess is not deductible by the electing 
taxpayer.  In addition, under section 1.468A-5(c) there are rules which provide that the 
Internal Revenue Service may disqualify a nuclear decommissioning fund if the amount 
of cash payments made (or deemed made) to a nuclear decommissioning fund during 
any tax year exceeds the limitation of paragraph (b)(1). 

 
Section 1.468A-3(a)(1) of the regulations provides that, in general, a schedule of 

ruling amounts for a nuclear decommissioning fund is a ruling specifying annual 
payments that, over the tax years remaining in the "funding period" as of the  
date the schedule first applies, will result in a projected balance of the nuclear 
decommissioning fund as of the last day of the funding period equal to (and in no event 
more than) the "amount of decommissioning costs allocable to the fund". 
 

Section 1.468A-3(a)(2) of the regulations provides that, to the extent consistent 
with the principles and provisions of this section, each schedule of ruling amounts shall 
be based on the reasonable assumptions and determinations used by the applicable 
public utility commission in establishing or approving the amount of decommissioning 
costs to be included in the cost of service for ratemaking purposes.  Under sections 
1.468A-3(a)(3), the Internal Revenue Service shall provide a schedule of ruling amounts 
identical to the schedule proposed by the taxpayer, but no such schedule shall be 
provided by the Service unless the taxpayer's proposed schedule is consistent with the 
principles and provisions of this section.        
 

Section 1.468A-3(b)(1) of the regulations provides that, in general, the ruling 
amount for any tax year in the level funding limitation period shall not be less than the 
ruling amount for any earlier tax year.  Under section 1.468A-3(b)(2), the level funding 
limitation period begins on the first day of the tax year for which a deductible payment is 
made to the nuclear decommissioning fund and ends on the last day on which the 
nuclear power plant will no longer be included in the taxpayer's rate base for ratemaking 
purposes. 
 

Section 1.468A-3(d)(2) of the regulations provides that, in general, the total 
estimated cost of decommissioning a nuclear power plant is the reasonably estimated 
cost of decommissioning used by the applicable public utility commission in establishing 
or approving the amount of these costs to be included in cost of service for ratemaking 
purposes. 
 

Section 1.468A-3(d)(3) of the regulations provides that a taxpayer's share of the 
total estimated cost of decommissioning a nuclear power plant equals the total 
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estimated cost of decommissioning such plant multiplied by the taxpayer's qualifying 
interest in the plant.  Under section 1.468A-3(d)(4), the qualifying percentage for any 
nuclear decommissioning fund is equal to a fraction, the numerator of which is the 
number of tax years in the estimated period for which the nuclear decommissioning fund 
is to be in effect and the denominator of which is the number of tax years in the 
estimated useful life of the applicable plant. 
 

Section 1.468A-3(g) of the regulations provides that the Internal Revenue 
Service shall not provide a taxpayer with a schedule of ruling amounts for any nuclear 
decommissioning fund unless the public utility commission that establishes or approves 
the rates for electric energy generated by the plant has determined the amount of 
decommissioning costs to be included in the taxpayer's cost of service for ratemaking 
purposes and has disclosed the after-tax rate of return and any other assumptions and 
determinations used in establishing or approving the amount. 
 

Section 1.468A-3(i)(2) of the regulations provides that any taxpayer that has 
previously obtained a schedule of ruling amounts can request a revised schedule of 
ruling amounts.  Such a request must be made in accordance with the rules of section 
1.468A-3(h).  The Internal Revenue Service shall not provide a revised schedule of 
ruling amounts applicable to a tax year in response to a request for a schedule of ruling 
amounts that is filed after the deemed deadline date for such tax year.  
 

Section 1.468A-6(e)(2) provides rules for the determination of a schedule of 
ruling amounts for a transferee of a nuclear power plant. 
 

We have examined the representations and the data submitted by the Taxpayer 
in relation to the requirements set forth in the Code and the regulations.  Based solely 
upon these representations of the facts, we reach the following conclusions: 
 

1. The Taxpayer has a qualifying interest in the Plant and will be treated as 
an eligible taxpayer under section 1.468A-1(b)(1) of the regulations only 
during such period as Electric Company is authorized by Commission to 
collect decommissioning costs from customers and is obligated to pay the 
amounts collected to Taxpayer. 

     
2. The Commission has permitted the amount of decommissioning costs to 

be included in the Electric Company's cost of service for ratemaking 
purposes as required by section 1.468A-3(g) of the regulations for the 
period covered by this letter ruling. 

 
3. The Taxpayer has calculated its share of the total decommissioning costs 

under section 1.468A-3(d)(3) of the regulations. 
 

4. The Taxpayer has determined that k percent is the qualifying percentage 
as calculated under section 1.468A-3(d)(4) of the regulations. 
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Based on the above determinations and subject to the conditions outlined below, 
we conclude that the Taxpayer's proposed schedule of ruling amounts with regard to the 
Commission satisfies the requirements of section 468A of the Code. 
 
 APPROVED SCHEDULE OF RULING AMOUNTS 
 TAX YEARS ------- THROUGH ------- 
 

YEAR        
------------------------------------------------------------ 
--------------------------------------------- 
$       0 
 

Approval of the schedule of ruling amounts is contingent on there being no 
change in the facts and circumstances, known or assumed, at the time the current ruling 
is issued.  If any of the events described in section 1.468A-3(i)(1)(iii) of the regulations 
occur in future years, the Taxpayer must request a review and revision of the schedule 
of ruling amounts. Generally, the Taxpayer is required to file such a request on or 
before the deemed payment deadline date for the first tax year in which the rates 
reflecting such action became effective.  
 

The rulings expressed, herein, are specifically conditioned on the continued 
application of the requirements stated in Order, including both the requirement that 
Electric Company remit to Taxpayer all decommissioning costs collected from 
ratepayers under the non-bypassable charge, and the requirement that Taxpayer 
deposit any such amounts in the appropriate trust funds.  In addition, the rulings 
expressed herein are specifically conditioned on the Taxpayer and Electric Company 
being under direct or indirect ownership and control by the same consolidated group.   

 
Except as specifically determined above, no opinion is expressed or implied 

concerning the Federal income tax consequences of the transaction described above.  
In particular, no opinion is expressed or implied concerning whether the non-bypassable 
charge is includible in the gross income of, and deductible by, any entity other than 
Taxpayer. 
 

The approved schedule of ruling amounts is relevant only to those payments 
made to the Fund.  Payments allocable to any funds other than the Fund, cannot qualify 
for purposes of the deduction under the provisions of section 468A of the Code.  
Payments made to such Fund can qualify only to the extent that they do not exceed the 
lesser of the decommissioning costs applicable to such Fund or the ruling amounts 
applicable to this Fund in the tax year. 
  

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it.  Section 6110(k)(3) 
of the Code provides it may not be used or cited as precedent.  In accordance with the 
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power of attorney on file with this office, a copy of this letter is being sent to your 
authorized representative.  We are also sending a copy of this letter ruling to the 
Director.  Pursuant to section 1.468A-7(a) of the regulations, a copy of this letter must 
be attached (with the required Election Statement) to the Taxpayer's federal income tax 
return for each tax year in which the Taxpayer claims a deduction for payments made to 
the Fund.   
 

Sincerely, 
 

 
 

PETER C. FRIEDMAN 
Senior Technician Reviewer, Branch 6 
Office of Associate Chief Counsel 
Passthroughs and Special Industries  

 
cc: 


