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Dear -----------------: 

This letter responds to your request for information dated June 26, 2003.  In your letter, 
you requested certain information regarding Article 18 (Teaching and Research), of the 
Convention Between the United States of America and Trinidad and Tobago for the 
Avoidance of Double Taxation, the Prevention of Fiscal Evasion with Respect to Taxes 
on Income, and the Encouragement of International Trade and Development (the 
“Treaty”).   

Under Article 18(1) of the Treaty: 
 

An individual who is a resident of one of the Contracting States at the beginning 
of his visit to the other Contracting State and who, at the invitation of the 
Government of that other Contracting State or of a university or other educational 
institution situated in that other Contracting State and approved by the 
appropriate educational authority of that Contracting State, visits that other 
Contracting State for the primary purpose of teaching or engaging in research, or 
both, at a university or other educational institution approved by the appropriate 
educational authority of that Contracting State shall be exempt from tax by that 
other Contracting State on his income from personal services for teaching or 
research at such approved university or other educational institution for a period 
not exceeding two years from the date of his arrival in that other Contracting 
State. 

 
Therefore, a resident of Trinidad may be exempt from U.S. income on remuneration 
derived from teaching in the United States. 
 
Paragraph (2) of Article 18, however, provides that the exemption granted under 
paragraph (1) will not apply 

 (a) To income from research if such research is undertaken not in the 
public interest but primarily for the private benefit of a specific person or persons; 
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 (b) To income in cases where an agreement exists between the 
Governments of the Contracting States for the provision of the services of such 
individuals. 

A resident of Trinidad may claim the benefits of Article 18 a second time provided the 
individual has been absent from the United States for a period of at least one year, and 
the individual still meets the requirements of Article 18 of the Treaty when the individual 
returns to the United States.  See Rev. Rul.  56-164, 1956-1 C.B. 848. 

In addition, you may find it useful to view Rev. Rul. 89-5, 1989-1 C.B. 353, discussing 
the date-of-arrival rule.  The date-of-arrival rule has been interpreted to mean that the 
exemption begins on the date that the individual enters the United States for purposes 
of teaching at an educational institution within the meaning of the Treaty article.   
 
This information letter is advisory only and has no binding effect on the Internal 
Revenue Service.  It is intended for informational purposes only and does not constitute 
a ruling.  If you would like a definitive determination concerning a particular set of facts, 
you must comply with the requirements for obtaining a private letter ruling that are set 
forth in Revenue Procedure 2005-1, 2005-1 I.R.B. 1.  

If you have any additional questions, please contact -------------------at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
_____________________________ 
Karen A. Rennie 
Senior Technical Reviewer, Branch 1 
(International) 


