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Attention: ------------------ 

 
Dear ----------------- 

This letter is in response to your inquiry to ------------------- dated October 26, 2004, on 
behalf of your constituents in -------------------------.  Homeowners in ----------- asked if they 
must include in income payments they receive from a corporation as reimbursement for 
the reduced market value of their homes due to chemical contamination, and, if so, how 
they should report these payments on their federal income tax returns.   

In general, payments from the corporation are not income to individual homeowners, but 
represent a return of capital to the extent the recovery does not exceed a homeowner’s 
basis in the damaged property.  Homeowners must, therefore, reduce their individual 
bases in the damaged property by the amount of the payment.  If, however, the 
recovery exceeds a homeowner’s basis in the damaged property, the law considers any 
excess capital gain.   

Taxpayers may elect to defer gain they receive for the partial destruction of property if 
they purchase other property similar or related in service or use to the converted 
property within a specified period, and meet the other requirements of § 1033 of the 
Internal Revenue Code.  If taxpayers make this election, they recognize gain only to the 
extent that the amount realized exceeds the cost of the replacement property.  The IRS 
has held that damage from chemical contamination that renders property unfit for its 
intended use is a “destruction” for purposes of § 1033.  Thus, taxpayers are eligible to 
make this election if the chemical contamination caused a partial destruction of the 
property under § 1033.   

In addition, taxpayers may exclude up to $500,000 of gain on the sale of their principal 
residences if they meet the requirements of § 121 of the Code.  If the chemical 
contamination results in a partial destruction of the principal residence, taxpayers may 
exclude gain that they realize on the damage payments under § 121.   
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I hope this information is helpful.  If you have any further questions, please call ------------
-----------, Identification Number -------------, at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Robert M. Brown 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 


