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TAX EXEMPT AND 
GOVERNMENT ENTITIES 

DIVISION 

Re: ' 

Dear 

On March 17, 2003, your authorized representative requested a ruling on behalf of the 
Trustees of the above-named pension plan (the "PlanJ') regarding the application of 
g 41 3(b)(7) of the Internal Revenue Code (Code) in determining the deductibility of 
contributions made to the Plan for the plan year ending on December 31, 2001. 

Ruling Requested 

Specifically, you have asked whether contributions of $434,226 to the Plan, that were 
made for the plan year ended December 31,2001, are fully deductible under 404(a) 
and 413(b)(7) of the Code. 

Facts 

The Plan is a collectively bargained multiemployer defined benefit pension plan, as 
defined under 3 414(f)(l) of the Code, that was established pursuant to section 
302(c)(5) of the Taft-Hartley Act (29 U.S.C. § 186(c)(5)). The Plan is qualified under -. 
§ 401 (a) of the Code. The Plan is sponsored by the 
Laborers District Council (the "Council"), on behalf of Laborers 

These locals are affiliates of the Laborers International Union of ' 
. The Plan covers employees who generally work for employers who belong to 

the1 (the "Association"), either as 
industry laborers or The Plan is governed by a six-member Board of 
Trustees, of whom half are designated by the Council and half by the Association, 
respectively. 



Currently, the Plan covers approximately 350 active workers, 250 retirees and 
beneficiaries, and I00  inactive vested participants. Approximately 55 employers 
contribute to the Plan pursuant to the terms of various collective bargaining agreements 
negotiated between either the Association or individual employers and the Laborers' 
Local Unions that represent their workers. Each agreement requires an employer to 
contribute a negotiated fixed amount to the Plan for each hour that an employee is paid 
wages. The negotiated contribution rate for all employer groups, effective May 1, 2000, 
was $50 per hour. Subsequently, the contribution rate was increased for some 
employer groups to $.55 per hour effective March I, 2002, and for other employer 
groups to $.55 per hour effective May 1,2002. 

The valuation date for the Plan is January 1, the first day of the plan year. For the 2001 
plan year, the Plan's actuary determined that the expected contributions for the year 
would be $342,100. The deductible limit, determined under § 404(a)(l)(A)(iii), for the 
year was calculated to be $385,567. The actual contributions made to the Plan for the 
2001 plan year totaled $434,226. 

For the 2001 plan year, the expected contributions were determined based upon the 
number of active employees in the Plan, the contribution rate in effect for the plan year, 
and total hours assumed to be worked by each employee. The number of active 
employees in the Plan was based upon the number of employees who had at least one 
pension credit. The number of active employees, thus determined, for the 2001 plan 
year was 31 1. 

The contribution rate for the 2001 plan year was $50 per hour, the same for all 
participating employees. 

The total hours assumed to be worked by each employee for the 2001 plan year was 
2,200. Historical figures based on the ratio of total annual contributions over average 
contribution rates for the 1991-2000 plan years showed that the average hours worked 
during a year, based on a 10-year average, was 2,445. 

Applicable Law 

Section 404(a) of the Code provides for limitations on tax deductions that may be taken 
for contributions to a qualified plan or trust. 

Section 41 3 of the Code provides rules for collectively bargained pension plans and 
plans maintained by more than one employer. Section 413(a) of the Code provides that 
§ 413(b) applies to plans maintained pursuant to an agreement which the Secretary of 
Labor finds to be a collective bargaining agreement between employee representatives 
and one or more employers and to each trust which is part of such plan. 



Section 41 3(b) of the Code provides modified rules for determining whether collectively 
bargained plans satisfy statutory requirements, including participation, 
nondiscrimination, exclusive benefit rules, vesting, and funding. In addition, 
modifications are made to the determination of the deductible limitation under § 404(a) 
of the Code, as well as to the way the liability is determined for excise taxes arising 
under §§ 4971 and 4972 (due to accumulated funding deficiencies and to non- 
deductible contributions, respectively). 

Section 41 3(b)(7) of the Code provides for the following in the determination of the 
deductible limit under § 404(a): 

"Each applicable limitation provided by section 404(a) shall be determined 
as if all participants in the plan were employed by a single employer. The 
amounts contributed to or under the plan by each employer who is a party 
to the agreement, for the portion of his taxable year which is included 
within such a plan year, shall be considered not to exceed such a 
limitation if the anticipated employer contributions for such plan year 
(determined in a manner consistent with the manner in which actual 
employer contributions for such plan year are determined) do not exceed 
such limitation. If such anticipated contributions exceed such a limitation, 
the portion of each such employer's contributions which is not deductible 
under section 404 shall be determined in accordance with regulations 
prescribed by the Secretary." 

Section 421 9(c)(4) of ERISA entitles an employer that withdraws from a multiemployer 
plan to prepay the outstanding amount of the unpaid annual withdrawal liability 
payments, plus any accrued interest, in whole or in part, without penalty. 

G.C.M. 39677 advised that contributions to a multiemployer plan were not deductible 
under section § 404(a) of the Code because the contributions exceeded the deductible 
limit. Under the terms of the collective bargaining agreement at issue in G.C.M. 39677, 
the contributions were required to be a fixed dollar amount per year. 

In American Stores v. Commissioner, 170 F.3d I267 (1 oth cir. 1999), affcl I08  T.C. 178 
(1 997) the Tenth Circuit affirmed the Tax Court's disallowance of deductions for post 
year end contributions to a multiemployer plan, holding that the payment was "on 
account of' the previous taxable year under 5 404(a)(6) only if a deduction for that 
taxable year was consistent with the plan's anticipatory treatment of the payment. The 
Tenth Circuit provided an exposition of § 413(b)(7) in the context of how § 41 3(b)(7) 
relates to the deductible limitation under § 404(a) for a defined benefit multiemployer 
plan. The Tenth Circuit stated, 170 F.3d at 1275, that ".. .Planwide compliance with 
deduction limits for the plan year is determined ex ante. At the beginning of the plan 
year, working from the terms of collective bargaining agreements and past contribution 
levels, the plan estimates what contributions it will receive 'for such plan year.' If that 



estimate is not greater than the planwide limit, every employer is then free, without any 
further determination and regardless of subsequent events, to deduct all the 
contributions it makes 'for the portion of his taxable year which is included within such a 
plan year."' 

Analysis 

The taxpayer represents that the Plan is a Taft-Hartley plan maintained pursuant to an 
arrangement that is a collective bargaining agreement between employee 
representatives and one or more employers. Therefore, according to the taxpayer's 
representations, the provisions of $j 413(b) apply to the Plan. 

For the plan year beginning January I, 2001, the limitations under $j 404(a) that applied 
to the Plan was determined as of the January I, 2001 valuation date, as if all 
employees under the Plan were employed by a single employer, as required under 
41 3(b)(7). As of the January 1, 2001 valuation date, the amount of contributions that 
were expected to be made to the Plan for the plan year pursuant to the terms of the 
collective bargaining agreements were also determined. For the plan year, both the 
expected contributions and the valuation of the Plan were based on the same number 
of employees. For the plan year, the amount of expected contributions was less than 
the deductible limitation under § 404(a)(l)(A)(iii) calculated as of the valuation date. 

Section 413(b)(7) provides that if anticipated contributions to the Plan, determined in a 
manner consistent with the way the actual contributions are determined for the plan 
year, do not exceed the deductible limit under § 404(a), then the actual contributions 
made to the Plan by each employer for the portion of the employer's tax year which is 
included within the plan year are considered not to exceed the applicable limitation 
under 404(a). 

The facts in the instant case are distinguishable from the facts under G.C.M. 39677. 
The expected contributions under the Plan are less than the deductible limitation under 
§ 404(a)(l), whereas under the facts of G.C.M. 39677, the expected contributions to the 
plan exceeded the deductible limitation under § 404(a)(l). Under the facts of G.C.M. 
39677, the collectively bargained contribution was a single, fixed, annual dollar amount, 
as required under the terms of the collective bargaining agreement. Accordingly, the 
anticipated contribution to the plan was the fixed annual dollar amount. The actual 
contributions made for the years under consideration in G.C.M. 39677 were equal to 
the anticipated contributions. However, the collectively bargained contribution 
requirement exceeded the deductible limit under § 404(a). Therefore, because the 
anticipated contributions were in excess of the deductible limit, the exception provided 
under § 41 3(b)(7) did not apply. G.C.M. 39677 appropriately concluded that the 
portions of the actual contributions that exceeded the deductible limits for the years 
under consideration were nondeductible. 



In the case at hand, the expected or anticipated contributions to the Plan totaled 
$342,100 for the 2001 plan year. This amount was determined as of the valuation date 
in a manner consistent with the manner in which actual contributions to the plan was 
determined, based on the same assumptions (i.e., number of participants, number of 
hours worked, and hourly rates under the bargaining agreements), with the difference 
being that the expected or anticipated contributions were based on anticipated levels of 
work at anticipated hourly rates rather than on the actual number of hours worked and 
the actual hourly rates. 

The 2,200 hours assumed to be worked per participant for the 2001 plan year was 
below the IO-year historical average hours of 2,445. A chart prepared by the Plan's 
actuary demonstrated that only once, in 1993, did the average number of hours worked 
fall below 2,200. Prior to that year, the average hours worked ranged from 
approximately 2,200 to 2,300. Subsequent to 1993, the average hours worked rose 
sharply to almost 2,800 in 1995, but then fell again to approximately 2,370 in 1997 and 
1998. After a brief spike in the average (to 2,754) in 1999, the average hours worked 
fell again to approximately 2,496 in 2000. In full consideration of these facts, it would 
appear that a more reasonable approximation to the expected hours worked for the 
2001 plan year would be a figure closer to the 1 O-year average of 2,445. 

The contributions that would be expected for 2001, using an assumption of 2,445 hours 
worked per participant, would have been $380,198 (2,455 x 31 1 participants x $.50 
contribution rate per participant). This figure exceeds the originally computed amount 
of expected contributions. 

The deductible limitation under § 404(a)(l)(A)(iii), also determined as of the valuation 
date at the beginning of the plan year, was $385,567. The deductible limitation was in 
excess of the amount of expected or anticipated contributions, even when the expected 
contributions are recalculated using an assumption of 2,445 hours worked per 
participant. The actual contributions to the Plan, determined as of the end of the plan 
year, totaled $434,226. Therefore, the actual contributions for the plan year exceeded 
the deductible limit under § 404(a)(l). Because the anticipated contributions (as 
recalculated using an assumption of 2,445 hours worked) did not exceed the deductible 
limit for the Plan for the tax year related to the 2001 plan year, in accordance with 
§ 413(b)(7) the actual contributions made to the Plan for the 2001 plan year will not be 
considered to exceed the 3 404(a) deductible limitation. This result agrees with the 
reasoning laid out in American Stores. 

Conclusion 

The anticipated contributions to the Plan for the plan year beginning January I, 2001 
(when recalculated as described above) do not exceed the limitations under 5 404(a) of 
the Code. Therefore the actual contributions totaling $434,226 for 2001 are deductible 
under § 404(a)(l)(A)(iii) for the tax year related to that plan year. 



This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 61 10(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. 

If you have any questions regarding this matter, please contact 

Sincerely, 

Martin L. Pippins, Manager 
Employee Plans Actuarial Group 2 


