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'Dear Applicant: 

This letter is in reply to a letter dated March 24, 2003, and previous correspondence, from 
A, B, and C's authorized representative, who requested rulings on their behalf that income 
received by A, B, and C from D, a limited liability company, does not constitute unrelated 
business taxable income under section 512(a)(l) of the Internal Revenue Code. 

A, B, and C are trade associations recognized by the Internal Revenue Service as exempt 
from federal income tax under section 501 (a) of the Code as organizations described in section 
501 (c)(6). A, B, and C have previously offered separate trade shows in furtherance of their 
exempt purposes. Since their respective memberships have similar interests and their exempt 
purposes are comparable, A, B, and C decided to replace their separate trade shows with a 
single trade show. By combining their trade shows into one larger trade show, the three exempt 
organizations will be able to reduce their administrative costs significantly and yet provide more 
comprehensive programs benefiting all of their members. Since the ruling request w@ initially 
submitted, C was merged into B, with the surviving entity now named B. 

Even though A, B, and C had many similarities, their membership and purposes were not 
identical. Accordingly, A, B, and C did not want to merge their three organizations into only one 
organization in order to provide the single trade show. Furthermore, to protect their respective 
assets from any state tort law claims that might arise from the future operation of the single 
trade show, A, B, and C decided to form a separate limited liability company, D, for the 
operation of the trade show. As an initial deposit to D's bank account, A contributed one-half of 
the funds in return for a 50% interest, and B and C each contributed one-quarter of the funds in 
return for their respective 25% interests. 



D is a limited liability company that intends to be taxed for federal income tax purposes as 
a partnership and intends not to file an affirmative election to be taxed as other than a 
partnership. D intends to report its activities annually on Form 1065, U.S. Partnership Return of 
Income. Currently, A and B are the sole members of D. In the future, other "qualifying 
organizations" within the meaning of section 513(d)(3)(C) of the Code may join D. 

In a letter dated March 20,2003, A, B, and C's representative stated that as a limited 
liability company that is treated as a partnership, D is itself not a "qualifying organizationn within 
the meaning of section 513(d)(3)(C) of the Code. However, D will othewise engage in activities 
that constitute "qualified convention and trade show activity" under section 513(d)(3)(B). In a 
letter dated March 24, 2003, A, B, and C's representative stated that all members of D will be 
"qualifying organizations" within the meaning of section 513(d)(3)(C) of the Code. 

D's Operating Agreement states that it is organized to plan, orchestrate, market,$ 
implement, and host certain trade shows. The Agreement also states that a member is \ 

acquiring its units for such member's own account as an investment and not with a view to the 
resale or distribution. The Agreement further states that no member, solely by virtue of its 
ownership of units, is an agent of D and no member shall have the authority to bind D. 
Subsequently, A, B, and C may decide to sell the trade show operation, and they may be able to 
realize a greater return by selling their respective interests in D directly to the buyer. 

Income from trade shows represents a significant portion of A, B, and C's respective 
annual revenues. Due to the exception contained in section 51 3(d) of the Code, however, none 
of the organizations' net revenues from prior trade shows resulted in unrelated business taxable 
income. The revenue generated from these prior trade shows represented income generated 
from "qualified convention and trade show activities" by "qualifying organizations," thereby 
satisfying the exception contained in section 51 3(d). A, B, and C desire that the net revenue 
generated by the single trade show will satisfy this same exception and not be characterized as 
unrelated business income, which is subject to tax as provided in section 51 I. 

As amended, rulings have been requested that income derived by A, B, and C from D 
does not constitute unrelated business taxable income under section 51 2(a)(I) of the Code, as 
such income is generated by D's conducting a qualified convention and trade show activity 
under section 51 3(d)(3)(B). - 

t Section 501 (c)(6) of the Code provides for the exemption from federal income tax of 
business leagues, chambers of commerce, real-estate boards, or boards of trade, not organized 
for profit and no part of the net earnings of which inures to the benefit of any private shareholder 
or individual. 

Section 1.501 (c)(6)-1 of the Income Tax Regulations, in part, provides that a business 
league is an association of persons having some common business interest, the purpose of 
which is to promote such common interest and not to engage in a regular business of a kind 
ordinarily carried on for profit. The regulation provides that organizations otherwise exempt 
from tax under this section are taxable on their unrelated business taxable income. 



Section 51 1(a) of the Code generally imposes a tax on the unrelated business taxable 
income of organizations described in section 501 (c). 

Section 512(a)(l) of the Code defines the term "unrelated business taxable income" as the 
gross income derived by any organization from any unrelated trade or business regularly carried 
on by it, less certain allowable deductions and modifications. 

Section 512(c)(l) of the Code provides that if a trade or business regularly carried on by a 
partnership of which an organization is a member is an unrelated trade or business with respect 
to such organization, such organization in computing its unrelated business taxable income 
shall, subject to the exceptions, additions, and limitations contained in section 512(b), include its 
share (whether or not distributed) of the gross income of the partnership from such unrelated 
trade or business and its share of the partnership deductions directly connected with such gross 
income. L 

Section 51 3(a) of the 'Code defines the term "unrelated trade or business" as any trade or 
business the conduct of which is not substantially related (aside from the need of such 
organization for income or funds or the use it makes of the profits derived) to the exercise or 
performance by such organization of the purpose or function constituting the basis for its 
exemption under section 501. 

Section 513(d)(l) of the Code provides, in part, that'the term "unrelated trade or business" 
does not include qualified convention and trade show activities of an Organization described in 
section 51 3(d)(3)(C). 

Section 51 3(d)(3)(A) of the Code defines the term "convention and trade show activity" as 
any activity of a kind traditionally conducted at conventions, annual meetings, or trade shows. 
A convention and trade show activity includes, but is not limited to, any activity one or the 
purposes of which is to attract persons in an industry generally (without regard to membership in 
the sponsoring organization) as well as members of the public to the show for the purpose of 
displaying industry products or to stimulate interest in, and demand for, industry products or 
services, or to educate persons, engaged in the industry in the development of new products 
and services or new rules and regulations affecting the industry. 

Section 51 3(d)(3)(B) of the Code defines the term 'qualified convention and trade show 
activity" as a convention and trade show activity carried out by a qualifying organization 
described in section 513(d)(3)(C) in conjunction with an international, national, State, regional, 
or local convention, annual meeting, or show conducted by an organization described in section 
51 3(d)(3)(C) if one of the purposes of such organization in sponsoring the activity is the 
promotion and stimulation of interest in, and demand for, the products and services of that 
industry in general or to educate persons in attendance regarding new developments or 
products and services related to the exempt activities of the organization, and the show is 
designed to achieve such purpose through the character of the exhibits and the extent of the 
industry products displayed. 



Section 51 3(d)(3)(C) of the Code defines the term "qualifying organization" as an 
organization described in section 501 (c)(3), (4), (5), or (6) which regularly conducts as one of its 
substantial exempt purposes a show which stimulates interest in, and demand for, the products 
of a particular industry or segment of such industry or which educates persons in attendance 
regarding new developments or products and services related to the exempt activities of the 
organization. 

Section 1.513-3(a)(l) of the regulations provides, in part, that convention and trade show 
activities carried on by a qualifying organization in connection with a qualified convention or 
trade show will not be treated as unrelated trade or business. Consequently, income from 
qualified convention and trade show activities, derived by a qualifying organization that 
sponsors the qualified convention or trade show, will not be subject to the tax imposed by 
section 51 1 of the Code. 

L 

Section 1.513-3(b) of the regulations provides, in part, that a convention or trade show 
activity, as defined in section 513(d)(3)(A) of the Code and section 1.513-3(c)(4), will not be 
considered unrelated trade or business if it is conducted by a qualifying organization. 

Section I .513-3(c)(2) of the regulations provides, in part, that the term qualified 
convention or trade show means a show that is conducted by a qualifying organization. At least 
one purpose of the sponsoring organization in conducting the show is the education of its 
members. 

As a limited liability company that is treated as a partnership, D is itself not a "qualifying 
organization" within the meaning of section 513(d)(3)(C) of the Code. However, D will otherwise 
engage in activities that constitute "qualified convention and trade show activity" under section 
51 3(d)(3)(B). With regard to A, 6, and C, each is a qualifying organization within the meaning of 
section 513(d)(3)(C), and each has regularly conducted as one of its substantial exempt 
purposes a qualified trade show activity within the meaning of section 513(d)(3)(B). The 
partnership pass-through principles under section 51 2(c) apply to D, a limited liability company 
that is taxed as a partnership. Thus, the trade show activities conducted by D and any 
revenues derived therefrom will be considered the activities and revenues of A, B, and C. As 
noted previously, all members of D will be "qualifying organizations" within the meaning of 
section 513(d)(3)(C), and the activities engaged in by D (other than the fact that 0 itself is not a 
"qualifying organization") will constitute "qualified convention and trade show activity" ithin the 
meaning of section 513(d)(3)(B). Therefore, income received by A, B, and C from D ill not be 
treated as income from an unrelated trade or business. 

I 
Accordingly, based on the facts you have presented, we rule as follows: 

Under the circumstances described in the original ruling request, as revised, income 
derived by A, B, and C from D does not constitute unrelated business taxable income 
under section 512(a)(l) of the Code, as such income is generated by D's conducting a 
qualified convention and trade show activity under section 513(d)(3)(B). 



This ruling is based on the understanding that there will be no material changes in the 
facts upon which it is based. Any such change should be reported to the Tax Exempt and 
Government Entities (TEIGE) Customer Service office. Because it could help resolve questions 
concerning your federal income tax status, this ruling should be kept in your permanent records. 
A copy of this ruling is being forwarded to the TEIGE Customer Service office. 

Except as we have specifically ruled herein, we express no opinion as to the 
consequences of these transactions under the cited provisions or under any other provisions of 
the Code. 

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 61 10(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose naFe and 
telephone number are shown in the heading of this letter. 

Sincerely yours, 

Terrell M. Berkovsky 
Manager, Exempt Organizations 

Technical Group 2 


