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ISSUE: 

Whether Taxpayer’s request for relief under § 7805(b)(8) of the Internal Revenue 
Code should be granted and the determinations made in TAM  (Date b) be 
applied without retroactive effect. 

CONCLUSION: 

1) With respect to issue 1, requested relief under § 7805(b)(8) is granted. 

2) With respect to issue 2, requested relief under § 7805(b)(8) is denied. 
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FACTS: 

Taxpayer, a property and casualty insurance company, is taxed under the 
provisions of Part II of Subchapter L of the Internal Revenue Code. Taxpayer issues 
retrospectively rated insurance policies. These policies provide for retrospective 
premium adjustments generally referred to as “retro debits” and “retro credits.”  A retro 
debit represents an additional premium amount due from a policyholder if the actual 
premium, calculated based on a retrospective rating formula which takes into account 
the amount of losses and loss expenses incurred, exceeds the amount previously 
collected from the policyholder. A retro credit represents a premium refund owed to a 
policyholder where the amount collected from the policyholder exceeds the actual policy 
premium determined under the retrospective rating formula. 

On Date a, the Service issued a technical advice memorandum (1967 TAM), to A 
addressing the recognition of retro credits from retrospectively rated insurance policies 
in the computation of income. The years at issue were 1959-1961. With regard to retro 
credits on one-year policies, the 1967 TAM concluded: 

. . . as to a one-year policy which does not terminate on or before the end of the 
taxable year, the estimated potential retrospective rate credit or refund on the 
expired portion is not an unearned premium. Where the policy does terminate 
on or before the end of the taxable year, and it is determined that a retrospective 
credit or refund is due on the entire policy, such liability shall be taken into 
account in computing earned premium. 

Regarding retro debits on 1-year policies, the 1967 TAM concluded: 

. . . if at the termination of the policy it is determined that additional premium is 
due and payable under the retrospective rating plan, such premium income 
should be accrued. 

As to multi-year policies, the 1967 TAM stated: 

. . . if the retrospective premium is computed and settled at the close of each 
policy year, then there is a fixed liability to refund or a fixed right to receive 
premiums and such liability and right should be taken into account as if the policy 
were a one-year policy.  If on the other hand, the determination must await the 
expiration of the entire contract, which might be the case if experience factors 
are cumulative, then the entire liability and right are contingent and are not taken 
into account 
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The 1967 TAM thus required Taxpayer to account for retrospective premium 
adjustments for one-year policies in the taxable year in which the policy expired. 
Retrospective adjustments for unexpired multi-year policies could be taken into account 
only if the adjustment was determined based on loss experience for a policy year 
ending on or before the end of the taxable year. See also  Rev. Rul. 67-225, 1967-2 
C.B. 238, revoked by Rev.  Rul.  73-302, 1973-2 C.B. 20. Additionally, the 1967 TAM 
neither required nor endorsed the netting of retro credits and retro debits in the 
unearned premium reserve. Rather, the 1967 TAM indicated that liabilities for accrued 
retro credits were taken into account in computing earned premium and that accrued 
retro debits were included in premium income. 

In 2001, the Service issued TAM  with regard to tax years 1987-1990 
of Taxpayer. TAM  addressed two issues relating to retrospective premium 
adjustments: 

1. Whether retro debits or retro credits related to the expired portion of a policy 
which had not terminated by the end of a taxable year were required to be taken into 
account in computing taxable income for the taxable year. 

2. Whether retro debits were included in gross premiums written or reduced 
unearned premiums. 

In contrast to the 1967 TAM, TAM  concluded that Taxpayer was 
required to take into account retro debits and retro credits related to the expired 
portions of policies which had not terminated by the end of the taxable year. In 
addition, TAM  concluded that retro debits were included in gross 
premiums written and retro credits were included in unearned premiums. 

In view of the 1967 TAM, Taxpayer requested that the determinations made in 
TAM  be applied without retroactive effect. 

LAW & ANALYSIS: 

Section 7805(b) provides that the Secretary may prescribe the extent, if any, to 
which any ruling (including any judicial decision or any administrative determination 
other than by regulations) relating to the internal revenue laws shall be applied without 
retroactive effect. 

Section 18.06 of Rev. Proc. 2002-2, 2002-1 I.R.B. 81 provides that generally a 
technical advice memorandum is not applied retroactively to the taxpayer for whom the 
technical advice memorandum was originally issued if-

(1) there has been no misstatement or omission of material facts; 
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(2) the facts at the time of the transaction are not materially different from the 
facts on which the technical advice memorandum was based; 

(3) there has been no change in the applicable law; 

(4) in the case of a letter ruling, it was originally issued on a prospective or 
proposed transaction; and 

(5) the taxpayer directly involved in the technical advice memorandum acted in 
good faith in ruling on the technical advice memorandum, and the retroactive 
revocation would be to the taxpayer’s detriment. 

With respect to the first issue, Taxpayer meets the requirements of §18.06 of 
Rev. Proc. 2002-2. 

Subsequent to the 1967 TAM, the Service issued Rev.  Rul.  67-225, 1965-2 
C.B. 238. The issue in Rev. Rul. 67-225 was “whether a casualty insurance company 
may include, as part of its unearned premiums, a contingent liability for retrospective 
rate credits or refunds on policies that have not expired as of the close of the taxable 
year.”  Like the 1967 TAM, Rev. Rul. 67-225 concluded that– 

. . . if the taxpayer’s one year policy does not terminate on or before the end of 
the taxable year, the estimated contingent retrospective rate credit or refund on 
the expired portion of the policy is not an unearned premium and may not be 
taken into account. Where the policy terminates on or before the end of the 
taxable year and the total experience factors which are taken into account in 
determining the ultimate credit or refund due and payable on the entire policy are 
known or reasonably ascertainable, the liability for the credit or refund becomes 
fixed and shall be taken into account by taxpayer in computing earned 
premiums. 

As to taxpayer’s multiple year policies, if the retrospective premium is 
computed only on the basis of the experience factors at the close of each policy 
year and without regard to the subsequent experience factors, then there is a 
fixed liability to refund at the close of each policy and such liability shall be taken 
into account at that time in computing earned premiums as if the policy were an 
expired one-year policy.  If, on the other hand, the experience factors are 
cumulative and the ultimate determination of the retrospective premium must 
await the expiration of the entire contract, any potential credit or refund is a 

contingent liability and shall not be taken into account prior to the expiration of the 
entire contract. 

In Bituminous Casualty Corp.v. Commissioner, 57 T.C. 58 (1971), acq.  in result 
1973-2 C.B. 1, the Tax Court rejected Rev. Rul. 67-225 and allowed the insurance 
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company to include in unearned premiums the estimated liability for retro credits on the 
expired portions of policies that had not terminated by the close of the taxable year. 

After the decision in Bituminous Casualty, the Service issued Rev.  Rul.  73-302, 
1973-2 C.B. 20, which revoked Rev.  Rul.  67-225. In Rev.  Rul.  73-302 , the Service 
agreed that retro credits with regard to the expired portions of policies that had not 
terminated by the close of the taxable are permitted to be taken into account in 
determining an insurance company’s unearned premiums for the taxable year. Rev. 
Rul.  73-302 thus notified taxpayers that the Service would no longer require insurance 
companies to account for retro credits using the accrual method of accounting. 
However, Rev. Rul. 73-302 did not notify taxpayers that the accrual method was not an 
acceptable method of accounting for retro debits. Accordingly, Rev. Rul. 73-302 did not 
clearly revoke the 1967 TAM.  To the extent that TAM  inferred that Rev. 
Rul. 73-302 revoked the 1967 TAM, TAM  is modified to eliminate that 
inference. The 1967 TAM is hereby revoked. 

With regard to the second issue, the Taxpayer does not meet the requirements 
of § 18.06(3) and §18.06(5) of Rev.  Proc. 2002-2. 

Taxpayer interprets the1967 TAM as imposing the netting of retro debits and 
credits in the unearned premium reserve because agents did not reclassify the retro 
debits during audit. Taxpayer claims that as a result, Taxpayer relied on the 1967 TAM 
to its detriment. However, the above quoted portions of the 1967 TAM demonstrate 
that it neither required nor endorsed the netting of retro credits and retro debits in the 
unearned premium reserve. Rather, the 1967 TAM indicated that liabilities for retro 
credits were taken into account in computing earned premiums and that retro debits 
were included in premium income. Thus, Taxpayer cannot claim that it relied on the 
1967 TAM to its detriment. 

Taxpayer also argues that case law and IRS rulings have continued to provide 
for netting of retro debits with retro credits as part of the unearned premium reserve. 
Taxpayer cites to Rev. Rul. 73-302. However, the netting of retro debits with retro 
credits in the unearned premium reserve was not an issue in Rev. Rul. 73-302. Thus, 
Taxpayer cannot claim that it relied on Rev. Rul. 73-302 to its detriment. 

Taxpayer claims that during audits conducted prior to 1987, agents did not 
remove retro debits from Taxpayer’s unearned premium reserve. Prior to the Tax 

Reform Act of 1986, the netting of retro debits and retro credits in the unearned 
premium reserve did not have any impact on taxable income. The entire amount of a 
retro debit was taxed regardless of whether the retro debit was netted against a retro 
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credit in the unearned premium reserve or was reported in gross premiums written. In 
1986, Congress amended the provisions of § 832(b)(4) to reduce the amount of 
unearned premium reserve taken into account for tax purposes by 20 percent. For 
taxable years beginning after 1986, only 80 percent (rather than 100 percent) of 
unearned premiums are taken into account in determining an insurance company’s 
premiums earned. Thus, post-1986, the netting of retro debits with retro credits in the 
unearned premium reserve would have a significant impact on the computation of a 
property and casualty insurance company’s taxable income. 

It is well established that the Service is not bound to allow a taxpayer to continue 
to use its method notwithstanding its consistent use. Western Casualty & Surety Co.v. 
Commissioner, 65 T.C. 897, at 911-912 ( 1976), aff’d, 571 F.2d 514 (10th Cir. 1978), 
Coors v. Commissioner, 60 T.C. 368, 395 (1973) aff’d, 59 F2d 1280 ( 10th Cir. 1975), 
cert. denied, 423 U.S. 1087 (1976) (argument that a method has been long utilized and 
tacitly approved can be answered that consistency does not make it right; failure to 
clearly reflect income cannot be justified on grounds of tenure). 

CAVEAT 

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer. 
Section 6110(k)(3) provides that it may not be used or cited as precedent. 


