
Internal Revenue Service 

Number: 200324010

Release Date: 6/13/2003

Index Number: 2601.00-00 


Legend


Trust = 

Grantor = 

Date 1 = 

Beneficiary = 

Court = 

Date 2 = 

Trustee 1 = 

Trustee 2 = 

Child 2 = 

Child 3 = 

Foundation = 

State = 

Dear  : 

Department of the Treasury 

Washington, DC 20224 

Person to Contact: 

Telephone Number: 

Refer Reply To: 
CC:PSI:B09 / PLR-145443-02 
Date: 
February 10, 2003 

This letter responds to your letter, dated August 5, 2002, submitted on behalf of 
Trust, requesting a ruling under § 2601 of the Internal Revenue Code. 

Grantor created Trust, an irrevocable trust, on Date 1 for the benefit of 
Beneficiary. Trust was modified by Court on Date 2. Date 2 is before September 25, 
1985. Trustee 1 and Trustee 2 (collectively, the “trustees”) are currently the trustees of 
Trust. 
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The first subparagraph of Paragraph Second(a) of Trust provides in relevant part 
that the trustees are authorized and empowered to pay to or for the benefit of 
Beneficiary or any of her descendants, in the sole and absolute discretion of the 
trustees, in the event of illness, accident or other misfortune, or in the event of any 
emergency, or if in the judgment of the trustees it is necessary or advisable for the 
comfortable maintenance, support or education of any such person such sum or sums 
from time to time out of the income derived from the trust estate after Date 2, whether 
or not accumulated as the trustees in their sole judgment deem necessary. In 
determining the existence of any such circumstances, Trustee 1 may rely upon the 
determination and certification of  Trustee 2 acting in his fiduciary capacity as to the 
existence of such need or condition; provided further, however, that if Trustee 2 should 
ever be a beneficiary hereunder, the determination as to the existence of such need or 
condition will be made by Trustee 1. 

The second subparagraph of Paragraph Second(a) provides that twenty years 
after the death of the survivor of Grantor’s children (Beneficiary, Child 2 and Child 3) 
Trust will terminate and the trustees shall transfer the trust assets to the descendants of 
Beneficiary, per stirpes, who do not have a living ancestor who is a descendant of 
Beneficiary. 

The third subparagraph of Paragraph Second(a) provides that in the event there 
are no descendants of Beneficiary living at the time of Trust’s termination, the principal 
of the trust estate and undistributed income shall be distributed free and clear to the 
descendants of Grantor, per stirpes, or in the event there are no descendants living at 
that time to Foundation. 

The trustees of Trust propose to modify the first subparagraph of Paragraph 
Second(a) of Trust in accordance with State law.  The new subparagraph would provide 
in relevant part that the income shall be accumulated, invested and reinvested by the 
trustees, provided, however, without intending to vest any enforceable right in any 
beneficiary, the trustees are further authorized and empowered, in the sole and 
absolute discretion of the trustees, in the event of illness, accident or other misfortune, 
or in the event of any emergency, or if in the judgment of the trustees it is necessary or 
advisable for the comfortable maintenance, support or education of any person 
hereinafter described, to: (1) Pay to or for the benefit of Beneficiary, or any of 
Beneficiary’s descendants, such sum or sums from time to time out of the income 
derived from the trust estate after Date 2, whether or not accumulated as the trustees in 
their sole judgment deem necessary. (2) Pay to or for the benefit of any of 
Beneficiary’s descendants who would be entitled to receive distributions upon the 
termination of the trust as hereinafter provided if the trust terminated at the time of any 
such payment, such sum or sums from time to time out of the principal of the trust 
estate, as defined below, as the trustees in their sole judgment deem necessary. In 
determining the existence of any such circumstances, Trustee 1 may rely upon the 
determination and certification of Trustee 2 acting in his fiduciary capacity as to the 
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existence of such need or condition; provided further, however, that if Trustee 2 should 
ever be a beneficiary hereunder, the determination as to the existence of such need or 
condition will be made by Trustee 1. 

The trustees of Trust have requested a ruling that the proposed modification to 
Trust will not cause Trust to lose its status as exempt from the generation-skipping 
transfer tax. 

Section 2601 imposes a tax on every generation-skipping transfer. 

Section 2611(a) defines the term “generation-skipping transfer” to include a 
taxable distribution, taxable termination, and a direct skip. 

Under § 1433(b)(2)(A) of the Tax Reform Act of 1986 and § 26.2601-1(b)(1)(i) of 
the Generation-Skipping Transfer Tax Regulations, the generation-skipping transfer tax 
provisions do not apply to any generation-skipping transfer under a trust (as defined in 
§ 2652(b)) that was irrevocable on September 25, 1985, but only to the extent that such 
transfer is not made out of corpus added to the trust after September 25, 1985 (or out 
of income attributable to corpus so added). 

Section 26.2601-1(b)(1)(ii)(A) provides that, except as provided in 
§ 26.2601-1(b)(1)(ii)(B) or (C), any trust in existence on September 25, 1985, is 
considered an irrevocable trust except as provided in § 26.2601-1(b)(ii)(B) or (C), which 
relate to property includible in a grantor’s gross estate under §§ 2038 and 2042. In the 
present case, Trust 1 is considered to have been irrevocable on September 25, 1985, 
because neither § 2038 nor § 2042 applies. 

Section 26.2601-1(b)(4) provides rules for determining when a modification, 
judicial construction, settlement agreement, or trustee action with respect to a trust that 
is exempt from the generation-skipping transfer tax under § 26.2601-1(b)(1), (2), or (3) 
(hereinafter referred to as an exempt trust) will not cause the trust to lose its exempt 
status. The rules contained in § 26.2601-1(b)(4) are applicable only for purposes of 
determining whether an exempt trust retains its exempt status for generation-skipping 
transfer tax purposes. The rules do not apply in determining, for example, whether the 
transaction results in a gift subject to gift tax, or may cause the trust to be included in 
the gross estate of a beneficiary, or may result in the realization of capital gain for 
purposes of § 1001. 

Section 26.2601-1(b)(4)(i)(D)(1) provides that a modification of the governing 
instrument of an exempt trust (including a trustee distribution, settlement, or 
construction that does not satisfy § 26.2601-1(b)(4)(i)(A), (B), or (C) of this section) by 
judicial reformation, or nonjudicial reformation that is valid under applicable state law, 
will not cause an exempt trust to be subject to the provisions of chapter 13, if the 
modification does not shift a beneficial interest in the trust to any beneficiary who 
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occupies a lower generation (as defined in § 2651) than the person or persons who 
held the beneficial interest prior to the modification, and the modification does not 
extend the time for vesting of any beneficial interest in the trust beyond the period 
provided in the original trust. Furthermore, a modification that is administrative in 
nature that only indirectly increases the amount transferred (for example, by lowering 
administrative costs or income taxes) will not be considered a shift in a beneficial 
interest in a trust. 

In this case, Trust currently provides for discretionary distributions of income to 
Beneficiary and Beneficiary’s descendants but does not provide for any distributions, 
mandatory or discretionary, of principal. The proposed modification will allow the 
trustees to make discretionary distributions of principal to Beneficiary’s descendants 
who would receive principal if the trust terminated on the date of the distribution. The 
proposed modification, therefore, will not shift a beneficial interest to any beneficiary 
who occupies a lower generation (as defined in § 2651) than the person or persons who 
held the beneficial interest prior to the modification. In addition, the modification does 
not extend the time for vesting of any beneficial interest in the trust beyond the period 
provided in the original trust. Based on the facts submitted and representations made, 
we conclude that the proposed modification will not affect Trust’s status as exempt from 
the generation-skipping transfer tax. 

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the federal tax consequences of any aspect of any transaction or item 
discussed or referenced in this letter. 

The rulings contained in this letter are based upon information and 
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party. While this office has not verified any of 
the material submitted in support of the request for rulings it is subject to verification on 
examination. 

Pursuant to the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to Trustee. 

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it. Section 6110(k)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent. 

Sincerely, 

Melissa C. Liquerman 
Chief, Branch 9 
Office of Associate Chief Counsel 
(Passthroughs and Special Industries) 

Enclosures 
Copy of Letter for § 6110 Purposes 


