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DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

TAX EXEMPT AND
GOVERNMENT ENTITIES
DIVISION

Date: 0EC 3 [ 2002 Contact Person:

Identification Number:

SN LV7. O0—DO

Telephone Number:

T

Employer Identification Number:

Dear Sir or Madam:

This is in response to a letter dated September 4, 2002, in which you requested certain
rulings with respectto a proposed transfer of assets from Bto C.

B is exempt under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code and is classifiedas a
private foundation under section 509(a). We have determined that C is tax-exempt under
section 501(c)(3) of the Code and classified as a private foundation under section 509(a) in
separate correspondence.

Fundamental philosophicaldifferences have arisen among certain of B's trustees making it
difficultfor B to develop a united approachto grant-making. To eliminate this problem, B
proposes to transfer some of its net investmentassets to C. C will be effectively controlled by
the same trustees that control B. Followingthe transfer, both B and C will carry on their
respective charitable goals and programs. As part of the transfer, B and C entered into an
expenditure responsibility agreement as required by section 4945 of the Code.

B has not notified the Service that it intendsto terminate its private foundation status, nor
has B ever received notificationthat its status as a private foundation has been terminated.
Furthermore, B has stated that it has not committed willful repeated acts or failures to act or a
willful and flagrant act (or failure to act) giving rise to liability for tax under Chapter 42.

Section 507(a) of the Code states, in part, that except for transfers described in section



: 2@0313022

507(b), an organization’s private foundation status will be terminated only if (1) the organization
notifies the Service of its intent to terminate or (2) there have been either willful repeated acts
(or failures to act), or a willful and flagrant act (or failure to act) giving rise to liability for tax
under Chapter 42.

Section 507(b)(2) of the Code provides that when a private foundation transfers assets to™
another private foundation pursuant to any liquidation, merger, redemption, recapitalization, or
other adjustment, organization or reorganization, the transferee foundation shall not be treated
as a new organization. '

Section 507(c) of the Code imposes a tax on an organization that terminates its private
foundation status under section 507(a) of the Code.

Section 1.507-1(b)(7) of the income Tax Regulations provides that neither a transfer of all
of the assets of a private foundation, nor a significant disposition of assets (as defined in section
1.507-3(c)(2)) by a private foundation (whether or not any portion of such disposition of assets is
made to another private foundation), shall be deemed to result in a termination of the transferor
private foundation under section 507(a) of the Code, unless the transferor private foundation
elects to terminate pursuant to section 507(a)(1) or section 507(a)(2) is applicable.

Section 1.507-3(a)(1) of the regulations provides that in the case of a significant disposition
of assets to one or more private foundations within the meaning of paragraph (c) of this
subsection, the transferor organization shall not be treated as a newly created organization.

Section 1.507-3(a)(2)(i) of the regulations provides that a transferee organization, in the
case of a transfer described in section 507(b)(2) of the Code, shall succeed to the aggregate tax
benefit of the transferor organization in an amount equal to the amount of such aggregate tax
benefit of the transferor organization, multiplied by a fraction the numerator of which is the fair
market value of the assets (less encumbrances) transferred to such transferee and the
denominator of which is the fair market value of the assets of the transferor (less
encumbrances) immediately before the transfer. Fair market value is determined at the time of
transfer.

Section 1.507-3(a)(9)(i) of the regulations provides that, if a transferor private foundation
transfers assets to a private foundation effectively controlled, directly or indirectly, by the same
person or persons who effectively control the transferor private foundation, the transferee
foundation will be treated as if it were the transferor foundation, for purposes of sections 4940
through 4948 and sections 507 through 509 of the Code. The transferee is treated as the
transferor in the proportion which the fair market value of the transferor’s assets that were
transferred bears to the fair market value of all of the assets of the transferor immediately before
the transfer.

Section 1.507-3(b) of the regulations provides that in order for a transfer of assets,
pursuant to any liquidation, merger, redemption, recapitalization, or other adjustment,
organization or reorganization, not to be a taxable expenditure, it must be to an organization
described in section 501(c)(3) (other than an organization described in section 509(a)(4)) or
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treated as described in section 501(c)(3) under section 4947.

Section 1.507-3(d) of the regulations provides that unless a private foundation gives notice
under section 507(a)(1) of the Code, a transfer of assets described in section 507(b)(2) of the
Code will not constitute a termination of the transferor’s private foundation status.

Section 1.507-4(b) of the regulations provides that the tax on termination of private
foundation status under section 507(c) of the Code does not apply to a transfer of assets
pursuant to section 507(b)(2) of the Code unless the provisions of 507(a) become applicable.

Section 4940 of the Code imposes a tax on the net investment income of private
foundations.

Section 4941 of the Code imposes a tax on each act of self-dealing between a disqualified
person and a private foundation.

Section 4942 of the Code requires a private foundation to make specified distributions of
income for each taxable year, including the year in which it transfers substantial assets to
another private foundation under section 507(b)(2).

Section 4942(g)(1)(A) of the Code defines a qualifying distribution as any amount
(including that portion of reasonable and necessary administrative expenses) paid to
accomplish one or more purposes described in section 170(c)(2)(B), other than any contribution
to (i) an organization controlled by the foundation or one or more disqualified persons or (ii) a
private foundation which is not an operating foundation, except as otherwise provided; or (B)
any amount paid to acquire an asset used directly in carrying out one or more purposes
described in section 170(c)(2)(B).

Section 4942(g)(3) of the Code requires that a grantor private foundation, in order to have
a qualifying distribution for its grant to another private foundation, which is not an operating
foundation under section 4942(j)(3) of the Code, must have adequate records, as required by
section 4942(g)(3)(B) of the Code, to show that the grantee private foundation, in fact,
subsequently made qualifying distributions that were equal to the amount of the grant and that
were paid out of the grantee’s own corpus within the meaning of section 4942(h) of the Code.
Such grantee foundation’s qualifying distributions out of corpus must be expended before the
close of the grantee's first tax year after its tax year in which it received the grant.

Section 4945 of the Code imposes tax upon a private foundation’s making of any taxable
expenditure under section 4945(d).

Section 4945(d)(4) of the Code defines the term taxable expenditure to include any amount
paid or incurred by a private foundation as a grant to an organization unless (A) the organization
is described in subparagraphs (1), (2), or (3) of section 509(a) of the Code or is an exempt
operating foundation as defined in section 4940(d)(2) of the Code, or (B) the private foundation
exercises expendituré responsibility with respect to such grant in accordance with section
4945(h) of the Code. The exercise of expenditure responsibility requires the foundation that
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makes the transfer to keep detailed records of the way the payment is spent by the recipient
foundation.

Section 4945(h) of the Code provides that expenditure responsibility referred to in
subsection (d)(4) means that the private foundation is responsible to exert all reasonable efforts
and to establish adequate procedures (1) to see that the grant is spent solely for the purpose for ~
which made, (2) to obtain full and detailed reports with respect to such expenditures, and 3) to
make full and detailed reports to the Secretary.

Section 4946(a)(1) of the Code defines the term “disqualified person” as a person who is a
substantial contributor to a private foundation, a foundation manager, an owner of more than
20% of a corporation or partnership which is a substantial contributor to the private foundation, a
family member of persons described above, or a corporation, partnership, trust or estate of
which persons described above own more than 35% of the combined voting power.

Section 53.4945-5(b)(7)(i) of the Foundation and Similar Excise Taxes Regulations refers to
the rules relating to the extent to which the expenditure responsibility rules contained in section
4945(d)(4) and (h), and this section apply to transfers of assets described in section 507(b)(2).

Section 53.4945-6(c)(3) of the regulations provides that a transfer of assets of a private
foundation under section 507(b)(2) of the Code is not a taxable expenditure if such transfer is to
an organization described in section 501(c)(3) (other than an organization described in section
509(a)(4)) or treated as so described under section 4947(a)(1).

Section 53.4946-1(a)(8) of the regulations provides that, for purposes of section 4941, the
term “disqualified person” does not include any organization described in section 501 (c)(3)
(other than an organization described in section 509(a)(4)).

Following the transfer of assets from B to C, both B and C will continue to conduct their
respective charitable activities.

Under section 507(b)(2) of the Code, in the case of a transfer of assets of any private
foundation to another private foundation pursuant to any liquidation, merger, redemption,
recapitalization, or other adjustment, organization, or reorganization, the transferee foundation
shall not be treated as newly created organization. Thus, the transfer by B to C will constitute in
the aggregate an “adjustment, organization, or reorganization” within the meaning of section
507(b)(2). Accordingly, the transfer by B to C will not be treated as a transfer to a newly created
organization.

Because a transfer of assets as described in section 507(b)(2) will not cause a termination
of an organization’s private foundation status, the transfer of B's assets to C will not terminate
B’s status as a private foundation.

B will not terminate-its status as a result of this transaction. Therefore, the transfer of B's
assets to C will not result in the imposition of tax under section 507(c) of the Code.
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In this case, B is not selling property to C nor making an investment in C. Rather the
transfer of assets is essentially analogous to a gift, and will not be "net investment" within the
meaning of section 4940 of the Code. B will not receive any consideration from C, either as
dividends or interest or any payment for the assets transferred to it. C will not assume any
financial obligations of B other than the grant commitments to be satisfied using the assets to be
transferred to it. S

For several consecutive years, B has been eligible for the reduced section 4940(e) excise
tax rate of 1 percent. Because the proposed transfer is merely a division of one foundation into
two foundations, both B and C should continue to be eligible for this reduced rate based on the
grants history of B if they continue to meet the section 4940(e) requirements after the proposed
transfer.

Because B, as an organization described in section 501(c)(3) of the Code, is not a
disqualified person with respect to C, the transfer of assets to C will not constitute an act of self-
dealing within the meaning of section 4941 of the Code. '

In this case, B and C will each assume their proportionate share of B's undistributed income
under section 4942 and reduce their own distributable amount for purposes of section 4942 by
their proportionate share of B's excess qualifying distributions under section 4942(i), if any.
Thus, B's transfer of assets to C will not be treated by B as a qualifying distribution under section
4942 of the Code.

Provided the expenses incurred by B and C in the transfer of assets to C meet the "good
faith™ standard of section 53.4945-6(b)(2), such expenses will not constitute taxable expenditures
under section 4945 of the Code.

Because the proposed transfer of assets to C will be made to accomplish the exempt
purposes of B and C, the transfer will not constitute "investments" for purposes of section 4944
of the Code. Thus, the excise taxes imposed on jeopardizing investments under section 4944(a)
- of the Code will not apply to the transfer of assets from B to C.

B's transfer of assets to C will not constitute a taxable expenditure provided B exercises
expenditure responsibility over the grant.

Under the asset transfer agreement between B and C, B will transfer responsibility for
certain existing obligations and commitments to C for future administration and funding.
Therefore, in recognition of the requirements of section 4945, the agreement requires C to
exercise expenditure responsibility for any grants or commitments made by B that require the
exercise of expenditure responsibility that have been made to grantees under programs and
projects C will assume.

Accordingly, based on the information furnished, we rule as follows:

1. The transfer of assets from B to C will have no adverse effect on the tax-exempt status
of either B or C as an organization described in section 501(c)(3) of the Code.
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2. The transfer of assets from B to C will constitute a permissible transfer of assets from
one private foundation to another private foundation as described in section 507(b)(2) of
the Code.

3. The transfer of assets from B to C will not result in the termination of the private
foundation status of B pursuant to section 507(a) and, accordingly, will not cause B to be ~
subject to the tax imposed by section 507(c) of the Code.

~

4. The transfer of assets from B to C will not impose on B or C any tax on investment
income pursuant to section 4940 of the Code. Both B and C may use its proportionate
share of any excess section 4940 tax paid by B prior to the transfer to offset its section
4940 excise tax liabilities.

5. C will be treated, for purposes of computing its section 4940 excise tax liability in the
year in which the transfer of assets occurs and in each subsequent year, as having the
same "percentage payout", as defined in section 4940(e)(3)(B) of the Code, as that of B for
the year in which the transfer occurs and for each year in the "base period", as defined in
section 4940(e)(4)(A) without regard to section 4940(e)(4)(B).

6. The transfer of assets from B to C will not constitute an act of self-dealing as described
in section 4941 of the Code.

7. The transfer of assets from B to C will not constitute a qualifying distribution for B under
section 4942. B and C will each assume their proportionate share of B's undistributed
income under section 4942 and reduce their own distributable amount for purposes of
section 4942 by their proportionate share of B's excess qualifying distributions under
section 4942(i), if any.

8. Reasonable legal, accounting, organizational and other professional and administrative
expenses incurred by B and C, respectively, in order to accomplish the proposed asset
transfer, will constitute qualifying distributions under section 4942 of the Code and will not
be taxable expenditures under section 4945 of the Code.

9. The transfer of assets from B to C will not result in a jeopardy investment as defined in
section 4944 of the Code.

10.The transfer of assets from B to C will not constitute a taxable expenditure as defined in
section 4945 of the Code on the part of B so long as B exercises expenditure responsibility
under section 4945(h) with respect to the transfer to C by (a) obtaining from the president
or treasurer of C, after the transfer of assets, reports of the use by C of the principal of and
the income (if any) from the assets transferred to it by B for the calendar year in which the
transfer of assets occurs and for the immediately succeeding two taxable years, (b)
including in B's Form 990-PF returns for such years reports containing the information
specified in section 53.4945-5(d)(2) of the regulations, (c) maintaining in B's permanent
records a copy of the asset transfer agreement, each report received from C, and each
report of B's personnel or independent auditors concerning the transfer to C, and (d) taking
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all reasonable and appropriate actions to correct any diversion by C of the transferred
assets and income therefrom from C's charitable purposes.

11.The allocation to C of expenditure responsibility for certain grants made by B as
provided pursuant to the asset transfer agreement will relieve B of expenditure
responsibility for those grants and impose expenditure responsibility for them on C. o

We are informing the TE/GE office of thls action. Please keep a copy of this ruling in
your organization’s permanent records.

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 61 10(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and
telephone number are shown in the heading of this letter.

Sincerely,
DenotA V. S

Gerald V. Sack
Manager, Exempt Organizations
Technical Group 4



