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- *** State A - 

Group B Employees = *** 

Board C - - *** 

- *** Employer M - 
- *** Plan X - 
- *** Code S - 
- *** Resolution T - 

Dear ***: 

This letter is in reply to a request for a letter ruling dated ***, as supplemented by 
correspondence dated ***, ***, and ***, submitted on your behalf by your authorized 
representative, regarding the federal incomes tax treatment of certain contributions 
made to Plan X under section 414(h)(2) of the Internal Revenue Code (“Code”). 

The following facts and representations have been submitted: 

Employer M, a government employer and political subdivision in State A, established 
and created Plan X for the benefit of Group B Employees. Plan X is codified in Code S. 
You represent that Plan X meets the qualification requirements set forth under section 
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401 (a) of the Code and the related trust is exempt from tax under section 501 (a) of the 
Code. 

Pursuant to Section 8.2 of Plan X, all Group B Employees participating in Plan X are 
required to contribute one percent (1 %) of their gross monthly wages to Plan X. Section 
8.2 of Plan X further states that these contributions are made by payroll deduction on a 
per day basis excluding overtime. 

On June 11, 2002, Board C, under the signature of its President, passed Resolution 
T, which amends Article Vlll of Plan X. Resolution T provides that Employer M will pick 
up the required Group B Employees’ contributions (member’s required contributions) in 
accordance with Section 8.4 of Plan X. Resolution T also provides that the Group B 
Employees’ contributions, although designated as employee contributions will, effective 
July 1, 2002, be paid by Employer M in lieu of contributions by the Group B Employees. 
Further, Resolution T provides that a Group B Employee will not have the option of 
choosing to receive the member’s required contributions directly, or to have them paid 
by Employer M to Plan X. 

Section 8.4 was added to Plan X and provides that, effective July 1, 2002, Employer 
M shalt pick up each Group B Employee’s required contributions. No Group B 
Employee shall have the option of choosing to receive the required contributions 
directly, or to have them paid by Employer M to Plan X. A corresponding reduction in 
the Group B Employee’s salary shall be made in the amount of the picked up required 
contribution. The required contributions, although designated as Group B Employee 
contributions, are being paid by Employer M in lieu of contributions by the Group B 
Employee. 

According to Resolution T, effective July 1 , 2002, all contributions made to Plan X by 
Group B Employees are to be treated as pick up contributions. 

Based on the aforementioned facts and representations, you have requested the 
following rulings: 

1. That the required contributions to Plan X which are “picked up” by Employer 
M pursuant to the terms of Section 414(h)(2) of the Code do not constitute gross 
income to Group B Employees for federal income tax purposes. 

2. That the “picked up” contributions to Plan X are not considered wages for Group 
B Employees for federal income tax withholding purposes. 

Section 414(h)(2) of the Code provides that contributions, otherwise designated as 
employee contributions, shall be treated as employer contributions if such contributions 
are made to a plan described in section 401(a) of the Code, established by a state 
government or political subdivision thereof, and are picked up by the employing unit. 
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Revenue Ruling 77-462, 1977-2 C.B. 358, addresses the federal income tax 
treatment of contributions picked up by the employer within the meaning of section 
414(h)(2) of the Code. In Rev. Rul. 77-462, the employer school district agreed to pick 
up the required contributions of the eligible employees under the plan. The revenue 
ruling held that under the provisions of section 3401(a)(12)(A) of the Code, the school 
district‘s picked-up contributions to the plan are excluded from wages for purposes of 
the Collection of Income Tax at Source on Wages, and no federal income tax 
withholding is required from employees’ salaries with respect to the said picked-up 
contributions. The revenue ruling further held that the school district’s picked-up 
contributions are excluded from the gross income of employees until such time as they 
are distributed to the employees. 

Revenue Ruling 81 -35,1981 -1 C.B. 255, and Revenue Ruling 81 -36,1981 -1 C.B. 
255, provided guidance as to whether contributions will be considered as “picked up” by 
the employer. Both revenue rulings establish that the following two criteria must be 
satisfied: (1) the employer must specify that contributions, although designated as 
employee contributions, are being paid by the employer in lieu of contributions by the 
employee; and (2) the employee must not be given the option of choosing to receive the 
contributed amounts directly or to have them paid by the employer to the plan. 
Furthermore, it is immaterial, for purposes of the application of section 414(h)(2) of the 
Code, whether the employer picks up contributions through a reduction in salary, an 
offset against future salary increases, or a combination of both. 

Revenue Ruling 87-1 0, 1987-1 C.B. 136, provides that in order to satisfy Revenue 
Rulings 81 -35 and 81-36 the required specification of designated employee 
contributions must be completed before the period to which such contributions relate. 
Thus, employees may not exclude from current gross income designated employee 
contributions to a qualified plan that relate to compensation earned for services prior to 
the date of the last governmental action necessary to effect the pick up. 

In this case, Plan X satisfies the requirements of Rev. Rul. 81-35 and Rev. Rut. 81- 
36. Resolution T provides that Employer M will pick up the required Group B 
Employees’ contributions (member’s required contributions) in accordance with Section 
8.4 of Plan X. Resolution T also provides that the Group B Employees’ contributions, 
although designated as employee contributions will be paid by Employer M in lieu of 
contributions by the Group B Employees. Further, Resolution T provides that a Group B 
Employee will not have the option of choosing to receive the member’s required 
contributions directly, or to have them paid by Employer M to Plan X. 

Further, Section 8.4 of Plan X also meets the requirements of Rev. Rul. 81-35 and 
Rev. Rul. 81-36. Section 8.4 of Plan X provides that Employer M shall pick up each 
Group B Employee’s required contributions. No Group B Employee shall have the 
option of choosing to receive the required contributions directly, or to have paid by 
Employer M to Plan X. A corresponding reduction in the Group B Employee’s salary 
shall be made in the amount of the picked up required contribution. The required 
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contributions, although designated as Group B Employee contributions, are being paid 
by Employer M in lieu of contributions by the Group B Employee. 

Therefore, with respect to your first ruling request, we conclude that the required 
contributions made by the Group B Employees to Plan X that are picked up by 
Employer M pursuant to Section 8.4 of Plan X and Resolution T are picked up 
contributions within the meaning of section 414(h)(2) of the Code and as such will not 
be includible in the gross income of the Group B Employees until such amounts are 
distributed from Plan X to the extent that these amounts represent contributions made 
by Employer M. These amounts will be includible in the gross income of the Group B 
Employees (or their beneficiaries) in the year in such amounts are distributed to the 
extent that they represent amounts contributed by Employer M. 

With respect to your second ruling request, since we have determined that the 
picked up contributions made pursuant to Section 8.4 of Plan X and Resolution T are to 
be treated as employer contributions, we conclude that these contributions are excepted 
from wages as defined in section 3401 (a)(12)(A) of the Code for federal income tax 
withholding purposes. Therefore, no withholding of federal income tax is required in the 
taxable year in which they are contributed to Plan X. 

For purposes of the application of section 414(h)(2) of the Code, it is immaterial 
whether an employer picks up contributions through a reduction in salary, an offset 
against future salary increases, or a combination of both. 

These rulings are based on the assumption that Plan X meets the requirements for 
qualification under section 401 (a) of the Code at the time of the proposed contributions 
and distributions. 

No opinion is expressed as to whether the amounts in question are subject to tax 
under the Federal Insurance Contributions Act. No opinion is expressed as to whether 
the contributions in question are paid pursuant to a “salary reduction agreement” within 
the meaning of section 3121 (v)(l)(B) of the Code. 

This ruling applies, only if the effective date for the commencement of the pick up is 
no earlier than the later of the date Resolution T was signed, or the date the pick up as 
is put into effect. 

This letter ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 61 1O(k)(3) 
of the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. 

A copy of this ruling has been sent to your authorized representatives in accordance 
with a power of attorney on file in this office. 
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If you have any questions, please contact ***, T:EP:RA:T:2 at ***. 

Sincerely yours, 

Joyce E. Floyd 
Manager, Employee Plans 
Technical Group 2 
Tax Exempt and Government Entitles Division 

Enclosures: 
Deleted Copy of the Letter 
Notice 437 


