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LEGEND:

State A:

Plan X:

Plan Y:

Program Z:

Dear

This letter is in response to a request for a ruling letter submitted on your behalf by your
authorized representative on December 5,2000, and modified by correspondence dated March
21, 2002. The requested ruling concerns the applicability of section 415(n) of the Internal
Revenue Code (“Code”) to certain inactive members who are fully vested participants in Plan X
and wish to make voluntary contributions to Plan X in order to purchase Program Z
enhancements. The following facts and representations have been submitted on your behalf:

Plan X is a defined benefit plan established for teachers and administrators of public schools
in State A. Your authorized representative has represented that Plan X is qualified under Code
section 401(a) and is a governmental plan as described in Code section 414(d). Plan X includes
a mandatory employee contribution feature and certain elective contribution features. Each
employer is required to pick up all of the participants’ mandatory contributions. Creditable
service under Plan X is time that an individual has worked as a teacher, administrator or other
State A public employee, and for which the individual has paid or transferred retirement
contributions to Plan X, and also includes certain military service and authorized loaves of
absence.
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State A recently enacted legislation which establishes Program Z. Program Z is an alternative

superannuation retirement benefit program for Plan X participants. Program Z is available for
both active and inactive Plan X participants. An inactive participant is a participant who has
funds on account with Plan X but is not currently making retirement contributions via regular
payroll deductions and is not on an authorized leave of absence. Program Z provides an
enhanced retirement benefit for qualified retired members, increasing the retirement allowance
by an additional two percent for each full year of creditable service in excess of 24 years, up to
the statutory maximum of 80 percent of the participant’s three-year salary average.

Participation in Program Z is mandatory for participants hired on or after July 1,2001, and
such participants will be required to make contributions to Plan X equal to 11 percent of regular
compensation. Any Plan X participant who was a participant before July I, 2001 - including
inactive participants - may irrevocably elect to participate in Program Z on or after January 1,
2001 and before July 1,200l. Any participant of a contributory retirement system who transfers
into Plan X may irrevocably elect to participate in Program Z within 180 days of establishing
participation in such system.

To be eligible for Program Z, a participant must have at least 30 years of creditable service, at
least 20 of which must have been as a participant of Plan X or as a teacher in Plan Y. In
addition, a participant must contribute at the new rate of 11 percent of compensation for at least
five years, or, if retiring within less than five years of July 1, 2001, must pay to Plan X the
equivalent of five years of retirement contributions at 11 percent. For inactive participants who
elect to retire under Program Z, the 11 percent contribution rate is based upon the participant’s
last 12 months of regular compensation, with credit for contributions made during the
participant’s last five years of creditable service.

Based on the foregoing facts and representations, your authorized representative has
requested a ruling that Code section 415(n) is applicable to inactive participants of Plan X who
are fully vested participants in Plan X and seek to make voluntary contributions to Plan X in
order to purchase Program Z enhancements.

Code section 415(n)(l) provides in general that, if an employee makes one or more
contributions to a defined benefit governmental plan (within the meaning of section 414(d)) to
purchase pemlissive  service credit under such plan, then the requirements of this section shall be
treated as met only if certain requirements pertaining to the section 415 limits on annual
additions are met.

Code section 415(n)(3)(A)  states that, for purposes of this subsection, the term “permissive
service credit” means service credit (i) recognized by the governmental plan for purposes of
calculating a participant’s benefit under the plan, (ii) which such participant has not received
under such governmental plan, and (iii) which such participant may receive only by making a
voluntary additional contribution, in an amount determined under such govcmmental  plan, which
does not exceed the amount necessary to fund the benctit attributable to such service credit.
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Under Code section 415(n)(3)(A)(“)II , a govermnental plan participant can not purchase credit
for service in the plan under which he has already received that service. Thus, Code section
415(n) operates only in situations where credit has not been provided by the plan to the employee
for a period of service. In the present situation, Plan X and Program Z constitute two benefit
structures in one plan because the factor used to determine which benefit structure is applicable
to a participant is the participant’s hire date. Accordingly, the plan has already provided service
credit for the benefit that is provided by Program Z. Furthermore, the present situation involves
inactive participants.

Therefore, with respect to your requested ruling, we conclude that Code section 415(n) is not
applicable to inactive participants of Plan X who are fully vested participants in Plan X and seek
to make voluntary contributions to Plan X in order to purchase Program Z enhancements.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the Code
provides that it may not be used or cited by others as precedent.

A copy of this ruling letter has been sent to your authorized representative in accordance with
a power of attorney on file with this office.

If you have any questions, please contact

Sincerely yours,

Frances V. Sloan, Manager
Employee Plans Technical Branch 3
Tax Exempt and Government Entities Division

Enclosures
Notice 437
Deleted copy of ruling letter


