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Dear

This is in response to your letter dated May 4, 2001, in which a ruling was
requested concerning the generation-skipping transfer tax consequences of a proposed
modification of Trust.

Decedent died testate on Date 1, survived by his three children, Child 1, Child 2,
and Child 3. Under Decedent’s will, dated Date 2, Decedent established a
testamentary Trust for the primary benefit of Child 3 and Child 3's children. The
trustees are required to pay the Trust income quarterly to Child 3 for life. The will
further provides:

| also appoint [Child 1] and [Child 2] be appointed trustees of the trust of
[Child 3] without bond and make any distribution of the Principal as they
think proper and necessary for the comfort of her or her children. At the
death of [Child 3] the trust fund will pass on to her children and the same
trustees will continue to handle the trust for the children until they think
time is proper to pay the trust fund to the children or any part thereof.
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Section 55-19.4 of the 1950 Code of State, as amended, provides that upon the
petition of the trustee or a beneficiary of a trust, in the circuit court in which the trustee
gualified, such circuit court may, for good cause shown, modify a trust in any manner or
terminate the trust and order distribution of the trust property.

Child 3, age 73, has two children, ages 39 and 42. A State court order has
determined that the reference in the will to Child 3’s children does not include adopted
children and refers only to her two natural children. Therefore, the court has
determined that Child 3's two children have vested remainders in the trust. The current
trustees, Child 1 and Child 2, of trust, in a petition filed with the court, stated that they
would exercise the powers conferred upon them under the will to distribute the trust
assets outright in equal shares to Child 3’s children if Child 3 was deceased.

Therefore, a State court has approved a modification of the Trust under which
the Trust is to be terminated and the assets transferred to a new inter irrevocable inter
vivos trust with Child 3 as trustee. The terms of Trust and of the new trust are to be
identical except that (1) under the new trust the power of any beneficiary surviving as
trustee to distribute trust principal to himself or herself shall be exercisable only for his
or her health, education, and support, as provided in 8 64.1-67.2 of the 1950 Code of
State, as amended, (ii) the assets of the new trust, upon Child 3’s death, will be
distributed equally to Child 3's two children, or the estate of a deceased child, and (iii)
the current trustees will be discharged and Child 3 will be appointed as the trustee of
the new trust. The court determined that this modification was a proper construction of
the provisions of the will on the basis of applicable State law and the position taken by
the trustees, i.e., that they would exercise the powers conferred upon them under the
will to distribute Trust assets outright in equal shares to the children if Child 3 were
deceased. The order was issued Date 3.

In the present case, Trust was irrevocable on September 25, 1985 and no
additions, actual or constructive, have been made to Trust after that date. You have
requested the following rulings:

I. That the proposed distribution of Trust's assets to the new trust will not cause Trust,
the new trust, or any beneficiary to recognize gain or loss under 88 61 and 1001 of the
Internal Revenue Code.

2. That each asset transferred to the new trust from Trust will have the same basis and
holding period under 88 1015 and 1223 in the hands of the new trust as each asset had
at the time of the transfer.

3. That the proposed modifications and construction do not cause Trust to lose its
exempt status under § 2601.

4. That the beneficiaries of Trust or the new trust have not made a gift as a result of
the proposed modifications and construction of Trust and the assets of Trust and the
successor trust will not be includible in the gross estate of Child 3 under § 2041.
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Ruling Request 1 and 2

Section 61(a)(3) provides that gross income includes gains derived from dealings
in property.

Section 1001(a) provides that the gain from the sale or other disposition of
property will be the excess of the amount realized from the sale over the adjusted basis
provided in § 1011 for determining gain, and the loss will be the excess of the adjusted
basis provided in such section for determining loss over the amount realized.

Section 1.1001-1(a) of the Income Tax Regulations provides that except as
otherwise provided in subtitle A of the Code, the gain or loss realized from the
conversion of property into cash, or from the exchange of property for other property
differing materially either in kind or in extent, is treated as income or as loss sustained.

An exchange of property results in the realization of gain or loss under § 1001 if
the properties exchanged are materially different. Cottage Savings Ass'n v.
Commissioner, 499 U.S. 554 (1991). There is a material difference when the exchange
properties embody legal entitlements "different in kind or extent" or if they confer
"different rights and powers.” 499 U.S. at 565.

In Rev. Rul. 69-486, 1969-2 C.B. 159, a non-pro rata distribution of trust property
was made in kind by the trustee, although the trust instrument and local law did not give
the trustee authority to make a non-pro rata distribution of property in kind. The
distribution was effected as a result of a mutual agreement among the trustees and the
beneficiaries. Because neither the trust instrument nor local law conveyed authority to
the trustee to make a non-pro rata distribution, Rev. Rul. 69-486 holds that the
transaction was equivalent to a pro rata distribution followed by an exchange between
the beneficiaries and was subject to the provisions of 8§ 1001 and 1002.

Here the original trust instrument conveys authority to the trustees to make any
distribution of the principal as they think proper and necessary for the comfort of Child 3
or her children. Therefore, a modification of Trust under which one-half of the assets
go to each child of Child 3 upon the death of Child 3 is within the authority of the
original trust instrument, and does not constitute an exchange within the meaning of 8§
1001. Similarly, the restriction of the power of any beneficiary serving as trustee to
distribute trust principal to himself or herself only for his or her health, education, and
support, as provided in § 64.1-67.2 of the 1950 Code of State, as amended, is within
the authority of the original trust instrument, and does not constitute an exchange within
the meaning of § 1001.

Based on the information submitted and the representations made in the ruling
request, the beneficiaries will possess the same interests before and after the trust
modification. Therefore, under Cottage Savings Ass’n v. Commissioner, 499 U.S. 554
(1991), any properties exchanged are not materially different, and there is no realization
of gain or loss. Accordingly, the proposed distribution of Trust’s assets to the new trust
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does not cause Trust, the new trust, or any beneficiary to recognize gain or loss under
8§ 61 and 1001.

Section 1015(b) provides that if property is acquired after December 31, 1920, by
a transfer in trust (other than by a transfer in trust by gift, bequest, or devise), the basis
is the same as it would be in the hands of the grantor increased in the amount of gain
or decreased in the amount of loss recognized to the grantor on the transfer under the
law applicable to the year in which the transfer is made.

Section 1.1015-2(a)(1) provides that in the case of property acquired after
December 31, 1920, by transfer in trust (other than by transfer in trust by gift, bequest,
or devise) the basis of property so acquired is the same as it would be in the hands of
the grantor increased in the amount of gain or decreased in the amount of loss
recognized to the grantor on the transfer under the law applicable to the year in which
the transfer was made. If the taxpayer acquired the property by transfer in trust, this
basis applies whether the property be in the hands of the trustee, or the beneficiary,
and whether acquired prior to termination of the trust and distribution of the property, or
thereafter.

Section 1223(2) provides that, in determining the period for which the taxpayer
has held property however acquired, there shall be included the period for which the
property was held by any other person, if such property has, for the purpose of
determining gain or loss from a sale or exchange, the same basis in whole or in part in
the taxpayer’s hands as it would have in the hands of such other person.

Accordingly, we conclude that the basis of the assets in the new trust will be
same as the basis of those assets in Trust before the transfer. In addition, we conclude
under § 1223(2) the new trust’s holding period for an asset transferred to it by Trust will
include Trust’s holding period for the asset at the time of the transfer.

Ruling Request 3

Section 2601 imposes a tax on every generation-skipping transfer made by a
transferor to a skip person.

Under § 1433(a) of the Tax Reform Act of 1986, the generation-skipping transfer
tax is generally applicable to generation-skipping transfers made after October 22,
1986. However, under § 1433(b)(2)(A) of the Tax Reform Act and § 26.2601-1(b)(1)(i)
of the Generation-Skipping Transfer Tax Regulations, the tax does not apply to any
generation-skipping transfer from a trust, if the trust was irrevocable on September 25,
1985, and no addition (actual or constructive) was made to the trust after that date.
Under § 26.2601-1(b)(1)(ii), any trust in existence on September 25, 1985, will be
considered irrevocable unless the settlor had a power that would have caused inclusion
of the trust in his or her gross estate under 8 2038 or 2042, if the settlor had died on
September 25, 1985.
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Section 26.2601-1(b)(4)(i) provides rules for determining when a modification,
judicial construction, settlement agreement, or trustee action with respect to a trust that
Is exempt from the generation-skipping transfer tax will not cause the trust to lose its
exempt status. The regulation provides that the rules contained in the paragraph are
applicable only for purposes of determining whether an exempt trust retains its exempt
status for generation-skipping transfer tax purposes. The rules do not apply in
determining, for example, whether the transaction results in a gift subject to gift tax, or
may cause the trust to be included in the gross estate of a beneficiary, or may result in
the realization of capital gain for purposes of § 1001.

Section 26.2601-1(b)(4)(i))(D)(1) and (2) provides that a modification will not
cause an exempt trust to be subject to the provisions of chapter 13, if the modification
does not shift a beneficial interest in the trust to any beneficiary who occupies a lower
generation (as defined in 8 2651) than the person or persons who held the beneficial
interest prior to the modification, and the modification does not extend the time for
vesting of any beneficial interest in the trust beyond the period provided for in the
original trust. A modification will not result in the shift of a beneficial interest to a lower
generation beneficiary if the modification does not result in an increase in the amount of
a GST transfer or the creation of a new GST transfer.

In the present case, the proposed modifications and construction of Trust will not
result in a shift of any beneficial interest in Trust to any beneficiary who occupies a
generation lower than the persons holding the beneficial interests prior to modification.
Further, the proposed modification will not extend the time for vesting of any beneficial
interest in the Trust beyond the period provided for in Trust. Accordingly, based on the
facts submitted and the representations made, the proposed modification will not cause
Trust or the new trust to lose its exempt status for purposes of the generation-skipping
transfer tax under § 2601.

Ruling Request 4

Section 2501(a)(1) imposes a gift tax on the transfer of property by gift. Section
2511(a) provides that the gift tax shall apply whether the transfer is in trust or otherwise,
whether the gift is direct or indirect, and whether the property is real or personal,
tangible or intangible.

Section 2041(a)(2) provides that the value of the gross estate shall include the
value of all property to the extent of any property with respect to which the decedent
has at the time of death a general power of appointment created after October 21,
1942, or with respect to which the decedent has at any time exercised or released such
a power of appointment by a disposition that is of such nature that if it were a transfer of
property owned by the decedent, such property would be includible in the decedent's
gross estate under 88 2035 to 2038, inclusive.

Section 2041(b)(1)(A) provides that a general power of appointment is a power
that is exercisable in favor of the decedent, his estate, his creditors, or the creditors of
his estate; however, a power to consume, invade, or appropriate property for the benefit
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of the decedent that is limited by an ascertainable standard relating to the health,
education, support, or maintenance of the decedent is not deemed to be a general
power of appointment.

Section 2041(b)(2) provides that the lapse of a power of appointment created
after October 21, 1942, is considered a release of the power.

In the present case, as construed by the State court, each beneficiary has the
same interest before and after the transfer to the new trust. Accordingly, the
beneficiaries of Trust or the new trust have not made a gift as a result of the proposed
modifications and construction. In addition, the assets of Trust are not included in the
gross estate of Child 3 because only the trustees, not Child 3, who was not a trustee,
possessed the power to distribute principal to Child 3. Furthermore, as trustee of the
new trust, any discretion to distribute corpus to herself is limited by an ascertainable
standard and is not a general power of appointment. Accordingly, the assets of the
new trust will not be includible in the gross estate of Child 3.

The ruling contained in this letter is based upon information and representations
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed
by an appropriate party. While this office has not verified any of the material submitted
in support of the request for the ruling, it is subject to verification on examination.

Except as specifically ruled herein, we express no opinion on the federal tax
consequences of the transaction under the cited provisions or under any other
provisions of the Code.

The ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely yours,

Lorraine E. Gardner

Assistant to the Branch Chief, Branch 4
Office of Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)

Enclosure
Copy for section 6110 purposes
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