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Dear Sir or Madam:

This is in reply to your letter of February 9,2001,  as modified by your letter of May 16,
2001, concerning the proposed transfer by Y and Z of all of their assets to X pursuant to section
507(b)(2) of the internal Revenue Code.

X. Y and Z have all been recognized as exempt under section 501 (c)(3) of the Code and
are private foundations within the meaning of section 509(a).

The submitted information establishes that there is substantial overlap in the charitable
objectives and activities of the three organizations. In addition, there is substantial overlap among
their officers and directors. It has been represented that consolidation of these three
organizations into a single entity would enable X to focus more of its energies upon accomplishing
the charitable objectives of the organizations and otherwise streamline the overall conduct of their
charitable activities. Pursuant to the merger Y and 2 will transfer all of their assets and liabilities,
including all outstanding grant obligations, to X. After the merger and transfer of assets, Y and Z
intend to notify the Internal Revenue Service of their intent to terminate their tax exempt status
pursuant to the provisions of section 507(a)(l) of the Code.

The following rulings have been requested:
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1. The transfers will not adversely affect x’s exemption from federal income taxation
under Code section 501(c)(3).

2. The transfers will constitute a transfer of assets described in Code section 507(b)(2);

3. Because notice of termination pursuant to Code section 507(a)(l) will not be given,
the transfers will not constitute a termination of the status as private foundations of Y
and Z, and the merger will not cause X, Y or Z to be subject to the tax imposed by
Code section 507(c).

4. Because X, Y and Z are effectively controlled by the same persons, X will be treated
as Y and Z for purposes of Chapter 42 of the Code and Code sections 507 through
509.

5. Because X will be treated as Y and Z for purposes of Code section 4942, X will
succeed to Y and Z’s distribution requirements under Code section 4942 and may
reduce the amount of its required distributions by the excess qualifying distributions,
if any, of either Y and Z as such distributions are defined in Code section 4942(i) and
the accompanying regulations.

6. The amount of qualifying distributions to be made by X in connection with the assets
of Y and Z will be computed based upon the portions of the year for which X and Y
and Z, respectively, held those assets.

7. The transfers will not result in the imposition of net investment income tax under
Code section4940(a).

8. The transfers will not constitute acts of self-dealing under Code section 4941.

9. The transfers will not constitute taxable expenditures under Code section 4945(d)(4)
or (d)(5), and Y and Z (through X or otherwise) need not exercise expenditure
responsibility with respect to the assets transferred.

10. X’s reasonable and necessary legal, accounting, and other administrative
expenditures, incurred in connection with this ruling request, the transfers, and the
merger, will constitute qualifying distributions under Code section 4942(g)(l)(A) and
will not be taxable expenditures under Code section 4945(d)(5).

Section 501 (c)(3) of the Code provides for the exemption from federal income tax of
nonprofit organizations organized and operated exclusively for charitable and/or other exempt
purposes stated in that section.

Section 509(a) of the Code provides that certain organizations exempt from federal
income tax under section 501 (c)(3) of the Code are private foundations subject to the provisions
of Chapter 42 of the Code.
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Section 507(a)(l) of the Code and section 1.507-I (b)(l) of the Income Tax Regulations
provide that a private foundation may voluntarily terminate its private foundation status by
submitting to the Internal Revenue Service a statement of its intention to voluntarily terminate its
private foundation status pursuant to section 507(a)(l) and by paying any tenination tax under
section 507(c) of the Code.

Section 507(b)(2) of the Code concerns the transfer of assets by one private foundation to
one or more other private foundations, and provides that each transferee private foundation shall
not be treated as a newly created organization.

Section 507(c) of the Code imposes an excise tax on a private foundation which voluntarily
terminates its private foundation status under section 507(a)(l). This section 507(c) tax is equal
to the lower of: (a) the aggregate tax benefits that have resulted from the private foundation’s
exempt status under section 501 (c)(3) or (b) the value of the net assets of the private foundation.

Section 4940(a) of the Code imposes an excise tax on certain investment income of a
private foundation.

Section 4940(c)(l) of the Code defines the net investment income of a private foundation
as the amount by which the sum of the gross investment income and the capital gain net income
exceeds the deductions allowed under section 4940(c)(3).

Section 4940(c)(2)  of the Code defines the gross investment income as the amount of
inwme from interest, dividends, rents, payments with respect to securities loans and royalties.

Section 4941(a) of the Code imposes an excise tax on any act of self-dealing between a
private foundation and any of its disqualified persons under section 4946 of the Code.

Section 4941 (d)(l)(E) of the Code provides that the term self-dealing includes any direct or
indirect transfer to, or use by or for the benefit of a disqualified person of the inwme or assets of a
private foundation.

Section 4942(a) of the Code requires that a private foundation must expend annual
qualifying distributions under section 4942(g) of the Code for the conduct of exempt purposes.

Section 4942(d) of the Code defines the term distributable amount as the amount equal to
the sum of the minimum investment return, plus certain other amounts reduced by the sum of the
taxes imposed on such private foundation for the taxable year under subtitle A and section 4940.

Section 4942(g)(l)(A) of the Code provides that the term qualifying distribution means any
amount (including that portion of reasonable and necessary administrative expenses) paid to
accomplish one or more purposes described in section 170(c)(2)(B)  other than a contribution to
either: (i) an organization controlled by the transferor or by one or more of the transferor’s
disqualified persons, or (ii) any private foundation which is not an operating foundation under
section 4942(j)(3).
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Section 4942(g)(3) of the Code requires that a transferor private foundation, in order to
have a qualifying distribution for its grant to another private foundation, must have adequate
records, as required by section 4942(g)(3)(B), to show that its transferee foundation, in fact,
subsequently made qualifying distributions that were equal to the amount of the transfer received
and that were paid out of the transferee’s own corpus within the meaning of section 4942(h). Such
transferee foundation’s qualifying distributions must be expended before the close of the
transferee’s first tax year after the transferee’s tax year in which it receives the transfer.

Section 4945(a) of the Code imposes excise tax on any private foundation’s making of a
taxable expenditure under section 4945(d).

Section 4945(d)(4) of the Code requires that, in order to avoid making a taxable
expenditure, a transferor private foundation must exercise expenditure responsibility under section
4945(h) on its grants to another private foundation.

Section 4945(d)(5) of the Code provides that the term “taxable expenditure” includes any
amount paid or incurred by a private foundation for any purpose other than one specified in
section 170(c)(2)(B).

Section 4945(h) of the Code defines expenditure responsibility in terms of the grantor
private foundation requiring pre-grant and post-grant reports from the grantee private foundation
on its uses of the grant.

Section 4946(a)(l)(B) of the Code defines the term disqualified person as including a
foundation manager as that term is described in section 4946(a)(b)(l).

Section 1.507-l(a)  of the regulations provides, in general, that the status of any organization
as a private foundation shall be terminated only if such organization notifies the district director of
its intent to accomplish such termination.

Section 1.507-l(b)(6)  of the regulations provides that if a private foundation transfers all or
part of its assets to one or more other private foundations pursuant to a transfer described in
section 507(b)(2) and section 1.507-3(c)  such transferor foundation will not have terminated its
private foundation status under section 507(a)(l).

Sections 1.507-I (b)(7) and 1.507-3(d) of the regulations provide that a transferor
foundation’s transfer of assets under section 507(b)(2) of the Code will not constitute a termination
of the transferor foundation’s private foundation status under section 509(a).

Section 1.507-3(a)(l)  of the regulations indicates that, in a transfer of assets from one
private foundation to one or more private foundations pursuant to a reorganization, each
transferee private foundation shall not be treated as a newly created organization, but shall
succeed to the transferor’s aggregate tax benefits under section 507(d) of the Code.

Section 1.507-3(a)(5) of the regulations indicates that a transferor private foundation is
required to meet its charitable distribution requirements under section 4942 of the Code, even for



any tax year in which it makes a transfer of its assets to another private foundation pursuant to
section 507(b)(2) of the Code.

Section 1.507-3(a)(7) of the regulations provides that, where a private foundation has
transferred all of its assets to another private foundation in a transfer under section 507(b)(2) of
the Code, it is not required to exercise expenditure responsibility under section 4945(h) of the
Code with respect to such transfer.

Section 1.507-3(a)(8) of the regulations provides that certain tax provisions will carry over
to a transferee private foundation that receives a transfer of assets from another private
foundation pursuant to section 507(b)(2) of the Code.

Section 1.507-3(a)(9)(i)  of the regulations indicates that, if a transferor private foundation
transfers assets to one or more private foundations, which are effectively wntrolledwithin  the
meaning of section 1.482-lA(a)(3)  of the regulations, directly or indirectly, by the same person or
persons who effectively control the transferor private foundation, each transferee foundation will
be treated as if it were the transferor foundation, for purposes of sections 4940 through 4948 and
sections 507 through 509 of the Code. Each transferee is treated as its transferor in the
proportion which the fair market value of the transferor’s assets transferred to it bears to the fair
market value of all of the assets of the transferor immediately before the transfer.

Section 1.507-3(a)(9)(ii)  of the regulations provides that a transfer of assets under section
507(b)(2) of the Code does not relieve the transferor private foundation from filing its own final tax
year return as required by section 6043(b) of the Code.

Section 1.507-3(c)(l)  of the regulations indicates that a transfer under section 507(b)(2) of
the Code includes a transfer of assets from one private foundation to one or more other private
foundations pursuant to any reorganization, including a significant disposition of 25% or more of
the transferor foundation’s assets.

Section 1.5074(b)  of the regulations provides that the tax on termination of private
foundation status under section 507(c) of the Code does not apply to a transfer of assets under
section 507(b)(2) of the Code.

Section 53.4945-6(c)(3) of the Foundation and Similar Excise Tax Regulations allows a
private foundation to transfer its assets to exempt organizations under section 501(c)(3)  of the
Code, including private foundations, pursuant to section 507(b)(2) of the Code, without the
transfers being taxable expenditures under section 4945 of the Code.

Section 53.4946-1(a)(8) of the regulations provides that, for purposes of self-dealing under
section 4941 of the Code, an exempt organization under section 501(c)(3)  of the Code is not a
disqualified person.

Revenue Ruling 78-387, 1978-2 CR. 270, describes the carry-over of a transferor private
foundation’s excess qualifying distributions under section 4942(i) of the Code where the transferor
and the transferee foundations are controlled by the same persons under section 1.507-3(a)(9)(i)
of the regulations. Under that regulation, the transferee is treated as the transferor so that the
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transferee can reduce its own distributable amount under section 4942 by the amount, if any, of
the transferors excess qualifying distributions under section 4942(i).

The submitted information establishes that X, Y and Z are exempt under section 501(c)(3)
and private foundations within the meaning of section 509(a) of the Code. Y and Z propose to
transfer all their assets to X. X will continue to carry on the same charitable program that X, Y and
Z previously carried on. X, Y and Z are controlled by the same persons. As the successor to
Yand Z, the transitional and other rules regarding Chapter 42 of the Code set forth in section
1.507-3(a)(8)(ii)(a)  through (g) apply to X. After Y and Z have transferred all their assets to X, they
will notify the Service that they are voluntarily terminating their status as a private foundation.

Based on the information submitted we rule that:

1. The transfers will not adversely affect X’s exemption from federal income taxation
under Code section 501(c)(3).

2. The transfers will constitute a transfer of assets described in Code section 507(b)(2);

3. .Because  notice of termination pursuant to Code section 507(a)(l) will not be given,
the transfers will not constitute a termination of the status as private foundations of
and Z, and the merger will not cause X, Y or Z to be subject to the tax imposed by
Code section 507(c).

4. Because X, Y and Z are effectively controlled by the same persons, X will be treated
as Y and Z for purposes of Chapter 42 of the Code and Code sections 507 through
509.

5. Because X will be treated as Y and Z for purposes of Code section 4942, X will
succeed to Y and Z’s distribution requirements under Code section 4942 and may
reduce the amount of its required distributions by the excess qualifying distributions,
if any, of either Y and Z as such distributions are defined in Code section 4942(i) and
the accompanying regulations.

6. The amount of qualifying distributions to be made by X in connection with the assets
of Y and Z will be computed based upon the portions of the year for which X and Y
and Z, respectively, held those assets.

7. The transfers will not result in the imposition of net investment inwme tax under
Code section 4940(a).

8. The transfers will not constitute acts of self-dealing under Code section 4941.

9. The transfers will not constitute taxable expenditures under Code section 4945(d)(4)
or (d)(5), and Y and Z (through X or otherwise) need not exercise expenditure
responsibility with respect to the assets transferred.

IO. X’s reasonable and necessary legal, accounting, and other administrative



expenditures, incurred in connection with this ruling request, the transfers, and the
merger, will constitute qualifying distributions under Code section 4942(g)(l)(A) and
will not be taxable expenditures under Code section 4945(d)(5).

Because this ruling letter could  help to resolve any questions, please keep it in your
permanent records, and include a copy in your next annual return.

This ruling letter is directed only to the organizations that requested it. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that this ruling letter may not be used or cited as precedent.

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and
telephone number are shown in the heading of this letter. For other matters, including questions
concerning reporting requirements, please contact the Ohio TE/GE  Customer Service Office.

Sin erel
\ Y

,

Manager, Exempt Organizations
Technical Group 2
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