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Dear          :

This letter responds to your letter dated February 24, 2000,
and subsequent correspondence, submitted on behalf of A and B,
the grantors and trustees of Trust, requesting certain rulings
under the Internal Revenue Code.

The information submitted states that A and B established
Trust on D1.  A and B represent that Trust was intended to
qualify as a charitable remainder unitrust under § 664.

Section 1.01(p) of Trust provides that the term "Trust
income" refers to the income generated by the Trust assets,
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determined by the trustee in accordance with generally accepted
fiduciary accounting principles, except that the following items
shall in no event be deemed Trust income:  (i) extraordinary
dividends or taxable stock dividends which the trustee, acting in
good faith, determines to be allocable to principal;  (ii) stock
splits;  and (iii) gains from the sale, exchange, or other
disposition of any Trust asset.

Section 1.01(v) provides that, with respect to any Trust
year, the "unitrust amount" is an amount equal to the lesser of
(i) the Trust income for such Trust; or (ii) x percent of the net
fair market value of the Trust assets.

Section 1.04 provides that Trust is irrevocable in all
respects, and neither A nor B, nor any other person or
organization, including the trustee, shall have the power during
the Trust term to alter, amend, or revoke any of the provisions
of Trust or to appropriate the Trust assets or the income
therefrom in violation of the provisions of Trust, except that
(a) the trustee, in its discretion as a fiduciary of the trust,
may amend Trust to comply fully with the requirements of 
§ 664 and § 1.664-1 and 1.664-3 of the Income Tax Regulations;
(b) A and B reserve to themselves the limited power of
revocation/termination set forth in § 2.04; and (c) A and B
reserve to themselves the power to amend § 4.01 solely for the
purpose of:  (i) adding thereto the names of additional qualified
charities who shall be entitled to receive distribution of
amounts from Trust as of or subsequent to the Trust termination
date, (ii) deleting therefrom the names of those designated
charities who shall no longer be entitled to receive distribution
of any amounts from Trust as of or subsequent to the Trust
termination date (provided there is at all times at least one
qualified charity designated to receive distribution amounts),
and (iii) altering the amount of any such distribution payable to
a designated qualified charity.

Section 2.01 provided, prior to the Amendment, that (a)
during each taxable year, the trustee shall pay the unitrust
amount applicable to such taxable year to the following persons,
which unitrust amount shall be allocated between and among such
persons in the following proportions:  (i) to A and B, 100
percent of the applicable unitrust amount, for and during their
respective lifetimes;  (ii) following the death of A and B, to A
and B’s named nieces and nephews, in equal shares, per stirpes,
100 percent of the applicable unitrust amount, for a period of
twenty years.  Upon the death of a unitrust recipient, the share
of the unitrust amount allocable to that deceased unitrust
recipient shall be paid to the unitrust recipients then living,
to be divided among them, pro rata, according to the ratio which
each of their respective shares of the unitrust amount (as in
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effect just after the death of the unitrust recipient whose share
is being divided) bears to the total unitrust amount.

Section 2.04 provides that (a) A and B thereby reserve to
themselves the power to revoke or terminate the interest of any
unitrust recipient which is not a qualified charity and (b) this
reserved power shall be exercisable by A or B only by a specific
reference in a last will and testament to the exercise of such
power.

Section 4.01 provides that upon the occurrence of the Trust
termination date, or not later than the expiration of a
reasonable period of time commencing on the Trust termination
date, the trustee shall distribute all the Trust assets and any
accumulated income therefrom, in final liquidation of the Trust,
to named qualified charities, in equal proportions.

Subsequent to the establishment of Trust, A and B discovered
that the unitrust payment provisions of § 2.01 did not satisfy
the requirements of § 664 and the regulations thereunder.  On D2,
A and B executed Amendment to Trust.

Section 2.01(a)(i) of Trust, as altered by Amendment,
provides that during each taxable year, the trustee shall pay the
unitrust amount applicable to such taxable year to the following
persons, which unitrust amount shall be allocated between and
among such persons in the following proportions:  to A and B, 100
percent of the applicable unitrust amount, for and during their
respective lifetimes.  However, should both of the named unitrust
recipients decease prior to the expiration of twenty years from
the date of the inception of said unitrust, 100 percent of the
unitrust amount shall be paid to named individual beneficiaries,
in equal shares, per stirpes, until the expiration of said twenty
year period.

In the Year 1, Year 2, Year 3, Year 4, and Year 5 Trust
taxable years, A and B mistakenly paid themselves, as current
Trust beneficiaries, a unitrust amount equal to x percent of the
fair market value of the Trust assets, rather than the lesser of
such amount or the Trust income for the year, as required by 
§ 1.01(v).  These distributions were comprised of all of the
ordinary income and some of the principal of Trust for each of
those years.  Trust realized capital gains during one or more of
those years from the sale of Trust assets, and A and B treated
the principal distributions received as carrying out a portion of
capital gains under the tier method of accounting for CRUTs.

A and B request a ruling that Trust is eligible for a
"qualified reformation" pursuant to §§ 2522(c)(4) and 2055(e)(3)
to perfect the qualification of Trust as a charitable remainder
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unitrust as described in § 664.  Alternatively, if Trust is not
eligible for a qualified reformation, A and B request a ruling
that the contribution of property to Trust did not constitute a
completed gift to any person or organization for federal gift tax
purposes.

RULING 1

Section 664(d)(2)(A) provides that a charitable remainder
unitrust is a trust from which a fixed percentage (which is not
less than 5 percent) of the net fair market value of its assets,
valued annually, is to be paid not less often than annually, to
one or more persons (at least one of which is not an organization
described in § 170(c) and, in the case of individuals, only to an
individual who is living at the time of the creation of the
trust) for a term of years (not in excess of 20 years) or for the
life or lives of the individual or individuals.

Section 1.664-1(a)(4) provides that in order for a trust to
be a charitable remainder trust, it must meet the definition of
and function exclusively as a charitable remainder trust from the
creation of the trust.
                                   

Section 2522(c) provides that in the case of property
transferred in trust for the benefit of both charitable and
noncharitable beneficiaries, no deduction for gift tax purposes
is allowed for a contribution of a remainder interest to a
charitable organization unless the remainder interest is in a
trust that is a charitable remainder annuity trust or a
charitable remainder unitrust (described in § 664) or a pooled
income fund (described in § 642(c)(5)).                           
                                                    

Section 2522(c)(4)(A) provides that a deduction is allowed
under § 2522(a) in respect of any qualified reformation (within
the meaning of § 2055(e)(3)(B)).  Section 2522(c)(4)(B) provides
that for purposes of § 2522(c)(4), rules similar to the rules of
§ 2055(e)(3) shall apply.            
                                     

Section 2055(e)(3)(B) defines the term "qualified
reformation" to mean a change of a governing instrument by
reformation, amendment, construction, or otherwise that changes a 
reformable interest into a qualified interest but only if --      
                                                                  

    (i) any difference between --                       
                                                        
    (I) the actuarial value (determined as of the date
of the decedent's death) of the qualified interest, and 

    (II) the actuarial value (as so determined) of the
reformable interest, does not exceed 5 percent of the
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actuarial value (as so determined) of the reformable
interest,                                    

    (ii) in the case of --                              
                                           
    (I) a charitable remainder interest, the
nonremainder interest (before and after the qualified
reformation) terminated at the same time, or            
                                                      
    (II) any other interest, the reformable interest
and the qualified interest are for the same period, and 
                                            
    (iii) such change is effective as of the date of
the decedent’s death. 

A nonremainder interest (before reformation) for a term
of years in excess of 20 years shall be treated as
satisfying subclause (I) of clause (ii) if such
interest (after reformation) is for a term of 20 years. 
                                                       
Section 2055(e)(3)(C)(i) defines the term "reformable

interest" to mean any interest for which a deduction would be
allowable under § 2055(a) at the time of the decedent's death but
for the rules of § 2055(e)(2).  

Under § 2055(e)(3)(C)(ii) the term "reformable interest"
does not include any interest unless, before the remainder vests
in possession, all payments to persons other than an organization
described in § 2055(a) are expressed either in specified dollar
amounts or a fixed percentage of the fair market value of the
property.  

Section 2055(e)(3)(C)(iii)(I) provides, however, that 
§ 2055(e)(3)(C)(ii) shall not apply to any interest if a judicial
proceeding is commenced to change such interest into a qualified
interest not later than the 90th day after the last date
(including extensions) for filing an estate tax return, if an
estate tax return is required to be filed.  

Section 2055(e)(3)(D) defines a "qualified interest" as an
interest for which a deduction is allowable under § 2055(a).  

The legislative history underlying § 2055(e)(3) makes clear
that the principles of that section are applicable to inter vivos
trusts and  that in order to be a qualified reformation, the
reformation of an inter vivos trust must be retroactive to the
date of the trust's creation.  See H.R. Rep. No. 432, 98th Cong.,
2nd Sess. 1516 (1984). 
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In the present case, the D2 Amendment of Trust did not
constitute a qualified reformation under § 2055(e)(3).  After the
D2 Amendment, the difference between the actuarial value
(determined as of the date of the initial transfer) of the
qualified interest, and the actuarial value (as so determined) of
the reformable interest, exceeded 5 percent of the actuarial
value (as so determined) of the reformable interest. 
Accordingly, the Amendment did not satisfy the requirements of 
§ 2055(e)(3)(B)(i).  Furthermore, after the D2 Amendment, the
nonremainder interest (before and after the reformation) did not
terminate at the same time as required in § 2055(e)(3)(B)(ii)(I). 
With regard to a proposed future reformation, we note that the
requirements of § 2055(e)(3)(B)(ii)(I) would still not be
satisfied.  Accordingly, we conclude that Trust initially failed
to qualify as a CRUT, that the D2 Amendment failed to qualify
Trust as a CRUT, and that any future reformation would not
constitute a qualified reformation under § 2055(e)(3) that would
qualify Trust as a CRUT.

RULING 2

Section 2501 of the Code imposes a tax on the transfer of
property by gift by an individual.  Section 2511 provides that 
the tax applies whether the transfer is in trust or otherwise,
whether the gift is direct or indirect, and whether the property
is real or personal, tangible or intangible.  

Section 25.2511-2(b) of the Gift Tax Regulations provides
that a gift is complete when the donor has so parted with
dominion and control as to leave in the donor no power to change
the property's disposition, whether for the donor's own benefit
or for the benefit of another.  Section 25.2511-2(b) further
provides that if the donor reserves any power over the property's
disposition, the gift may be wholly or partially incomplete. 
Section 25.2511-2(c) provides that a gift is incomplete if a
reserved power gives the donor the power to name new
beneficiaries or to change the interests of the beneficiaries as
between themselves unless the power is a fiduciary power limited
by a fixed or ascertainable standard.  

In the present situation, under Trust, A and B have retained
the power to revoke, by will, the unitrust interests of any named
noncharitable beneficiaries.  Accordingly, the transfer to the
unitrust beneficiaries is not a completed gift for gift tax
purposes under § 25.2511-2(c).  See also, Rev. Rul. 79-243, 1979-
2 C.B. 343.  In addition, A and B have also retained the power to
add or delete charitable beneficiaries and the power to change
the amount payable to a named charitable beneficiary.  In view of
these retained powers, the transfer to the remainder
beneficiaries is also an incomplete gift under § 25.2511-2(c). 
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Cf. Rev. Rul. 77-275, 1977-2 C.B. 346, illustrating that a
retained power to designate charitable beneficiaries of a trust
renders the transfer to charity incomplete for gift tax purposes.

Except as specifically set forth above, no opinion is
expressed or implied as to the federal income tax consequences of
the transactions described above under any other provision of the
Code.

This ruling is directed only to the taxpayer on whose behalf
it was requested.  Section 6110(k)(3) provides that it may not be
used or cited as precedent.  Pursuant to a power of attorney on
file with this office, copies of this letter are being sent to A
and B and to their other authorized representative.

   Sincerely yours,
      J. THOMAS HINES

   Chief, Branch 2
   Office of the Associate Chief Counsel
   (Passthroughs & Special Industries)

Enclosures:  2
Copy of this letter
Copy for § 6110 purposes


