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Pursuant to a power of attorney on file in this office, this responds to a letter
dated February 4, 2000, submitted on behalf of P requesting a ruling concerning the
ability of P to take into account, for purposes of the rehabilitation credit, certain
expenditures incurred by X with respect to the rehabilitation of Building.

FACTS

P is a limited liability partnership engaged in the business of owning, operating,
and maintaining certain real property and improvements commonly known as Building.
Building is listed on the National Register of Historic Places. X is a nonprofit
corporation that is an exempt entity under section 501(c)(3) of the Internal Revenue
Code. One of X's charitable purposes is to provide affordable housing through the
rehabilitation of substandard buildings. X is the managing partner of P. Y is a bank

and is the investor partner of P.

X purchased Building from Z on Because Building itself was in
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serious disrepair, all of the purchase price was allocated to the land. X undertook the
restoration of Building in two phases. The first phase was completed in , and
involved the rehabilitation of the second floor into six apartments. The roof and exterior
of Building were also partially restored at this time. The rehabilitation expenditures
allocable to this phase of the restoration totaled $a. The apartments were rented during
this phase.

The second phase of the restoration began in and involved the
restoration of the first floor of Building into commercial office suites, a community
conference room, and restrooms. Final renovations to the exterior of Building were
completed during this phase, and the restoration of Building was completed on or about

The rehabilitation expenditures allocable to this phase of the restoration
totaled $b. The commercial office suites, conference room, and restrooms were not
held out for rental or used by X at this time.

On , Xand Y formed P. X received a capital and profits interest in
P in exchange for contributing Building and assigning all of its rights and liabilities
relating to the restoration to P. Y received a capital and profits interest in P in exchange
for a capital contribution. After its formation P held out for rental the facilities located on
the first floor of Building.

In the Secretary of the Interior (National Park Service) certified
the rehabilitation of Building.

P requests a ruling that, for purposes of the rehabilitation credit, it can be treated
as having incurred the rehabilitation expenditures incurred by X allocable to the
restoration of the first floor and associated common elements of Building. It is
represented that neither X nor any other entity will claim rehabilitation credit with
respect to the rehabilitation expenditures attributable to the first floor and associated
common elements.

LAW, ANALYSIS, AND CONCLUSION

Section 38(b) of the Code provides a credit against income taxes for certain
business credits, including the investment credit determined under section 46.

Section 46 of the Code provides that, for purposes of section 38, the amount of
the investment credit includes the rehabilitation credit.

Section 47(a)(2) of the Code provides that the rehabilitation credit for any taxable
year includes an amount equal to 20% of the qualified rehabilitation expenditures with
respect to any certified historic structure. Section 47(c)(3)(A) provides that the term
“certified historic structure” includes any building listed on the National Register of
Historic Places.
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Section 47(c)(2)(A) of the Code provides that the term “qualified rehabilitation
expenditures” includes amounts properly chargeable to capital account incurred for real
property for which depreciation is allowable under section 168, including nonresidential
real property and residential rental property, and made in connection with the
rehabilitation of a qualified rehabilitated building.

Sections 47(c)(2)(B)(iv) and 47(c)(2)(C) of the Code provide that qualified
rehabilitation expenditures do not include expenditures attributable to the rehabilitation
of a certified historic structure unless the rehabilitation is certified by the Secretary of
the Interior as being consistent with the historic character of the property.

Section 47(c)(1)(A) of the Code provides that, in the case of a certified historic
structure, the term “qualified rehabilitated building” means a building that has been
substantially rehabilitated, was placed in service before the beginning of the
rehabilitation, and is depreciable.

Section 47(c)(1)(C) of the Code provides that, in general, a building shall be
treated as having been substantially rehabilitated for a taxable year only if the qualified
rehabilitation expenditures during a 24-month period selected by the taxpayer and
ending with or within the taxable year exceed the greater of the adjusted basis of the
building (and its structural components) or $5000.

Section 47(b) of the Code provides that qualified rehabilitation expenditures with
respect to any qualified rehabilitated building shall be taken into account for the taxable
year in which the qualified rehabilitated building is placed in service. Section 1.46-
3(d)(1)(ii) of the Income Tax Regulations provides that for purposes of the credit
allowed by section 38, property shall be considered placed in service in the taxable year
in which the property is placed in a condition or state of readiness and availability for a
specifically assigned function.

Section 1.48-12(c)(3)(ii) of the regulations provides that where qualified
rehabilitation expenditures are incurred with respect to a building by a person other than
the taxpayer and the taxpayer subsequently acquires the building, or a portion of the
building, to which some or all of the expenditures are allocable, the taxpayer acquiring
the property shall be treated as having incurred the rehabilitation expenditures actually
incurred by the transferor provided that 1) the building, or portion of the building,
acquired by the taxpayer was not used or placed in service after the rehabilitation
expenditures were incurred and prior to the date of acquisition, and 2) no credit with
respect to the rehabilitation expenditures is claimed by anyone other than the taxpayer
who acquired the property. The regulation further provides that where a building is
divided into condominium units, expenditures attributable to the common elements shall
be allocable to the individual condominium units in accordance with the principles of
section 1.48-12(c)(10)(ii), and that a condominium unit’s share of the common elements
shall not be considered to have been used or placed in service prior to the time that the
particular condominium unit is used (whether personal or business use).
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Section 1.48-12(c)(10)(ii) of the regulations provides that where expenditures
only partially qualify as qualified rehabilitation expenditures because a portion of the
expenditures are attributable to an enlargement of a building, the expenditures must be
apportioned between those portions of the building constituting the enlargement and
the original building. The regulation further provides that the expenditures must be
specifically allocated to the original portion of the building and the enlargement to the
extent possible. If it is not possible to make a specific allocation of the expenditures,
the expenditures must be allocated to each portion on some reasonable basis.

Our analysis of the present case assumes that Building qualifies as a certified
historic structure, and the rehabilitation of Building as a certified rehabilitation, within the
meaning of the applicable rehabilitation credit provisions under section 47 of the Code,
and that the first floor of Building was not placed in service after the rehabilitation
expenditures were incurred and prior to the transfer of Building to P. This letter
expresses no opinion with regard to these matters. In addition, no opinion is expressed
regarding 1) the allocation of the entire purchase price of Building to the land, 2) the
amount of qualified rehabilitation expenditures incurred during the rehabilitation phases
of Building, and 3) P’s basis in Building . These matters concern facts subject to
verification by the District Director.

Because the rehabilitated second floor of Building was placed in service by X
prior to the time Building was transferred to P, P cannot be treated as having incurred
the qualified rehabilitation expenditures incurred by X attributable to that phase of the
restoration. Section 1.48-12(c)(3)(ii) of the regulations. However, the regulation
contemplates situations where a taxpayer acquires a rehabilitated building, or a portion
of a building, containing multiple units, some of which have already been placed in
service, and indicates that the taxpayer can be treated as having incurred the
rehabilitation expenditures attributable to units that have not been placed in service
prior to the acquisition. The regulation also provides that expenditures for the common
elements of such a building should be allocated to the individual units based on
principles found in section 1.48-12(c)(10)(ii), and that a unit's share of the common
elements shall not be considered placed in service prior to the time the particular unit is
used.

While section 1.48-12(c)(3)(ii) of the regulations specifically mentions
condominium units, the regulation’s principles are equally applicable to the present
situation. Here, the rehabilitated first floor of Building was not placed in service by X
prior to the transfer of Building to P. The first floor and associated common elements of
Building are analogous to the condominium units and associated common elements
discussed in the regulation. Under section 1.48-12(c)(3)(ii) the common elements
associated with the first floor of Building are not considered to be placed in service prior
to the time the first floor is placed in service. In addition, it is represented that neither X
nor any other entity will claim credit with respect to the rehabilitation expenditures
incurred by X attributable to the first floor and associated common elements.
Accordingly, based solely on the representations submitted with the ruling request and



PLR-103259-00

the applicable law discussed above, we rule that P can be treated as having incurred
the rehabilitation expenditures incurred by X allocable to the restoration of the first floor
and associated common elements of Building, provided that the allocation of
rehabilitation expenditures is made in accordance with the principles of section 1.48-
12(c)(10)(ii).

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied
concerning the tax consequences of any aspect of the transaction described above
under any other provision of the Code. This ruling is directed only to the taxpayer on
whose behalf it was requested. Section 6110(k)(3) provides that it may not be cited or
used as precedent.

In accordance with the power of attorney, we are sending a copy of this letter
ruling to P. We also are sending a copy of the letter ruling to the District Director of the
District.

Sincerely yours,

PETER C. FRIEDMAN

Assistant Branch Chief, Branch 6
Office of Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)

Enclosures: 2
Copy of this letter
Copy for § 6110 purposes

CC.



