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MEMORANDUM FOR NEW JERSEY DISTRICT COUNSEL

FROM: Kathryn A. Zuba /s/ Kathryn A. Zuba
Chief, Branch 2 (Collection, Bankruptcy & Summonses)

SUBJECT: Waiver of Right to Receive a Termination Letter

This responds to your request for advice in the above referenced matter, submitted to
our office via electronic mail on April 10, 2000. This opinion is advisory in nature and
should not be cited as precedent.

ISSUES:

1. Can a taxpayer authorize the Service to levy on a specific property of the taxpayer to
collect taxes subject to an installment agreement and still retain his or her Collection
Due Process rights under I.R.C. 8§ 6330.

2. Can a taxpayer waive the prohibition on levy set forth in I.R.C. § 6331(k)(2).

CONCLUSION:

1. No. The taxpayer must exercise his or her right to a section 6330 Collection Due
Process (CDP) hearing prior to the issuance of the first levy.

2. Yes. As long as the taxpayer has waived or exercised his or her CDP rights under
section 6330, the taxpayer may waive the restriction on levy set forth in section
6331(k)(2) and may permit the Service to levy upon a specific property while the
installment agreement is still in effect.

BACKGROUND:

You were asked by the New Jersey Collection division to draft two collection waivers for
use by taxpayers paying their tax liabilities in installments pursuant to section 6159 of
the Code. The first of the two waivers would allow the taxpayer to authorize the Service
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to levy on a specific item or piece of property (i.e., a selected account receivable) during
the time the Service is prohibited from levying by operation of section 6331(k)(2). The
other waiver would remove the prohibition on levy set forth in section 6331(k)(2) in its
entirety.

In addition, the New Jersey Collection division also inquired whether a taxpayer may
authorize the Service to levy on a specific item or piece of property prior to receiving its
CDP notice as required by section 6330 and before exercising or waiving its rights to a
CDP hearing for that particular year and tax.

LAW & ANALYSIS:

Generally, unless the statute provides otherwise, a taxpayer may waive rights granted
to the taxpayer by the Internal Revenue Code. In order to be valid, a waiver must be
knowing and voluntary. Thus, before a taxpayer is asked to waiver any of his or her
rights under either section 6330, 6331, or 6159, the taxpayer should be informed of his
or her rights and of the consequences of a waiver of those rights.

Prior to the enactment of the Internal Revenue Service Restructuring and Reform Act of
1998 (RRA), the Service was generally prohibited from levying upon the taxpayer’s
property to collect the tax liability that was the subject of an installment agreement.

See Treas. Reg. § 301.6159-1(d). The Service could and sometimes would, however,
provide that a levy would be served during the pendency of an installment agreement.
Id. Furthermore, provided the Service complied with all other provisions of the Code,
the Service could levy upon the taxpayer’s property immediately following the
termination of the installment agreement.

The enactment of RRA placed additional notice and process requirements on the
Service relating to both levies and installment agreements. First, section 6330 of the
Code requires the Service to provide, at least 30 days before the first levy, a Collection
Due Process (CDP) notification and the opportunity for an independent hearing and
possible subsequent appellate court review to persons whose property the Service
intends to levy for the payment of tax." The taxpayer is entitled to only one CDP notice
per tax per each taxable period and can exercise his or her right to a hearing only
before the first levy. The taxpayer may not wait until the subsequent levy before
exercising his or her rights under section 6330.

Additionally, section 6331(k)(2) prohibits levies during an installment agreement.
Specifically, section 6331(k)(2)(C) prohibits levies during the time an installment
agreement is in effect. Section 6331(k)(2)(D) further prohibits levies during the thirty
days after an installment agreement is terminated and provides that the prohibition on
levy continues if an appeal remains pending at the end of that thirty day period.

! This requirement applies to levies initiated after January 19, 1999.
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Consequently, the Service must now wait a minimum of sixty days from the issuance of
the termination letter under section 6159(b)(5) before it can levy upon the taxpayer’s
property to collect the tax subject to the installment agreement.?

While section 6330 does not explicitly provide for a waiver of CDP rights, this office has
previously concluded that a taxpayer may waive his or her right to a CDP hearing within
the 30-day period prescribed by section 6330(a)(2) after receiving the required CDP
notice. The taxpayer may not, however, waive the notice itself. This is because in
order for the taxpayer to knowingly and voluntarily waive his or her right to a CDP
hearing, the taxpayer must first be aware of that right and the consequences of a
waiver.’

Assuming that the taxpayer in your hypothetical has received the required CDP notice
and has either waived or exercised his rights to a CDP hearing prior to entering into the
installment agreement, that taxpayer may then authorize the Service to levy on its asset
or assets while the installment agreement is in effect. We strongly recommend,
however, that such waivers be specific (i.e., limited to a particular asset) and not
general. A policy and/or practice of obtaining unrestricted waivers of the section
6331(k)(2) prohibition on levies may be perceived as an attempt to circumvent the
explicit language of the statute. Furthermore, in the rare situation where the taxpayer
desires the Service to levy on more than one asset, the taxpayer can and should
execute a separate waiver for each levy. This will ensure that the Service does not take
any collection action not intended or authorized by the taxpayer. This will also ensure
that taxpayers will not experience a hardship as a result of an unexpected levy causing
them to default the installment agreement. If the New Jersey Collection division,
nonetheless, feels it necessary to obtain a wholesale waiver of section 6331(k)(2)
prohibition on levy, we recommend that they discuss this issue with the Assistant

2 Note that the Service has made an administrative decision not to levy for 90 days
after the mailing of the termination letter (CP 523) required by I.R.C. 8 6159(b)(5)(A).
See IRM 5.14.8.4(3).

* Similarly, while the taxpayer may waive the 30-day period set forth in section
6159(b)(5)(A) or the right to an independent administrative review set forth in section
6159(d), the taxpayer may not waive its right to the termination letter required by section
6159(b)(5). Furthermore, the date an installment agreement is terminated, currently
determined only in reference to the termination letter, is a very important date for many
reasons, some of which may not be initially evident. For example, the date of
termination determines the first date the Service may levy upon the taxpayer’s property
to collect the tax previously subject to the installment agreement. 1.R.C. 8 6331(k)(2).
Likewise, the date the installment agreement is terminated is also used to determine
the proper rate of interest under section 6651. Accordingly, it is imperative that before
an installment agreement is terminated, the taxpayer is given a termination letter as
required by section 6159 of the Code.
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Commissioner (Collection) and obtain their concurrence.

In addition, a waiver of the section 6331(k)(2) prohibition on levy must be separate from
the waiver of the CDP rights. The waiver should clearly state the asset to be levied
upon and if applicable, the time frame for effectuating the levy. While the taxpayer may
execute such a waiver at any time, the Service may not request such waiver as a
condition of entering into the installment agreement. Finally, regardless of whether the
taxpayer executes or wishes to execute a waiver of section 6331(k)(2) prohibition on
levy before or after the taxpayer defaults on the installment agreement, the taxpayer
must still be provided with a notice of termination before the Service terminates the
installment agreement. I.R.C. § 6159(b)(5).

As always, we hope the advice provided herein is helpful. If you have any questions or
comments, please call the attorney assigned to this matter at 202-622-3620.

cc: Chief, Branch 1 (Collection, Bankruptcy & Summonses)



