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1Class A units share profits after preference payments to Class C and Class B,
units.  Class C unit holders first receive 100% of profits up to 5% of their capital
account; then Class B unit holders receive the same percentage; remaining profits are
distributed 32% to Class A, 32% to Class B, 32% to Class C, and 4% to general
partnership unit holders.  However, the stock held by the partnership paid no dividends. 
In a sale, exchange, disposition, or deemed disposition, first, built in gains are to be
distributed to the Class A unit holders according to their capital accounts, but do not
increase those accounts.  Then, remaining gains are allocated 48% to Class C and
48% to Class B unit holders, 4% to general partnership unit holders.  Any liquidation is
treated as a sale, exchange, or deemed disposition, triggering capital gains. 

ISSUE:

Is the value of the closely held stock transferred by Decedent to Partnership
includible in Decedent's gross estate under § 2036(b), because, in his capacity as
general partner, Decedent retained the right to vote the stock?

CONCLUSION:

The value of the closely held stock transferred by Decedent to Partnership is
includible in Decedent's gross estate under § 2036(b), because, in his capacity as
general partner, Decedent retained the right to vote the stock.

FACTS:

Decedent and his brother each owned a 50 percent interest in Corporation
represented by W voting and X nonvoting shares of common stock.  In  Year 1, in
conjunction with the  renegotiation of Corporation's  revolving credit agreement with
Bank,  Bank required the shareholders to devise a plan of management and ownership
succession.   

On Date 1 in Year 1, Decedent and his brother carried out the following
transaction.  Each transferred 55 percent of his stock to a family limited partnership
(Partnership) (Y shares of voting and Z shares of nonvoting common) in exchange for
10 general partnership units, 1,000 Class A limited partnership units, 100 Class B
limited partnership units, and 100 Class C limited partnership units.1  Also on Date 1,
Decedent transferred 50 Class B units to Child 1, 50 Class B units to Child 2,  50 Class
C units to Child 3, 50 Class C units to Child 4, and his remaining partnership units and
stock to a revocable trust of which he was trustee (Trust).  Under the terms of Trust, at
his death, Trust assets passed to his four children. 

In a letter dated one month before Date 1, the estate planning attorney for
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Decedent and his brother states that he has enclosed a draft of a new first Article to the
partnership agreement of Partnership and a "draft of a gift trust that could be used to
receive the B and C units that are intended to be given to the children at this time."  The
letter suggests that Decedent and his brother could create identical separate trusts or
joint trusts with the end result being a single trust for each child to hold the child’s B or
C units.  

Article 8.3 of the partnership agreement authorized  the general partners to vote
the shares of Corporation as follows:

Prior to the death of the survivor of [Decedent] and [his
brother], the General Partners will have complete discretion
regarding the voting of any Controlled Corporation’s shares;
provided, however, that if the General Partners cannot agree
about how the shares of [Corporation] should be voted on
any issue, then each General Partner shall vote a number of
the Partnership’s shares bearing the same proportion to the
total shares owned by the Partnership that the number of
General Partnership Units held by that Partner bears to the
total number of General Partnership Units outstanding.  

At his death on Date 2, Trust held Decedent’s 10 general partnership units, his
1,000 Class A limited partnership units, and 22.5 percent of the outstanding stock in
Corporation.  On the federal estate tax return, the estate included in Decedent’s gross
estate, the date of death value of the 22.5 percent stock interest in Corporation and of
the 10 general partnership units and 1,000 Class A limited partnership units. 

LAW AND ANALYSIS:

     Section 2036(a) provides that the gross estate includes the value of property to the
extent of any interest in the property of which the decedent has at any time made a
transfer (except in case of a bona fide sale for adequate and full consideration in
money or money’s worth),  by trust or otherwise, under which he has retained for his life
or for any period not ascertainable without reference to his death or for any period
which does not in fact end before his death (1) the possession or enjoyment of, or the
right to income from, the property, or (2) the right, either alone or in conjunction with any
person, to designate the persons who shall possess or enjoy the property or the income
therefrom.     

     Section 2036(b)(1) provides that , for purposes of § 2036(a)(1), the retention of the
right to vote (directly or indirectly) shares of stock of a “controlled corporation” is
considered to be retention of the enjoyment of transferred property.  Under
§ 2036(b)(2), a corporation is a controlled corporation if, at any time after the transfer of
the property and during the 3-year period ending on the date of the decedent’s death,
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the decedent owned (with the application of § 318), or had the right (either alone or in
conjunction with any person) to vote stock possessing at least 20 percent of the total
combined voting power of all classes of stock.

The provision now contained in § 2036(b) was incorporated initially into
§ 2036(a) by the Tax Reform Act of 1976.  Subsequently, the Technical Corrections Act
of 1978 added  § 2036(b).
 

The underlying legislative history states that  in enacting the provision, Congress
intended to overrule United States v. Byrum, 408 U.S. 125 (1972).  In Byrum, the
Supreme Court held that the decedent’s retention of the right to vote transferred stock
did not constitute the retention of the enjoyment, right to income, or the right to
designate who shall possess or enjoy the transferred stock, for purposes of § 2036(a). 
In reaching this conclusion, the Court noted that the decedent, as controlling
shareholder, had a fiduciary duty to the corporation and its shareholders and, thus,
could not act solely to promote his own interests at the expense of the corporation or its
other shareholders.  Congress believed that voting rights are so significant with respect
to corporate stock that the retention of voting rights by a donor should be treated as the
retention of the enjoyment of the stock for estate tax purposes.  H.R. Rep. No. 1380,
94th Cong., 2d Sess. 65 (1976), 1976-3 C.B. (Vol. 3) 735, 799; See also, S. Rept. No.
745, 95th Cong., 2d Sess. 89-90 (1978).

The legislative history also states that the provision applies even if the transfer of
stock is indirect, such as where the decedent transfers cash or other property to a trust
of which he is trustee and the trust uses the cash or property to purchase stock in a
"controlled" close corporation from the decedent.  The decedent would be viewed as
transferring stock to the trust for § 2036(b) purposes.  Further, the capacity in which the
decedent exercises the voting rights is immaterial.  H.R. Rep.  No. 1380, supra, at page
65, 1976-3 C.B. (Vol.3) at page 799.   Finally, the retention of voting rights may be
indirect, such as where the decedent transfers voting stock to a trust of which he is not
trustee,  but has an arrangement or agreement with the trustee to vote the stock as the
decedent directs.  The decedent would be viewed as indirectly retaining the right to vote
the stock for § 2036(b) purposes.  S. Rept. No. 745, supra, pages 90-91 (1978).    

In this case, in view of the ownership of the Corporation stock by Partnership and
Trust, and the decedent’s right to vote the stock, Corporation was a controlled
corporation for purposes of § 2036(b)(2)  with respect to Decedent, between the date of
transfer to Partnership and Decedent's date of death.  

Further, the transfer of Decedent's Y shares of voting stock to Partnership is
properly viewed as a transfer of the stock, for purposes of § 2036(b),  for less than
adequate consideration.  That is, Decedent, in substance,  transferred the stock to
Partnership in exchange for 10 general partnership units and 1000 Class A limited
partnership units.  The 100 Class B and 100 Class C units passed to Decedent’s
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2 Under the "end result" test for applying the "step transaction" doctrine, if it
appears that formally separate steps are actually parts of a single transaction intended
from the beginning to reach the end result,  the tax consequences are based on the
substance of the transaction not on the formalities structured by the parties.   See,
Penrod v. Commissioner, 88 T.C. 1415 (1987).

children, pursuant to an integrated plan,  at the moment Partnership was formed.2  
Thus, these units cannot properly be viewed as received by Decedent in exchange for
the transfer of his stock to Partnership.  Because Decedent did not receive all of the
consideration for his transfer of stock to Partnership, Decedent transferred the stock for
less than adequate consideration for purposes of § 2036(b).  In addition, it is doubtful
that the transfer to the family owned partnership designed to produce an estate freeze
could be characterized as a "bona fide" sale.  

As a general partner, Decedent retained the right to vote the Y shares.  In this
regard, the statutory language expressly states that the statute applies where the
decedent retains “either directly, or indirectly” the right to vote the stock.  The legislative
history indicates that the statute applies regardless of the capacity in which the
decedent exercises the voting rights.  The statute applies where the stock is voted by
the decedent indirectly through a fiduciary, and accordingly, would necessarily apply
where the decedent holds the voting rights directly, as a fiduciary.  Accordingly,
Decedent’s retention of the right to vote Corporation stock in his capacity as a general
partner constitutes the retention of the right to vote the transferred stock for purposes of
§ 2036(b).

The estate argues that Decedent could only vote Corporation stock in
conjunction with the other general partner, and therefore,  § 2036(b) does not apply. 
We disagree.  First, we note that under Article 8.3 of the partnership agreement, if the
general partners cannot agree on how the shares in Corporation are to be voted, then
each general partner is to vote that number of shares proportionate to his general
partnership units.  Thus, the partnership agreement authorized Decedent, at a
minimum, unilaterally to vote the shares he transferred to Partnership.   Further, under  
§ 2036(b), the retained right to vote transferred stock constitutes the retained
enjoyment of the stock , and the legislative history indicates that the statute applies
regardless of the capacity in which a decedent exercises the voting rights.  Thus, we
believe the statute applies even if the voting power is only exercisable by a decedent in
conjunction with another.  

We believe that § 2036(b) would also apply if the steps of the transaction in this
case had occurred several years apart.  That is, if  Decedent had transferred his Y
shares of Corporation voting stock and Z shares of nonvoting stock in exchange for 10
general partnership units, 1,000 Class A limited partnership units, 100 Class B limited
partnership units, and 100 Class C limited partnership units and two years later,
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transferred the Class B and C units to his four children, then under § 2036(b), the date
of death value of the Y shares held in the partnership would be includible in Decedent's
gross estate. 

CAVEAT(S)

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer(s).  Section
6110(j)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.


