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SUBJECT:
This Field Service Advice responds to your memorandum dated March 23, 1999.

Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final
case determination. This document is not to be cited as precedent.

LEGEND:



Date 11=
#1=
#2=
$1=

ISSUE:
Whether taxpayer may rely on Proposed Treas. Reg. 8 1.168-6(a)(3) to take a loss
deduction on its fiscal year Date 1 tax return for a manufacturing facility actually

sold in fiscal year Date 2.

CONCLUSION:

Proposed Treas. Reg. § 1.168-6(a)(3) applies to assets disposed of by permanent
withdrawal from a taxpayer’s trade or business other than by sale, exchange, or
abandonment. Therefore, this regulation contemplates that the asset will not be
sold. Instead, taxpayer falls under Proposed Treas. Reg. § 1.168-6(a)(1), because
the asset was disposed of by sale and the loss should be taken in the year of the
sale under Internal Revenue Code section 165.

FACTS:

Taxpayer, A, is located in B. Itis primarily a manufacturer of C products for sale to
industrial and retail customers. The company uses the accrual method of
accounting and has a fiscal year ending on June 30".

In Date 3, A purchased #1 percent of D, a publicly traded company. In Date 4, A
increased its ownership to #2 percent. On Date 5, A completed the acquisition, by
acquiring the outstanding minority interest.

In connection with the D acquisition, A decided to close the manufacturing facility
located in E, which had been operated by D’s subsidiary. The move was an effort
to realign and consolidate certain operations and better position itself to achieve
corporate objectives.

The corporate minutes of Date 6 stated that the E facility was scheduled to be
closed by the end of Date 11 and that there was little or no interest by potential
buyers to purchase the facility as a going concern and that the company would
proceed with trying to sell the equipment, inventory and facility separately. By Date
10, however, all orders were not complete and the facility was kept open until Date
7.




Power was disconnected from the plant on Date 7. In addition the facility was
placed in an account labeled “Assets Held for Sale.” The machinery and the
equipment were sold or transferred to other plants by Date 8. The facility was not
sold until Date 9, which was in taxpayer’s fiscal year Date 2. Nonetheless, taxpayer
claimed a $1 loss under Proposed Treas. Reg. § 1.168-6(a)(3) on its fiscal year
Date 1 return.

The amount of the loss is not in dispute. The timing of the loss is. This case is
currently in nondocketed status.

LAW AND ANALYSIS

Taxpayer is attempting to claim a loss in Date 1, the same year it purportedly
placed the facility in a “Assets Held for Sale” account and had the electricity turned
off. In claiming this loss, the taxpayer cited Proposed Treas. Reg. 8 1.168-6(a)(3).
Proposed regulations are not binding upon taxpayers or the Service, however, as a
general practice, we do not challenge a taxpayer’s efforts to avail itself of the
benefits of a proposed regulation. However, this applies only where the taxpayer
fits within the strict confines of that proposed regulation.

Proposed Treas. Reg. 8 1.168-6 provides in relevant part:

(@) . .. [W]here recovery property is disposed of during a taxable
year, the following rules shall apply:

(1) If the asset is disposed of by sale or exchange, gain or loss shall
be recognized as provided under the applicable provisions of the

(3) If the asset is disposed of other than by sale or exchange or
physical abandonment (as, for example, where the asset is transferred
to a supplies or scrap account), gain shall not be recognized. Loss
shall be recognized in the amount of the excess of the adjusted basis
of the asset over its fair market value at the time of the disposition. No
loss shall be recognized upon the conversion of property to personal
use.

(b) Definitions. (1) See 8§ 1.168-2(I)(1) for the definition of
“disposition,” which excludes the retirement of a structural component
of 15-year real property.

Proposed Treas. Reg. 8 1.168-2(l)(1) further provides:



For purposes of section 168 and 88 1.168-1 through 1.168-6-

(1) Disposition. The term “disposition” means the permanent
withdrawal of property from use in the taxpayer’s trade or business or
use for the production of income. Withdrawal may be made in several
ways, including sale, exchange, retirement, abandonment, or
destruction. A disposition does not include a transfer of property by
gift or by reason of the death of the taxpayer. ... The manner of
disposition (e.g. ordinary retirement, abnormal retirement) is not a
consideration. . . .

Taxpayer did in fact sell the facility. Therefore it clearly falls under Proposed
Treas. Reg. 8 1.168-6(a)(1) and the loss should be taken under section 165 in the
year of the sale. Further, even under the terms of section (3) of the proposed
regulation, taxpayer did not dispose of the asset by placing it in a supplies or scrap
account. It was placed in a “Assets Held for Sale” account. This brings us back to
section (1): Taxpayer intended, and in fact accomplished, a disposition by sale.

Further, the definition of disposition found in Proposed Treas. Reg. § 1.168(2)(1)(1)
states that the asset may be disposed of by being permanently withdrawn from the
taxpayer’s trade or business, for instance, by sale, exchange, retirement,
abandonment, or destruction. Instead, taxpayer placed the idle facility in a “Assets
Held for Sale” account. See also, Kittredge v. Commissioner, 88 F.2d 632, 634 (2"
Cir. 1937) (“To read the phrase ‘used in the trade or business’ as meaning only
active employment of property devoted to the business would lead to results which
we cannot believe Congress intended.”) If the proposed regulations had intended
the preparation for a sale and not just the sale itself to trigger loss, such would
have been provided under the definition of disposition. Plainly, the placing of an
asset in a held for sale account predates the actual sale, and provides a different
date for taking a loss. To assume that placing an asset in an account held for sale
triggers the same type of loss as the actual sale is not consistent with the proposed
regulations. Accordingly, the taxpayer is only entitled to take a loss on the facility
in the year the facility was actually sold.

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS:

There is some uncertainty in District Counsel’s submission over when taxpayer
placed the facility into the account “Assets Held for Sale.” For the purposes of this
FSA, we assumed it was in the year the taxpayer attempted to take the loss.




Additionally, because we determined that taxpayer should take a loss in its fiscal
year Date 2, it is entitled to depreciate the property for fiscal year Date 1. An
adjustment should be made to account for this. See Kittredge, 88 F.2d 632.
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