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This is in response to your letter dated June 11, 1999, and
prior correspondence, in which you request several rulings
concerning the application of § 2702 of the Internal Revenue
Code.

Settlor A and Settlor B propose to establish an irrevocable
charitable lead unitrust, Trust. Under the Trust terms, the
trustee is to pay, for a term of 12 years, a specified percentage
of the net fair market value of the trust corpus, determined
annually, to a charitable recipient designated in the trust
instrument, Charity X. If at any time the charitable recipient
does not qualify as an organization described in 8§ 170(b)(1)(A),
170(c), 2055(a) and 2522(a) of the Internal Revenue Code, the
trustee is required to distribute the annual unitrust payment to
one or more organizations that are qualified. The unitrust
amount is to be paid annually at the end of each taxable year.
The trust provides that the unitrust amount is to be paid first
from trust income, and to the extent the income for the taxable
year is insufficient, from principal. At the end of the 12-year
term, any remaining income and corpus will be distributed to a
trust for the benefit of Settlors’ grandchildren. The Trust also
provides for a daily proration of the unitrust amount for a short
taxable year and the year of termination. A third party will be
the trustee of Trust.

The trust provides that the trustee may not make any
distribution to a charitable recipient of which Settlor A or
Settlor B are officers or fiduciary, or to any organization over



whi ch the Settlors have the power to direct the disposition of
funds for charitable purposes, unless the by-laws of the
organi zation are structured such that the gifts are segregated,
adm ni stered, and distributed by a separate fund comittee.

Article V of the Trust provides that: the trustee shall not
engage in any act of self-dealing as defined in § 4941(d) of the
Code, nor make any taxable expenditures as defined in § 4945(d)
of the Code; except to the extent provided in 8 4947(b)(3) of the
Code, the trustee shall not retain any excess business holdings
(as defined in § 4943(c) of the Code) which would subject the
trust to tax under § 4944 of the Code or retain assets which
would, if acquired by the trustee, subject the trust to tax under
§ 4944,

Settlors have requested the following rulings:

1. The Settlors will not retain an interest in the Trust within
the meaning § 2702 and the regulations thereunder.

2. The value of the unitrust interest payable to charity and the
remainder interest is determined under the valuation principles
and methodology of 88§ 7520 and 664.

Section 2501 provides that a tax, computed as provided in
§ 2502, is imposed for each calendar year on the transfer of
property by gift during such calendar year by any individual,
resident, or nonresident.

Section 2511(a) provides, in part, that subject to
limitations contained in chapter 12, the tax imposed by § 2501
shall apply whether the transfer is in trust or otherwise,
whether the gift is direct or indirect, and whether
the property is real or personal, tangible or intangible.

Section 2522(a) provides that, in computing an individual's
taxable gifts for the calendar year, a deduction shall be allowed
for the amount of all gifts to or for the use of certain
governmental entities, certain corporations organized and
operated exclusively for religious, charitable, scientific,
educational purposes, and certain other fraternal organizations.

Section 2522(c)(2)(B) provides that, where a transfer is
made to both a charitable and a noncharitable person or entity,
no deduction shall be allowed for the charitable portion of the
gift unless, in the case of interests other than charitable
remainder interests, such interest is in the form of a
guaranteed annuity or is a fixed percentage distributed yearly of
the fair market value of the property (to be determined yearly).



Section 25.2522(c)-3(c)(2)(vii)(a) states that the term
"unitrust interest" means the right pursuant to the instrunment of
transfer to receive a paynent, not |ess often than annually, of a
fi xed percentage of the net fair narket val ue, determ ned
annual Iy, of the property which funds the unitrust interest. In
conputing the net fair market val ue of the property which funds
the unitrust interest, all assets and liabilities shall be taken
into account without regard to whether particular itens are taken
into account in determning the inconme fromthe property. The net
fair market value of the property which funds the unitrust
i nterest may be determ ned on any one date during the year or by
taki ng the average of valuations nade on nore than one date
during the year, provided that the same valuation date or dates
and val uati on nethods are used each year. Paynents under a
unitrust interest may be paid for a specified termor for the
life or lives of a named individual or individuals, each of whom
must be living at the date of the gift and can be ascertai ned at
such date.

Section 25.2522(c)-3(d) (1) provides that the anmount of the
deduction in the case of a contribution of a partial interest in
property to which § 2522, applies is the fair market value of the
partial interest on the date of gift. The fair market value of an
annuity, life estate, term for years, remainder, reversion, or
unitrust interest is its present value.

Section 25.2522(c)-3(d)(2)(v) provides that the present
value of a unitrust interest is to be determined by subtracting
the present value of all interests in the transferred property
other than the unitrust interest from the fair market value of
the transferred property.

Section 2702(a)(1) provides that solely for purposes of
determining whether a transfer of an interest in trust to (or for
the benefit of) a member of the transferor's family is a gift
(and the value of such transfer), the value of any interest in
the trust retained by the transferor or any applicable family
member (as defined in 8§ 2701(e)(2)) is determined as provided in
§ 2702(a)(2).

Section 2702(a)(2) provides that the value of any retained
interest that is not a qualified interest is treated as being
zero. The value of any retained interest that is a qualified
interest is determined under § 7520.

Section 25.2702-1(c)(5), captioned "Charitable lead trust",
provides that 8 2702 does not apply to a transfer in trust if the
only interest in trust, other than the remainder interest or a



qualified annuity or unitrust interest, is an interest
gualifies for a deduction under § 2522.

Based upon the facts submitted and the representations made,
we conclude that the charitable interest in trust is a unitrust
interest within the meaning of 8 2522(c)(2)(B) and the
regulations thereunder and qualifies for a gift tax charitable
deduction under section 2522(a). Accordingly, we conclude that
§ 2702 does not apply to the proposed charitable lead unitrust.
See § 25.2702-1(c)(5). Further, the present value of the
charitable lead unitrust interest and remainder interest is to be
determined using the appropriate interest rate prescribed under
8 7520 and the methodology used in § 1.664-4T of the Income Tax
Regulations.

Except as we have specifically ruled herein, we express no
opinion under the cited provisions or under any other provision
of the Code.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it. Section 6110(j)(3) provides that it may not be used or cited
as precedent.

Sincerely yours,

Assistant Chief Counsel
(Passthroughs and Special
Industries)

By

t hat

George Masnik
Chief, Branch 4
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