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    This is in response to your letter dated May 14, 1999, and
prior correspondence, in which you request a ruling concerning
the application of §§ 2511 and 2519 of the Internal Revenue Code
to a proposed transaction.

     Under Decedent’s will, executed on Date 1, Decedent
bequeathed the residue of his estate to a revocable trust that
Decedent and Spouse had created on Date 2.  On Date 3, prior to
Decedent’s death, the revocable trust, was amended, restated, and
renamed (Trust).

     Under the terms of Trust, if Decedent predeceases Spouse,
then the trustee is to divide the trust estate into a Marital
Trust, Decedent’s Trust, and a Survivor’s Trust.  After funding
the Survivor’s Trust and Decedent’s Trust, the residue of the
Trust property is to be allocated to the Marital Trust.  The
Marital Trust provides that the trust income is to be paid to
Spouse for life.  Upon the death of Spouse, the Marital Trust
property is divided into equal shares to be held in separate
trusts, one share to be held for each living child of the settlor
and one share to be held for the surviving issue of a deceased
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child.  Under the terms of each trust, after the child attains
age 21, the trustee shall pay to the child the net income of the
trust.  If the income is not sufficient for the child’s
reasonable support, health, maintenance and education, in
accordance with the child’s accustomed standard of living, the
trustee is to pay the child as much of the principal as is
necessary for such purpose.  When the child attains age 30, the
trustee is to distribute 1/6 of the principal to the child.  When
the child attains age 35, the trustee is to distribute 1/5 of the
remaining principal to the child.  When the child attains age 40,
½ of the balance is to be distributed to the child.  If the child
has attained age 30, 35, or 40 when the Spouse dies and the trust
is divided into shares, the trustee is to distribute to the child
1/6, 1/3, or ½ of the trust share, as the case may be.

     On the death of a child, the balance of the child’s share is
to be divided into a number of trusts equal to the number of
child’s surviving issue (grandchildren) and deceased issue with
living issue.  If a grandchild has attained age 40, the
grandchild’s trust is to be distributed outright to the
grandchild.  If a grandchild has not attained age 21, then the
trustee is to distribute as much of the net income and principal
as the trustee considers necessary for the grandchild’s proper
support, health, maintenance and education.  After the grandchild
attains age 21, the trustee is to distribute all the net income
to the grandchild.  The trustee also has discretion to distribute
corpus to the grandchild.  When a grandchild attains age 30 the
trustee is to distribute 1/3 of the corpus to the grandchild; at
age 35, ½ of the balance is to be distributed; and at age 40, the
balance is to be distributed.  If a grandchild predeceases a
child, but is survived by issue, the trustee is to pay as much of
the net income and principal as the trustee considers necessary
for the issues’ proper support, health, maintenance and
education.  When the youngest issue attains age 25, the trustee
is to distribute the trust corpus to the grandchild’s issue, by
right of representation.

     Decedent died on Date 4.  On a timely filed estate tax
return, Decedent’s executor elected to treat the assets passing
to the Marital Trust as qualified terminable interest property
(QTIP) under § 2056(b)(7).

     Decedent is survived by Spouse (age 59), Child A (age 43),
Child B (age 42), and Child C (age 31).  Child A has two children
(ages 17 and 21) and Child B has one child (age 2).

     Spouse proposes to purchase the remainder interest in the
Martial Trust.  A guardian ad litem will be appointed to
represent any minor and unborn issue.  Spouse will transfer cash
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equal to the present value of the right to receive the trust
corpus on the Spouse’s death.  Under the terms of the
transaction, Spouse will be reimbursed for the gift tax imposed
on the transaction.  The trustee of the Marital Trust will then
distribute all the trust assets to Spouse. 

     You have requested a ruling that if Spouse purchases the
remainder interest in the Marital Trust, as proposed, then Spouse
will make a gift for gift tax purposes equal to the greater of
(i) (under § 2519) the present value of the remainder interest,
or (ii) (under §§ 2511 and 2512) the amount transferred by Spouse
in exchange for the remainder interest.

     Section 2044(a) provides that the value of the gross estate
includes the value of any property described in s 2044(b) in
which the decedent had a qualifying income interest for life.
Section 2044(b) provides that § 2044 applies to any property if a
deduction was allowed with respect to the transfer of the
property to the decedent under § 2056(b)(7).

Section 2056(a) provides that the value of the taxable
estate is, except as limited by § 2056(b), determined by
deducting from the value of the gross estate an amount equal to
the value of any interest in property that passes or has passed
from the decedent to the surviving spouse.

Under § 2056(b)(1), if an interest passing to the surviving
spouse will terminate, no deduction is allowed with respect to
such interest if, after termination of the spouse's interest, an
interest in the property passes or has passed (for less than an
adequate and full consideration in money or money's worth) from
the decedent to any person other than the surviving spouse (or
the estate of such spouse).

Section 2056(b)(7)(A) provides that qualified terminable
interest property (QTIP), for purposes of § 2056(a), is treated
as passing to the surviving spouse, and no part of such property
is treated as passing to any person other than the surviving
spouse. In general, qualified terminable interest property is
property in which the spouse receives a qualifying income
interest for life, and with respect to which the executor makes
an election to treat the property as QTIP.

Section 2511(a) provides that the gift tax applies whether
the transfer is in trust or otherwise, whether the gift is direct
or indirect, and whether the property is real or personal,
tangible or intangible.
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     Section 2512(b) provides that where property is transferred
for less than an adequate and full consideration in money or
money’s worth, the amount by which the value of the property
exceeds the value of the consideration is deemed a gift.

Section 2519(a) provides that any disposition of all or part
of a qualifying income interest for life in any property to which
the section applies is treated as a transfer of all interests in
the property other than the qualifying income interest. Section
2519(b) provides that the section applies to any property if a
deduction was allowed with respect to the transfer of such
property to the donor under § 2056(b)(7).

Under § 2519, if a surviving spouse disposes of any part of
the qualifying income interest, the spouse is treated as making a
gift of the remainder interest in the underlying property (i.e.,
all interests in the property other than the income interest).
Correspondingly, under § 2511, the disposition of the income
interest by the spouse is treated as a gift, to the extent the
income interest is transferred to another for less than adequate
consideration.

     Under § 25.2519-1(c)(1), the amount treated as a transfer
upon disposition of all or part of a qualifying income interest
for life in qualified terminable interest property is equal to
the fair market value of the entire property subject to the
qualifying income interest, determined on the date of the
disposition (including any accumulated income and not reduced by
any amount excluded from total gifts under § 2503(b) with respect
to the transfer creating the interest), less the value of the
qualifying income interest in the property on the date of the
disposition.

     The term "disposition," as used in § 2519, applies broadly
to circumstances in which the surviving spouse's right to receive
the income is relinquished or otherwise terminated, by whatever
means.  H. Rep. No. 201, 97 th Cong., 1 st Sess. 161 (1981). 

     In Rev. Rul. 98-8, 1998-7 I.R.B. 24, the surviving spouse
acquired the remainder interest in a QTIP trust by transferring
to the remainderman a promissory note equal to the actuarial
value of the remainder interest. Subsequently, the trustee
distributed the trust assets to the spouse and the spouse paid
the balance due on the note with trust assets.  The revenue
ruling concludes that the transaction constitutes a disposition
of the spouse’s income interest for purposes of § 2519, resulting
in a gift of the present value of the remainder interest, or in
the alternative, a transfer of the promissory note for less than
adequate consideration, resulting in a gift equal to the value of
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the promissory note.  Accordingly, the revenue ruling concludes
that the spouse made a gift equal to the greater of (i) the
present value of the remainder interest (pursuant to § 2519), or
(ii) the value of the property or cash transferred in exchange
for the remainder interest (pursuant to §§ 2511 and 2512).  The
ruling notes that the result would be the same if the Spouse
transferred cash in exchange for the remainder interest, rather
than issuing a note. 

     In the present case, the proposed transaction is similar to
the one considered in Rev. Rul. 98-8.  Therefore, Spouse will be
regarded as making a gift equal to the greater of (i) the present
value of the remainder interest (i.e., the amount of the transfer
under § 2519 and § 25.2519-1(c)(1)), or (ii) the amount
transferred by Spouse in exchange for the remainder interest
(pursuant to §§ 2511 and 2512).  However, the amount subject to
gift tax must be adjusted to reflect any reimbursement  Spouse
receives under the terms of the transaction for the gift tax
imposed on the transfer. 

  Except as we have specifically ruled herein, we express no
opinion under the cited provisions or under any other provision
of the Code.  

     This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it.  Section 6110(j)(3) provides that it may not be used or cited
as precedent.  

                                 Sincerely yours,

                                 Assistant Chief Counsel
                                 (Passthroughs and Special
                                 Industries)

                                 By                           
                                 George L. Masnik
                                 Chief Branch 4
Enclosure
  Copy for 6110 purposes

        
 


