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SUBJECT: Limitation on meal expenses under § 274(n)

This Chief Counsel Advice is in response to your memorandum dated June 15, 1999,
concerning the application of the limitation on meal expenses under § 274(n).  Chief
Counsel Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final case
determination.  This document is not to be relied upon or otherwise cited as precedent.

ISSUE:

How should the limitations under § 274(n) be applied under the circumstances
described in the facts below.

FACTS:

A general contractor performs services for a variety of clients or customers.  In bidding
on contracts, the contractor submits bids that include estimates of the amount of travel
expenses it anticipates its employees will incur under the contract.  If the contractor
wins the bid, it reimburses its employees for travel expenses they incur in performing
the contract.  The contractor’s employees submit substantiation to the contractor for
these expenses.  (The contractor treats the reimbursements as paid pursuant to the
accountable plan rules set out in § 1.62-2 of the Income Tax Regulations).

In order to receive its payments under the contract, the contractor submits invoices to
clients or customers with a brief description of work performed and costs incurred.  The
invoices provide a general statement of travel expenses incurred, but specific
expenditures (such as meal expenses or the meal portion of per diem expenses) are
not stated.  The contractor does not otherwise substantiate the travel expenses to
clients or customers.  In computing its federal taxes, the contractor deducts 100 percent
of the travel expense reimbursements.

APPLICABLE LAW:
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Section 162(a)(2) of the Internal Revenue Code allows a deduction for ordinary and
necessary business expenses paid or incurred in carrying on a trade or business,
including traveling expenses (including amounts expended for meals and lodging other
than amounts that are lavish or extravagant under the circumstances) while away from
home in the pursuit of a trade or business.  The flush language of § 162(a) provides a
“1-year limitation” on the deductibility of travel expenses under § 162(a)(2) for most
taxpayers.  The deductibility of these expenses is also subject to specific substantiation
rules under § 274(d)(1).

Section 274(n)(1)(A) limits the deduction under § 162(a)(2) for any expense for food or
beverages to 50 percent of the amount of the expense.  Section 274(n)(2)(A) provides
an exception to the limitation, relevant to the fact pattern set forth above, for meal
expenses that are described in § 274(e)(3)(A):  

Expenses paid or incurred by the taxpayer, in connection with the performance
of services for another person ... , under a reimbursement or other expense
allowance arrangement with such other person, but this paragragh shall apply
... , where the services are performed for a person other than an employer, only
if the taxpayer accounts (to the extent provided in subsection (d)), to such
person.

Section 1.274-5T(h)(3) of the Income Tax Regulations provides rules regarding the
accounting to the service recipient under this provision:

[A]n independent contractor shall be considered to account to his client or
customer for an expense paid or incurred under a reimbursement or other
expense allowance arrangement with his client or customer if, with respect to
such expense ... , he submits to his client or customer adequate records or other
sufficient evidence conforming to paragraph (c) of this section.

“Adequate records” are described in § 1.274-5T(c)(2) as an account book, diary, log,
statement of expense, trip sheets, or similar record, and documentary evidence which,
in combination, are sufficient to establish each element of an expenditure.  “Other
sufficient evidence” is described in § 1.274-5T(c)(3) as the taxpayer’s own statement,
whether written or oral, containing specific information in detail as to such element; and
other corroborative evidence sufficient to establish such element.  This corroborative
evidence must be direct evidence, such as a statement in writing or oral testimony of
witnesses setting forth detailed information about the element, or the documentary
evidence described in § 1.274-5T(c)(2).

ANALYSIS:

It is clear, under the general fact pattern described above, that the contractor’s
business deduction under § 162(a)(2) for food and beverages is limited to 50 percent of
the expenditure under § 274(n)(1) unless an exception applies.



3
FREV-110623-99

The exception provided by § 274(n)(2)(A) and (e)(3) is available to the contractor only if
the contractor submits to his client or customer adequate records or other sufficient
evidence within the meaning of § 1.274-5T(c).  It does not appear that the contractor
described in the fact pattern has satisfied these requirements.

* * * * *

This memorandum is for your general information and is advisory only.  It is not
intended to be conclusive as to the tax consequences for any specific taxpayer.  If we
can be of further assistance, please contact CC:DOM:IT&A:2 at (202) 622-4920.


