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SUBJECT: Section 152(e)

This memorandum is a response to your request for technical assistance
dated August 30, 1999.

ISSUE

Does the special support test in section 152(e) of the Internal Revenue Code
apply to determine if a child is a dependent of one of two parents who have never
married each other?

                                                   CONCLUSION  

The special support test in section 152(e) of the Code does not apply to
parents who have never married each other.  Such a parent would have to qualify
under another provision of section 152 to claim the child as a dependent.

   DISCUSSION

Section 152(a) of the Code defines the term “dependent” to include a son or
daughter of the taxpayer over half of whose support, for the calendar year in which
the taxable year of the taxpayer begins, was received from the taxpayer or is
treated under subsection (e) as received from the taxpayer.

Section 152(e)(1) of the Code provides that if a child of divorced or
separated parents receives over half of his or her support during the calendar year
from the child’s parents and the child is in the custody of one or both of his parents
for more than one-half of the calendar year, then, generally, the child is treated as
receiving over half of his or her support during the calendar year from the parent
having custody for a greater portion of the year. 
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Specifically, section 152(e)(1)(A) applies to parents (i) who are divorced or
legally separated under a decree of divorce or separate maintenance, (ii) who are
separated under a written separation agreement, or (iii) who live apart at all times
during the last 6 months of the calendar year.

At issue is whether the language of section 152(e)(1)(A)(iii) of the Code,
“who live apart at all times during the last 6 months of the calendar year,” applies to
parents who have never married each other.  

The history of section 152(e) indicates that it does not apply to parents who
have never married each other.  Before the enactment of the Tax Reform Act of
1984, the support test in section 152(e) specifically applied only to parents
described in current section 152(e)(1)(A)(i) or (ii), that is, to divorced parents and to
parents legally separated or separated under a written separation agreement. The
Tax Reform Act of 1984 added the language in section 152(e)(1)(A)(iii).

The legislative history indicates that section 152(e)(1)(A)(iii) was not meant to
apply to parents who have never married each other.  The committee reports
indicate that the language was added to provide consistent rules among related
sections of the Internal Revenue Code concerning the status of married individuals
living apart. H.R. REP. NO. 432, 98th Cong., 2d Sess., pt. 2 at 1499 (1984); H.R.
CONF. REP. NO. 861, 98th Cong., 2d Sess. at 1118 (1984).  Nothing in the
legislative history related to this amendment of section 152(e) indicates that
Congress intended to broaden the scope of section 152(e) to apply to parents who
have never married each other.  

If you have any questions, please call Victoria Driscoll at (202) 622-4910.

  
    


