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SUBJECT:

This Field Service Advice responds to your memorandum dated September 15,
1998. Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a
final case determination. This document is not to be cited as precedent.

ISSUE: Whether the Service should pursue the theory that the “if they would
otherwise be deductible [under this Chapter]” language of IRC §
404(a) means that both cash and accrual basis taxpayers must satisfy
the all-events and economic performance tests of IRC 8§ 461 in order
for qualified plan contributions to be deductible under IRC § 404.

CONCLUSION: The Service should not pursue the theory that the “if they would
otherwise be deductible [under this Chapter]” language of IRC §
404(a) means that both cash and accrual basis taxpayers must
satisfy the all-events and economic performance tests of IRC §
461 in order for qualified plan contributions to be deductible
under IRC § 404.

LAW AND ANALYSIS:

Prior to the Tax Reform Act of 1986 (“TRA"86"), Pub. L. N0.99-514, IRC §
404(a) provided as follows:



(a) General rule. -- If contributions are paid by an employer to or under a
stock bonus, pension, profit-sharing, or annuity plan, or if compensation is
paid or accrued on account of any employee under a plan deferring the
receipt of such compensation, such contributions or compensation shall not
be deductible under section 162 (relating to trade or business expenses) or
section 212 (relating to expenses for the production of income); but, if they
satisfy the conditions of either of such sections, they shall be deductible
under this section, subject, however, to the following limitations as to the
amounts deductible in any year:

Section1851(b)(2)(C)(i) of TRA’86 amended IRC 8§ 404(a) to substitute “this
Chapter” for “section 162 (relating to trade or business expenses) or section 212
(relating to expenses for the production of income)”, and “if they would otherwise be
deductible” for “if they satisfy the conditions of either of such sections.”
Accordingly, IRC § 404(a) now provides as follows:

(a) General rule.--If contributions are paid by an employer to or under a
stock bonus, pension, profit-sharing, or annuity plan, or if compensation is
paid or accrued on account of any employee under a plan deferring the
receipt of such compensation, such contributions or compensation shall not
be deductible under this chapter; but, if they would otherwise be deductible,
they shall be deductible under this section, subject, however, to the following
limitations as to the amounts deductible in any year:

The legislative history explains that the change was intended “to clarify that
the deduction-timing rules for [nonqualified] deferred compensation arrangements
apply to any plan or method of deferring compensation regardless of the section
under which the amounts might otherwise be deductible and that the amounts shall
be deductible under section 404(a)(5) and shall not otherwise be deductible under
any other section.” The clarification was necessary “to prevent taxpayers from
asserting that deferred compensation is attributable to capitalizable compensation
expenses and, thereby, accelerate the timing of the deduction for such deferred
compensation.” S. Rep. No. 313, 99" Cong., 2" Sess. 1013 (1986).

IRC 8461 provides that the amount of any deduction or credit is taken for the
taxable year that is the proper taxable year under the method of accounting used in
computing taxable income. IRC 8461(h) and Treas. Reg. 81.461-1(a)(2)(i) provide
that, under the accrual method of accounting, a liability is incurred, and is generally
taken into account for federal income tax purposes, in the taxable year in which (1)
all the events have occurred that establish the fact of the liability, (2) the amount of
the liability can be determined with reasonable accuracy, and (3) economic
performance has occurred with respect to the liability. Treas. Reg. 81.461-



4(d)(2)(iii) also provides, in part, that, “[e]xcept as otherwise provided in any
Internal Revenue regulation, revenue procedure, or revenue ruling, the economic
performance requirement is satisfied to the extent that any amount is otherwise
deductible under section 404...." (Treas. Reg. 81.461-4(d)(2)(iii) was effective April
10, 1992). In addition, the economic performance rules never apply to cash
method taxpayers.

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS:

Based on the legislative history cited above, we do not believe that the
TRA’'86 change in the specific language of IRC § 404(a) affects the meaning of IRC
8 404(a). IRC 8§ 404(a), prior to its amendment by TRA’86, specifically referenced
IRC 88162 and 212 and required that contributions otherwise satisfy the
requirements applicable to deductions under those sections; namely, that the
contributions must be ordinary, necessary and reasonable business expenses. How
the IRC 8461 accounting rules may apply to qualified plan contributions is not well-
established.*

Prior to ERISA, several cases held that in order for contributions made after
the close of an employer’s taxable year to be deductible under IRC § 404(a)(6), the
employer must establish that it had a liability to make that contribution by the close
of its taxable year. (IRC § 404(a)(6) provides that a deductible contribution must be
“on account of” a taxable year.) See Misceramic Tile, Inc. v. Commissioner, T.C.
Memo. 1968-31 (employer contributions to defined benefit plan held deductible
under IRC 8 404(a)(6) because plan document and board of director resolution
created a “liability”); Subscription Television, Inc. et al v. Commissioner, 532 F.2d
1021 (5™ Cir. 1976)(court denied deduction for employer contributions to profit
sharing plan under IRC 8§ 404(a)(6) because “fact of liability” requirement was not
satisfied when board of directors did not take action by end of employer’s taxable
year). See also Raybestos Manhattan, Inc. v. U.S., 597 F.2d 1379 (Ct.Cl. 1979) and
cases cited therein (court held that the “on account of” requirement of IRC §
404(a)(6) requires taxpayer to establish some link between contribution and year for
which contribution deduction is claimed). However, to our knowledge, no case has
addressed whether a similar requirement would apply if the contribution had been
made prior to the close of the employer’s taxable year under IRC 8§ 404(a). See
Plastic Engineering & Manufacturing Co., v. Commissioner, 78 T.C. 1187, fn.5
(1982) (court noted: “Respondent, apparently because the statute allows the
deduction “when paid,” does not argue that accrual accounting principles or any of
the cases dealing with prepaid expenses have any application.”)

! However, it is well-established that the economic performance rules never
apply to cash method taxpayers. See IRC § 461(a).



In addition, no clear and explicit guidance has been issued by the Service on
this issue. Rev. Rul. 71-38, 1971-1 C.B. 130, which provided that a deduction under
IRC § 404(a)(6) required an employer to establish a “fact of liability” prior to the
close of its taxable year, was later declared obsolete under Revenue Ruling 84-50,
1984-1 C.B. 279. But see Rev. Rul. 74-468,1974-2 C.B.140, which was not
addressed in Rev. Rul. 84-50 (employer liability for contributions to a qualified profit
sharing plan is established by the plan’s terms, to the extent they exist; any
contributions in excess of those stipulated by the plan require that additional action
be taken by the employer to establish its liability for the contribution and to notify
participants). In addition, under Treas. Reg. 81.404(a)-1(c), a contribution made
after the close of an employer’s taxable year, which under IRC 8§ 404(a)(6) must be
made “on account of” the employer’s preceding taxable year, must be “accruable
under section 461" in order to be deductible. However, the regulations do not
address the applicability of IRC 8461 to contributions made under IRC 8§ 404(a).

Accordingly, because the case law and published guidance on this issue are
unclear, we believe that, absent additional guidance, there would be substantial
litigation hazards to overcome before we could successfully argue the issue.
Therefore, we do not recommend pursuing the theory that the “if they would
otherwise be deductible [under this Chapter]” language of IRC § 404(a) means that
both cash and accrual basis taxpayers must satisfy the all-events and economic
performance tests of IRC § 461 in order for qualified plan contributions to be
deductible under IRC § 404.

However, while we do not recommend pursuing the theory discussed above,
we continue to believe that contributions made after the close of an employer’s
taxable year and prior to the due date of the employer’s tax return must be made “on
account” of such taxable year under IRC 8§ 404(a)(6). This position is supported by
recent decisions of the Tax Court and the Ninth Circuit in Lucky Stores, Inc. v.
Commissioner, 107 T.C. 1 (1996), aff'd, 98-2 U.S.T.C. Para. 50,662 (9th Cir. August
20, 1998) and Airborne Freight Corporation v. United States, 96-1 U.S.T.C. Para.
50,004 (W.D. Wash. 1995), rev'd, 98-2 U.S.T.C. Para. 50,664 (9th Cir. August 20,
1998), in which the courts held that the “plain meaning” of IRC 8404(a)(6) precludes
an employer from deducting, for its current taxable year, payments that were
attributable to compensation earned by plan participants after the end of that taxable
year. The courts noted that “the procedures that employers and administrators use
to determine contribution amounts” (e.g., determined by the hours or weeks of
employee service rendered during the immediately preceding month) clearly indicate
that such contributions are not made “on account of” the employer’s current taxable
year as required by IRC 8404(a)(6). Although Lucky Stores and Airborne Freight
involved collectively-bargained multiemployer defined benefit plans, the reasoning
of these cases is equally applicable to IRC 8401(k) plan contributions because, in




both collectively-bargained multiemployer defined benefit plans and IRC 8401(k)
plans, the contributions made by an employer relate to specific work performed by
the employee for a particular period of time (e.g., month). These situations are
distinguishable from situations involving contributions made to single employer
defined benefit plans because contributions to such plans are not related to specific
work performed for a particular period of time but, rather, they are based, in general,
on an actuarial calculation of the minimum amount that must be paid for the
valuation year in order to fund the benefits under the plan in accordance with an
acceptable actuarial cost method, as required by IRC 8412, and the maximum
amount that may be paid and deducted by the employer under IRC §404.

If you have any further questions, please call 202-622-6090.

Chief, Branch 7 (EBEO)

By:
MICHAEL ROACH
Branch Chief
CC:EBEO:7



