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You have asked for our response as to the position that examiners should take in
light of the Tax Court’s decision in Health Corp. of America, Inc. v. Commissioner,
109 T.C. 21 (1997) (“HCA”). In the following discussion we review the factors
relevant to a determination of whether an item is a structural component of a
building or tangible personal property, as well as what facts and circumstances may
be of special concern to examiners. The determination is still a highly factual one,
with no bright line tests.

In HCA petitioners argued that several disputed items associated with facilities built
in the 1980's constituted Internal Revenue Code 8§ 1245 property and therefore
were appropriately depreciated using a 5-year recovery period (pursuant to
petitioner’s business asset guideline class under ACRS and MACRS). The
Commissioner countered that allowing these items to be depreciated over a
different recovery period than the buildings to which they related resulted in
component depreciation, which is no longer allowed under ACRS and MACRS.
Further, the Commissioner argued that investment tax credit (“ITC”) cases involving
years prior to 1981, when the cost recovery system was adopted and component
depreciation was disallowed, are of limited application in determining what
constitutes a structural component. Finally, the Commissioner took the position
that these items were structural components and thus section 1250 property and
should be depreciated over the same recovery period as the building to which they
relate.
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The Tax Court rejected the Commissioner’s primary argument stating that in
prohibiting component depreciation, Congress did not intend to redefine section
1250 property to include property which prior to the enactment of ACRS had been
section 1245 property for the purposes of the ITC. The court looked at the
statutory and regulatory language of ACRS and MACRS, as well as its legislative
history and determined that to the extent disputed property would qualify as
tangible personal property for ITC purposes under pre-1981 law, it will also qualify
as tangible personal property for ACRS and MACRS.

The court then turned to the Commissioner’s contention that the disputed items
were structural components under an ITC analysis. The court examined each
category of disputed items to determine whether the assets should be characterized
as section 1250 property, a structural component of the facility, or section 1245
property, tangible personal property under Treas. Reg. 8 1.48-1(c). In making this
determination the court employed the factors set forth in Whiteco Indus., Inc. v.
Commissioner, 65 T.C. 664, 672-673 (1975) to ascertain whether the items were
inherently permanent and thus not tangible personal property within the meaning of
Treas. Reg. 8§ 1.48-1(c). These factors include: 1) Is the property capable of being
moved, and has it in fact been moved?; 2) Is the property designed or constructed
to remain permanently in place?; 3) Are there circumstances which tend to show
the expected or intended length of affixation, i.e., are there circumstances which
show that the property may or will have to be moved?; 4) How substantial a job is
removal of the property and how time-consuming is it? Is it “readily removable?”; 5)
How much damage will the property sustain upon its removal?; and 6) What is the
manner of affixation of the property to the land? HCA, 109 T.C. at 57 (citing
Whiteco, 65 T.C. at 672. The presence of one factor is not the sole determinant of
what is tangible personal property. 1d.

HCA went on to define structural components by way of example as set forth in
81.48-1(e)(2):

The term “structural components” includes such parts of a building as
walls, partitions, floors, and ceilings, as well as any permanent
coverings therefor such as paneling or tiling; windows and doors; all
components (whether in, on, or adjacent to the building) of a central
air conditioning or heating system, including motors, compressors,
pipes and ducts; plumbing and plumbing fixtures; such as sinks and
bathtubs; electric wiring and lighting fixtures; chimneys; stairs;
escalators, and elevators, including all components thereof; sprinkler
systems; fire escapes; and other components relating to the operation
or maintenance of a building. . . . the term “structural components”
does not include machinery the sole justification for the installation of
which is the fact that such machinery is required to meet temperature
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or humidity requirements which are essential for the operation of other
machinery or the processing of materials or foodstuffs.

The court summarized the regulation saying, “an item constitutes a structural
component of a building if the item relates to the operation and maintenance of the
building. . . .“ HCA, 109 T.C. at 58. Be aware, however, that the list may be
misleading. The HCA court followed Scott Paper Co. v. Commissioner, 74 T.C.
137, 182-3 (1980) in determining that even though wiring is an example under
Treas. Reg. 8§ 1.48-1(e)(2), it is not a structural component unless it relates to the
operation or maintenance of a building. HCA, 109 T.C. at 66. The focus, the court
found, should be on ultimate use. Id. at 68. In addition, the Service has stated that
it will not challenge the Scott Paper approach. lllinois Cereal Mills, Inc. v.
Commissioner, T.C. Memo. 1983-469, action on decision, 1991-019 (Oct. 22,
1991).

Again, the determination of whether an asset is a structural component or tangible
personal property is a facts and circumstances assessment. As noted above, pre-
1981 case law and factors set forth therein are still relevant to the assessment. In
view of the factual nature of the inquiry, no bright line test exists.

As a practical matter, it should be noted that the use of cost segregation studies
must be specifically applied by the taxpayer. The HCA court sustained the
Service’s position that certain “allocated” equipment must be depreciated over the
same period as the buildings to which they relate because the record did not
provide any “logical and objective measure” of the portion of the equipment that
would constitute § 1245 property. HCA, 109 T.C. at 92. An accurate cost
segregation study may not be based on non-contemporaneous records,
reconstructed data, or taxpayer’s estimates or assumptions that have no supporting
records. See Boddie-Noell Enterprises, Inc. v. United States, 36 Fed. Cl. 722, 746
(1996), aff’d without op. 132 F.2d 54 (Fed. Cir. 1997). Thus, cost segregation
studies should be closely scrutinized by the field.

Treas. Reg. 8 1.167(e)-1(a) provides that any change in the method of computing
the depreciation allowances with respect to a particular account is a change in
method of accounting. Further, the legislative history underlying the statutory
language of section 446(e) and former section 167(e) clearly indicates that a
change in depreciation method is a change in method of accounting. The
legislative history of section 446(e) provides that a change in method of accounting
includes “a change in the treatment of a material item such as . . . a change in the
method of depreciating any property.” S. Rep. No. 1622, 83d Cong., 2d Sess.
(1954). The legislative history of former section 167(e) provides that “[a]ll changes
in depreciation method are changes in accounting method under section 446(e)
and, therefore, will require the consent of the Secretary or his delegate.” S. Rep.
No. 1622, 83d Cong., 2d Sess. (1954). Also, in Standard Oil Co. v. Commissioner,
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77 T.C. 349 (1981), which concerned a taxpayer that reclassified certain assets
from section 1250 property to section 1245 property and then sought to use
different depreciation methods, the Tax Court stated that it “is unquestioned that a
change in the method of computing depreciation is a change in the method of
accounting.” 77 T.C. at 410. Thus, a change in depreciation method is a change in
method of accounting.

With respect to a change in recovery period or convention, Treas. Reg. § 1.446-
1(e)(2)(i))(a) indicates that such a change is a change in method of accounting.
This section provides that a change in method of accounting includes a change in
the treatment of any material item, and that a material item is any item that involves
the proper time for the inclusion of the item in income or the taking of the item as a
deduction. The recovery period determines the period of time over which the basis
of depreciable property is recovered. The convention determines the portion of the
taxable year for which depreciation is allowable and determines how much of the
applicable recovery period remains as of the beginning of the taxable year following
the placed-in-service year. A change in recovery period or convention affects
when, not whether, the cost of depreciable property will be recovered.
Consequently, a change in recovery period or convention affects the timing of
deductions and is a change in method of accounting.

Treas. Reg. 8 1.446-1(e)(2)(i) provides that a taxpayer who changes the method of
accounting employed in keeping his books shall, before computing his income using
a new method for tax purposes, secure the consent of the Commissioner, whether
or not such method is proper or is permitted under the Internal Revenue Code or
the regulations thereunder.

Sincerely,

HARVE M LEWIS
CHIEF

PASSTHROUGHS & SPECIAL
INDUSTRIES BRANCH
(FIELD SERVICE)



