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This is in response to a letter dated September 14, 1998, and supplemented by a letter
dated October 23, 1998, that was submitted on your behalf by your authorized
representative requesting a ruling that Corp X be permitted to use the tax book method
of asset valuation for purposes of apportioning interest expense for its short tax year
beginning on January 1, 1997, and ending on Date A, 1997.

The ruling contained in this letter is based upon information and representations
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed
by an appropriate party.  While this office has not verified any of the material submitted
in support of the request for a ruling, it is subject to verification on examination.

Before being acquired by Corp Y, Corp X was a domestic corporation that was the
publicly traded parent of an affiliated group of financial services corporations that filed a
consolidated federal income tax return on a calendar year basis.  Corp X began using
the fair market value method of asset valuation for allocating and apportioning interest
expense on its 1987 consolidated federal income tax return and has continued to use
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the fair market value method of asset valuation for each taxable year thereafter.  For
tax years beginning in 1988, an affiliated group of corporations could choose either the
fair market value or the tax book value method of asset valuation without regard to 
which method it had used in 1987 and without securing the consent of the
Commissioner.  In 1988, Corp X elected, pursuant to section 1.861-9T(g)(1)(ii) of the
Income Tax Regulations, to apportion its interest expense based upon the fair market
value method of asset valuation, as set forth in section 1.861-9T(h).  Corp X now
wishes to utilize the tax book value method of asset valuation, as set forth in section
1.861-9T(g), for its short taxable year ending on Date A, 1997. 

On Date A, 1997, Corp X  was acquired by Corp Y in a tax-free transaction.  Corp Y is 
a domestic corporation that is the publicly traded parent of an affiliated group of
corporations that files a consolidated federal income tax return on a calendar year
basis.  Corp Y’s 1997 consolidated federal income tax return will include Corp X for part
of the year.  Corp X will file a separate consolidated federal income tax return for the
pre-acquisition portion of the 1997 calendar year.  Federal income tax returns for both
corporations are stated to be due on September 15, 1998.

Section 864(e)(2) of the Internal Revenue Code provides that all allocations and
apportionments of interest expense shall be made on the basis of assets rather than
gross income.

Section 1.861-8T(c)(2) of the regulations also provides that taxpayers with interest
expenses are required to apportion their interest expenses on the basis of assets. 
Such apportionment must be made on the basis of either the tax book value of those
assets or the fair market value of the assets.  Once a taxpayer uses the fair market
value method of apportioning interest expense, the taxpayer and all related persons
must continue to use such method until the Commissioner expressly authorizes a
change in the method of asset valuation.  

Section 1.861-9T sets forth the rules specific to the apportionment of interest expense. 
Section 1.861-9T(g)(1)(iii) provides that if the taxpayer chooses the fair market value
method of asset valuation, the taxpayer must establish the fair market values of its
assets to the satisfaction of the Commissioner.  Otherwise, the Commissioner may
determine the appropriate values or require the taxpayer to use the tax book value
method of apportionment.  Section 1.861-9T(h) sets forth the rules for determining the
fair market value of the taxpayer's assets under the fair market value method.

Corp X requests permission to change to the tax book value method of asset valuation,
pursuant to sections 1.861-8T(c)(2) and 1.861-9T(g)(1)(ii), for its short tax year
beginning on January 1, 1997, and ending on Date A, 1997.
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The reasons for Corp X’s desire to change its method of asset valuation for purposes of
apportioning interest expense are stated to be:  1. the use of the tax book value method
will decrease complexity and avoid potential disagreement with the Service with respect
to the fair market value of assets;  2. the taxpayer will be able to avoid the cost of
having fair market value studies performed; and  3. greater certainty of tax results will
be available to both the taxpayer and the Service.

Based solely upon the information submitted, the representations made, and the
reasons given for this request, it is held that Corp X may change to the tax book value
method of asset valuation for the purpose of interest expense apportionment for its
short tax year beginning on January 1, 1997.  

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in
this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the Code
provides that it may not be used or cited as precedent.

A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant.

Sincerely,

Barbara A. Felker
Branch Chief
Office of Associate Chief Counsel                 
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